روغن کرچک
معنی کلمه روغن کرچک در دانشنامه عمومی
روغن کرچک و مشتقات آن را در تهیهٔ سوپ، روغن هیدرولیک و روغن ترمز، رنگ، جوهر، انواع آستر، پلاستیکهای مقاوم در برابر سرما، واکس و دیگر مواد براق کننده، نایلون، عطر و … به کار می برند.
سم رایسین، از فراورده های جانبی است که ضمن تهیهٔ روغن کرچک به دست می آید.
تنها یک درصد از روغن کرچک تولید شده در سراسر جهان را صرف مصارف دارویی یا تولید فراورده های مفید برای سلامتی می کنند. از روغن کرچک برای درمان یبوست و همچنین، به عنوان مادهٔ استفراغ آور استفاده می شود ( در مواردی که لازم است فرد استفراغ نموده و محتویات معده خود را به هر دلیل تخلیه نماید ) . مصرف زیاد روغن کرچک در زنان باردار می تواند سبب زایمان زودرس در آن ها شود. البته مصرف بسیار زیاد آن ( مثلاً یک بطری روغن ) می تواند کشنده باشد. روغن کرچک بدبو و بدمزه است و از این رو مشهور است.
نام علمی: Ricinus Communis نام انگلیسی: Castor bean plant
کرچک ها گیاهانی یک پایه بوده و روی گل آذین خوشه، به رنگ سبز و در بعضی از انواع گل های یک پایه قرمز بدون گلبرگ. گل های نر به رنگ زرد مایل به سبز با پرچم خامه ای و روغن دار برجسته در خوشه ای تخم مرغی شکل به طول حداکثر ۱۵ سانتی متر. گل های ماده، در قسمت فوقانی خوشه به رنگ قرمز و برجسته قرار گرفته اند. میوه کرچک به صورت کپسول کروی و خاردار متمایل به سبز ( یا قرمز - ارغوانی ) می باشد که در هنگام رسیدن سخت و شکننده می شود و دانه ها به شکل بیضوی پهن و و به شکل دانههای لوبیا و دارای پوسته براقی می باشند؛ که درون آن ها یک مغز کرم یا سفید بسیار روغنی قرار دارد. دانه گیاه متمایل به رنگ قهوه ای و تا حد زیادی سمی بوده، ریسین یک پروتئین بسیار سمی است که در دانه های کرچک وجود دارد. پوست این دانه ها حاوی این سم است که یکی از کشنده ترین سموم طبیعی دنیا است. دانه های کرچک دارای یک زائده زگیل مانند به نام Caruncle هستند، که نوعی از Elaiosome است. ترویج و پراکندگی دانه های Caruncle توسط مورچه ها صورت می پذیرد.
معنی کلمه روغن کرچک در دانشنامه آزاد فارسی
مایع چرب و غلیظ بی رنگ یا زرد رنگ یا زرد مایل به قهوه ای حاصل از دانه های گیاه کرچک. اگرچه طعم ناخوشایندی دارد، عملاً بی بوست. در آب حل نمی شود، اما در حلال های آلی حل می شود. کرچک طبی با استفاده از دانه های پوست گرفته تولید می شود. دانه های پوست نگرفتۀ کرچک، که منبع تولید صنعتی روغن کرچک است، ۴۵ تا ۵۵ درصد روغن پس می دهند. روغن را با فشار از دانه ها جدا، تصفیه، و سپس رنگ بری می کنند. روغن کرچک، گذشته از مصرف به منزلۀ مسهلی ساده، به منزلۀ روان ساز نیز در ترکیبات نیتروسلولوزی، در لوازم آرایش، و در فرآورده های عایق کاری به کار می رود و در ساخت لاک ها و رنگ های ضد آب نیز مصرف می شود.
جملاتی از کاربرد کلمه روغن کرچک
بذرها منبع برخی داروها هستند از جمله روغن کرچک، روغن درخت چای که داروی (آمیگدالین) سرطان هستند.
نام مشترک روغن کرچک که از آن گیاه نام خود را احتمالاً به عنوان جایگزینی برای کاستریوم استفاده میکند پایگاه محصولات مراقبت از پوست خشک شده غدد باشد. (کاستور در لاتین)
روغن کرچک و مشتقات آن در ساخت صابونها روانکنندهها مایعات هیدرولیک و ترمز رنگ پوششها جوهر پلاستیک مقاوم در برابر سرما واکس و پالش نایلون مواد دارویی و عطر استفاده میشود.
ادعا شدهاست که استفاده از آن بر روی پوست میتواند به درمان سرطان کمک کند. با این حال، با توجه به جامعه سرطان آمریکا، شواهد علمی موجود ادعا میکند که روغن کرچک بر روی پوست درمان سرطان یا هر بیماری دیگر را پشتیبانی نمیکند.
روغن کرچک یک روغن گیاهی است که با فشار دادن دانههای گیاه کرچک به دست میآید.
سیلی پوتی مرجانی رنگ اصلی از 65٪ دی متیل سیلوکسان (پلیمرهایی با پایانه هیدروکسیل و شامل بوریک اسید)، 17٪ سیلیس (کوارتز کریستالی)، 9٪ تیکساترول (به دست آورده شده از روغن کرچک )، 4٪ پلی دی متیل سیلوکسان، 1٪ دکامتیلسیکلوپنتاسیلوکسان، 1٪ گلیسیرین و 1٪ دی اکسید تیتانیوم تشکیل شده است. .
در هند، پاکستان، نپال و بنگلادش، دانههای روغنی با استفاده از روغن کرچک حفظ میشوند. روغن کرچک، برنج، گندم و حبوبات را از پوسیدن حفظ و متوقف میکند. برای مثال دالون تور حبوبات معمولاً در دسترس پوشش داده شده در روغن برای ذخیرهسازی طولانی است.
ترکیبی از سه نوع ترپنوئید (ضد باکتری و ضد سرطان) و توکوفرول در کرچک یافت شده. در عصاره کرچک ترکیباتی شامل هیدروکسی کاتها، متوکسی، اپوکسی، اکسو اسیدها و غیره میباشد. نیمی از دانههای کرچک را روغن تشکیل میدهد. روغن کرچک دارای ریسی نولیین میباشد که گلیسیرید اسید ریسینولییک است. از ریسین تفکیک شده عصاره متانول نیز به دست میآید.
این سم یک محافظ طبیعی در برابر شپش نیز میباشد؛ لذا ماده ریسین در صنعت برای تولید حشره کشها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین برای تولید اسیدی جهت قارچ کشی هم کاربرد دارد. لازم است ذکر شود که روغن کرچکی که برای مصارف داخلی و خارجی در بازار وجود دارد به هیچ عنوان سمی نبوده.
روغن کرچک دارای خواص چسبندگی (ویسکوزیته) بهتر در دمای پایین و روان کاری درجه حرارت بالاتر از بسیاری از روغنهای گیاهی و به عنوان یک روانکننده در جت، دیزل و موتورهای ماشین مسابقه مفید است.