{colorimeter} [فیزیک] وسیله ای که با اندازه گیری شدت نسبی رنگ های معیار رنگ ناشناخته را مشخص می کند {colourimeter, chromometer, tintometer} [شیمی، مهندسی بسپار علوم و فنّاورى رنگ] وسیله ای برای اندازه گیری نوری که آزمونه (specimen ) آن را بازتابانده یا عبور داده است
معنی کلمه رنگ سنج در دانشنامه عمومی
رنگ سنج (شیمی). رنگ سنج یک دستگاه مورد استفاده در رنگ سنجی است. در زمینه های علمی، رنگ سنج به طور کلی وسیله ای است که طول موج خاصی از نور را توسط یک راه حل خاص اندازه گیری می کند. بخشهای ضروری رنگ سنج عبارتند از: • یک منبع نور • دیافراگم قابل تنظیم • مجموعه ای از فیلترهای رنگی • یک آشکارساز برای اندازه گیری روشنایی منتقل شده • کووت برای نگه داشتن محلول مورد استفاده در کار • یک متر برای نشان دادن خروجی از آشکارساز علاوه بر این، ممکن است قسمت های زیر نیز در رنگ سنج وجود داشته باشند: • یک تنظیم کننده ولتاژ، برای محافظت از ابزار در مقابل نوسانات ولتاژ اصلی. • دومین مسیر عبور نور، تیوپ و آشکارساز.
جملاتی از کاربرد کلمه رنگ سنج
اغلب اوقات تغییر (سیگنال) از طریق اندازهگیری خواص فیزیکی گوناگون حسگر شیمیایی، همانند ویژگیهای نوری-فیزیکی که در جذب یا انتشار دیده میشود قابل مشاهده است که در آن طول موجهای متفاوت طیف الکترومغناطیسی به کار برده میشود. به این ترتیب، بیشتر حسگرهای شیمیایی یا به عنوان رنگ سنج (حالت زمین) یا با نام تابناک (حالت مضر، فلورسنت یا فسفرسنج) توصیف میشوند. حسگرهای شیمیایی رنگ سنج باعث تغییراتی در خواص جذبی (ثبت شده با استفاده از طیفسنجی مرئی-ماورای بنفش)، مانند شدت جذب و طول موج یا تغییراتی در کریستال (با استفاده از نور قطبی گرد و طیفسنجی سی دی) میشوند.
روشهایی که بر اساس نور منتشر شده از واکنشهای شیمیایی و الکتریکی کار میکنند در محیطهای تاریک و عاری از نورهای مزاحم انجام میشوند. اینها هم چنین رایجترین روشهای تشخیصی وابسته به مشاهده در محیطهای میکروفلوئیدیک هستند؛ اما این روشها به علت راحتی روشهای رنگ سنجی هنوز بهطور گسترده در دستگاههای آنالیزکننده بر پایهٔ میکروفلوئیدیک کاغذی مورد استفاده قرار نگرفتهاند. روشهای شناسایی بر اساس نور منتشر شده از واکنشهای شیمیایی دارای حساسیت بالاتری است که شناسایی بیماری و اندازهگیری مواد حاصل از واکنشپها (آنالیتها) را در اندازههای کوچکتر (نانو مولار) فراهم میکند.