سبک زندگی اسلامی

معنی کلمه سبک زندگی اسلامی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سبک زندگی درست و عقلانی بر اساس الگوهای دین اسلام، در قرآن و سنت طراحی شده است؛ به این معنا که هدف زندگی اعتلای ارزش های والای آدمی و رسیدن به خداوند است.
سبک در لغت به معنای طرز، روش، قاعده و شیوه است. سبک زندگی روش و نوع گذران فاصله تولد تا مرگ است که می تواند آگاهانه، یا به صورت تقلیدی و یا تلفیقی از هر دو باشد. سبک زندگی امروز به دلیل تبلیغات وسیع و گسترده- مثبت یا منفی– در طیف گسترده ای، اندیشه و تفکر انسان را در سطح جهان بر خود متمرکز کرده است.ارزش های امروزی باورهای شخصی و یا گروهی است که با تبلیغات در صدد القاء آن هستند؛ اما هدف از زندگی، اعتلای ارزش های والای آدمی و رسیدن به قرب الی الله است؛ طبق این تعریف زندگی ابزار و روشی خواهد بود که با آن فرد به بصیرت خواهد رسید، مسلم است که جامعه ما برای رسیدن به هدف متعالی انسانیت و الگوهای طراحی شده از طرف حضرت باری تعالی پایه ریزی شده است، جامعه ای که در انتظار امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) لحظه شماری می کند. اعتقاد به امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) آرمان شهری را در ذهن او ایجاد می کند که با سبک زندگی امروز او یکسره متفاوت است به همین دلیل برای رسیدن به آن جامعه ایده آل لازم است نوع نگاه به زندگی، نحوه زندگی، معیشت و... بازنگری شود و این بازنگری کافی نیست مگر با انجام «تغییر». تغییر مبتنی بر شناخت خود و پیرامون خود، بر اساس جهان بینی الهی و اِعمال قدرت بر اصلاح کردن وضعیت موجود.
← رسیدن به آرامش
سبک زندگی از مسائل مهم مطرح شده در جوامع امروزی است. برای بیان معنای سبک زندگی لازم است این واژه مرکب، جدای از هم بررسی گردد، تا بتوان بدرستی در مورد آن اظهار نظر کرد. سبک در لغت به معنای طور، عمل، طرز، روش، قاعده و شیوه است. زندگی به لحاظ فیزیولوژی حالتی است که موجودات زنده را از اشیاء غیر زنده یا ارگانیسم های مرده متمایز می کند که توسط رشد از طریق سوخت و ساز و تولیدمثل آشکارمی شود. این معنا، ساده ترین و ابتدایی ترین تعبیر زندگی است؛ اما می توان گفت: زندگی، انتخاب و نوع عمل در فاصله میان تولد تا مرگ است و براساس تعلیم قرآن، حیات حقیقی در نتیجه ایمان به خدا است؛ درنتیجه نحوه ی سلوک و زندگی تعیین کننده وضعیت دنیای پس از این دنیا خواهد بود.سبک زندگی (Life Style) به معنای شیوه زندگی خاص یک فرد، گروه یا جامعه است. که نخستین بار توسط آلفرد آدلر (۱۸۷۰ـ۱۹۳۷) روان شناس اتریشی استفاده شد و امروز به دلیل تبلیغات وسیع و گسترده تفکر انسان را بر خود متمرکز کرده است. زیرا سبک های زندگی مجموعه ای از طرز تلقی ها، ارزش ها، شیوه های رفتار، حالت ها و سلیقه ها در هر چیزی را در برمی گیرد. که همه اینها می تواند از موسیقی عامه، تلویزیون، آگهی ها و حتی تعامل انسان با خانه و خانواده و نوع نگاه و تفکر او به زندگی سرچشمه بگیرد. همچنین می تواند تلقی و تربیت فرد از نحوه ی زندگی او در دوران کودکی یا بزرگسالی را در برگرفته باشد. لازم است گفته شود سبک زندگی فرد، می تواند اجزای رفتار شخصی او باشد یا نباشد؛ زیرا بیش تر مردم معتقدند که باید سبک زندگی شان را آزادانه انتخاب کنند.
مطلوبیت سبک زندگی
اما این سوال همواره مطرح است که آیا سبک و مدلی که اکنون زندگی می کنیم، مطلوب است؟ سبک زندگی مطلوب بر چه فرضیه هایی استوار است؟ آیا سبک زندگی مترادف فرهنگ زندگی است؟ در واقع، سبک زندگی بر چه اساس و مبنایی پی ریزی می شود؟آنچه که درسبک زندگی مهم تلقی می شود، نحوه و نگاه به زندگی است که از طرف عده ای با استفاده از تبلیغات وسیع طراحی می شود و هر روز بر طبق آن شیوه ای جدید جلوه گری می کند. از آن جا که در بین ارزش های مطرح شده، باورهای شخصی و گروهی است که با سروصدا و تبلیغات در صدد القاء آن هستند؛ این پرسش مطرح می شود که آیا دریافت اینگونه القائات و تقلیدکردن درست است؟ اگر بنابر اشاعه ارزش های فرد یا گروه های خاص بیرون از فرهنگ و جامعه ما است، پس ارزش های ما و نوع تلقی من به عنوان یک انسان در کجا مطرح می شود؟
سطوح زندگی
...

جملاتی از کاربرد کلمه سبک زندگی اسلامی

فردریش در فضای چندفرهنگی جزیره سیسیل و در شرایط پرتلاطم سیاسی رشد کرده بود. در نتیجه در وجودش سنگدلی و خوشرویی با بی رحمی ترکیب شده بود و سختی و انعطاف‌ناپذیری را همراه با هوشمندی و مدارای فرهنگی گردآورده بود. وی از عقلانیت دوره باستان، سبک زندگی اسلامی و یهودی و واقع بینی نورمن‌ها بهره داشت. نتیجه آن دیوانی بود که در آن دانشمندان مختلف به علوم و هنرهایی چون فلسفه، ریاضیات، طبیعیات، شاعری و ترجمه می‌پرداختند. وی خود را جانشین امپراتوران روم باستان می‌دانست، شیفتهٔ هنر و دانش بود و علاقه زیادی به علوم اسلامی و سبک زندگی مسلمانان به‌خصوص شاهان و حاکمان شرقی داشت.
کتاب سبک زندگی پلیس اسلامی ایرانی توسط دکتر محمد عبدالرحیمی عضو هیات علمی دانشگاه علوم انتظامی امین در سال 1396 تالیف شد. این کتاب حاوی مؤلفه ها و شاخص های ایجاد سبک زندگی اسلامی برای پلیس است.