زیر طاق

معنی کلمه زیر طاق در لغت نامه دهخدا

زیرطاق. ( اِخ ) دهی از دهستان هنام و بسطام است که در بخش سلسله شهرستان خرم آباد واقع است و 180 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

جملاتی از کاربرد کلمه زیر طاق

تپه زیر طاق دوآب مربوط به عصر مس است و در شهرستان سلسله (الشتر)، بخش مرکزی، دهستان دو آّب، روستای زیر طاق دو آب واقع شده و این اثر در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۱۱۱۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خبر یافت گردن‌کشی در عراق که می‌گفت مسکینی از زیر طاق
اعضای تثلیث مانند اراذل و اوباش هندی یا یاکوزای ژاپنی، در مراسم پذیرش عضو شرکت می‌کنند. مراسمی معمولی که در یک محراب منحصر به گوان یو، با بخور دادن و قربانی کردن حیوانات (معمولاً مرغ، خوک یا بز) برگزار می‌شود. پس از نوشیدن مخلوطی از شراب و خون (از حیوان یا عضو جدید)، عضو جدید در حالی که سوگندهای تثلیث را قرائت می‌کند، از زیر طاق شمشیرها عبور می‌کند. کاغذی که روی آن سوگندها نوشته شده‌است، برای تأیید تعهد عضو در انجام وظایف خود در برابر خدایان، بر روی محراب سوزانده خواهد شد. سه انگشت دست چپ به عنوان نشانهٔ انقیاد بالا می‌رود. عضو جدید تثلیث موظف به رعایت ۳۶ سوگند است.
در زیر طاق گنبد فیروزه هر که دید لب برگشاد و گفت چرا بسته چون خوی
زیر طاق آسمان‌ها جای خواب امن نیست بیم سیل نوبهار از سایه پل می‌چکد
وانکه جفت مراد خود باشد زیر طاق سپهر اطلس نیست
بگذر ز زیر طاق فلک بی توقفی کز اشکم این بنای کهن نم گرفته است
که یارد نام شوهر پیش او گفت؟ که زیر طاق گردون نیستش جفت
بالا آوردن کف محوطهٔ جلوی طاق‌ها علاوه بر مسدود کردن مسیر آب چشمه، سبب شده‌بود تا آثار تاریخی به راحتی قابل لمس بوده و امکان آسیب زدن بدان به راحتی میسر باشد. گزارش‌هایی وجود دارد که بازدیدگنندگان به راحتی وارد فضای طاق‌ها شده و زیر طاق‌ها پخت‌وپز انجام می‌داده‌اند که سبب نشستن دوده بر روی سنگ‌ها شده که هنوز هم آثار آن پابرجاست. همچنین این دسترسی سبب شده تا یادگاری‌نویسی‌های بسیاری بر بدنهٔ طاق‌ها انجام شود.
به جان شاهدی چشمت چه ها کرد به زیر طاق آن ابرو نشسته
بستر خود به زیر طاقی برد طاق بر وی فتاد و بیدین مرد
تپه شا دیه مربوط به عصر برنز است و در شهرستان سلسله (الشتر)، بخش مرکزی، دهستان دوآب، ۱ کیلومتری شرق روستای زیر طاق دواب واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۱۳۲۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
معماران خسرو که تصویری از مقدار فشاری که توسط بنایی با چنین ابعاد غول‌آسا ایجاد می‌شد نداشتند، پایه‌ها را بسیار پهن گرفتند تا از قدرت تحمل چنان فشاری مطمئن شوند. پهنای پایه‌ها در قسمت زیر طاق، چهار و در پایین، هفت متر است. ضخامت طاق حتی در بالاترین نقطهٔ آن به یک متر می‌رسید. نقشهٔ بنا گر چه غیرعادی، ولی اساساً ساده بود و تأثیر آن بیشتر ناشی از عظمت بنا بود.
به زیر طاق دو ابرو ساحرند او را که کرده اند مسخر عموم اردو را
در زیر طاق صفه‌ات، ارکان دولتمند همچون ستون ستاده به یک پای دایما