سلاس
جملاتی از کاربرد کلمه سلاس
تایه سلاسی (زادهٔ ۲ نوامبر ۱۹۷۹) نویسنده و عکاس آمریکایی است. او که اصالتی نیجریه ای و غنای دارد، خود را «محلی» آکرا، برلین، نیویورک و رم توصیف میکند.
در سال ۱۹۷۴ شورای نظامی طرفدار مارکسیسم-لنینیسم شوروی تحت عنوان درگ به رهبری منگیستو هایله ماریام، هایله سلاسی را عزل نموده و یک دولت کمونیست بنیان گذاشت. هایله سلاسی در زندان و در شرایطی نامشخص درگذشت. شایعه است که وی با بالشتی خیس خفه شده باشد.
حکومت سلاسی در سال ۱۹۷۴ (میلادی) و هنگامی که یک نظامیگری هوادار – شوروی مارکسیست – لنینیست حزب بنام دررگ او را سرنگون و حکومت تک حزبی کمونیستی را به وجود آورد، به پایان رسید. نظام تازه تشکیل شده نیز شاهد چندین کودتای خونین، شورش، قحطیهای گسترده و مشکل پناهندگیهای وسیع بود. در سال ۱۹۷۷ سومالی به اتیوپی حمله نمود که باعث بروز جنگ اوگادن گردید؛ ولی اتیوپی بسرعت آنها را با سیل تجهیزات نظامی اتحاد شوروی شکست داده و در سال بعد نیز با حضور نظامیان کوبا و همکاری نظامی با آلمان شرقی و یمن جنوبی اتحادی مستحکم را به وجود آورد.
توانایی محدود جمهوری دموکراتیک خلق اتیوپی برای رهبری توسعه و پاسخگویی به بحرانها بهطور چشمگیری با اتکای دولت به امداد قحطی خارجی بین سالهای ۱۹۸۴ و ۱۹۸۹ نشان داده شد. در سال ۱۹۸۳ درگیری مسلحانه بین دولت و جنبشهای مخالف در شمال با خشکسالی همراه شد و به گرسنگی گسترده در اریتره، تیگرای و ولو کمک کرد. در همین حال، خشکسالی به تنهایی تأثیر مخربی بر ۹ منطقه دیگر کشور گذاشت. این فاجعه طبیعی بسیار فراتر از خشکسالی ۱۹۷۳ و ۱۹۴۷ بود که به سقوط امپراتوری هایله سلاسی انجامیده بود. تا اوایل سال ۱۹۸۵، حدود ۷٬۷ میلیون نفر از خشکسالی و کمبود مواد غذایی رنج میبردند. از این تعداد، ۲٬۵ میلیون نفر در معرض خطر فوری گرسنگی قرار داشتند.
تایه سلاسی در لندن به دنیا آمد و در بروکلین، ماساچوست بزرگ شد پدر و مادر سلاسی زمانی که او نوزاد بود از هم جدا شدند. او در سن ۱۲ سالگی با پدر بیولوژیکی خود آشنا شد
«جنگ» تکآهنگی از هنرمند اهل جامائیکا باب مارلی است که در سال ۱۹۷۶ میلادی منتشر شد. باب مارلی ترانه این آهنگ را به صورت تقریباً واژه به واژه بر اساس سخنرانی هایله سلاسی امپراتور اتیوپی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تاریخ ۴ اکتبر ۱۹۶۳ سرودهاست. این ترانه در بریتانیا به صدر جدول ترانههای داغ مه ۱۹۷۶ رسید و تنها آهنگ باب مارلی بود که در آمریکا به جدول ده ترانه داغ راه یافت.
منگیستو هایله ماریام در سال ۱۹۷۴ در کودتایی شرکت داشت که موجب به قدرت رسیدن گروه «درگ- جونتا» شد. کودتاچیان، امپراتور هایله سلاسی را خلع و در کاخی زندانی کردند. گروه درگ پس از یک رشته جنگ قدرت خونین داخلی در نهایت از سال ۱۹۷۷ تا سال ۱۹۹۱ توسط منگیستو اداره میشد. سیاست مورد علاقه منگیستو همان خشونت و کشتار و وحشت بود و دهها هزار اتیوپیایی قربانی این سیاست شدند. حکومت منگیستو مخالفان سیاسی خود را شکنجه میکرد و برای سرکوبی شورشیان و افراد غیرنظامی از به کارگیری بمبهای ناپالم و خوشهای ابایی نداشت.
کمبود منابع همراه با بیثباتی نظامی و سیاسی، رشد زیرساختهای حمل و نقل در اتیوپی را کند کردهبود. توسعه چنین سیستمی بهطور سنتی هدف دولت اتیوپی بودهاست. رژیم هایله سلاسی بهطور متوسط ۷۰۰ میلیون بیر از بودجه برنامهریزیشده را برای توسعه حمل و نقل در طول سه برنامه توسعه پنجساله در ۱۹۵۷–۱۹۷۴ اختصاص داد. در سال ۱۹۷۵، زمانی که سیاست اقتصادی سوسیالیستی ارائه شد، دولت کنترل کلیه امکانات حمل و نقل و ارتباطات را به عهده گرفت. دولت درگ و جمهوری دموکراتیک خلق اتیوپی به توسعه و بهبود زیرساختهای حمل و نقل با استفاده از منابع مالی خود و گرفتن وام از سازمانهای بینالمللی مانند بانک جهانی ادامه میدادند. در سال ۱۹۹۱ سیستم حمل و نقل شامل ۱۳٬۰۰۰ کیلومتر جاده با شرایط آب و هوایی مطلوب بود.
دیاکریس سلاس شاهنامۀ فردوسی را به زبان اسپانیایی ترجمه کرده که در هفت مجلد به چاپ رسیده است. این ترجمه به نثر بوده و با همکاری خاویر رودریگرز از استادان دانشگاه علامه طباطبایی صورت گرفته و نازنین نوذری از استادان حوزه زبان اسپانیایی نیز آن را ویرایش کرده است.
۵: پنج سال بعد از روزی که مجبور به فرار شد، امپراتور هایله سلاسی برای پیروزی وارد آدیس آبابا، پایتخت خود میشود.