رسوب گذاری
معنی کلمه رسوب گذاری در دانشنامه عمومی
رسوب ممکن است مربوط به اشیاء با اندازه های مختلف اعم از سنگ های بزرگ در جریان آب تا سوسپانسیون حاوی گرد و غبار و گرده ذرات به شکل تعلیق تا سوسپانسون حاوی مولکول ها مانند پروتئین ها و پپتیدهای ( که قابل مشاهده نیستند ) . پس حتی مولکول های کوچک نیروی کافی برای تولید قابل توجهی رسوب را دارند.
در اصطلاح زمین شناسان برای توصیف ته نشینی از رسوبی که در نتیجه خورده شدن سنگ رسوبی شکل می گیرد استفاده می کنند. اما در زمینه های مختلف شیمیایی و محیطی برای توصیف حرکت ذرات و مولکول های اغلب کوچکتر نیز استفاده می شود. این فرایند نیز در صنعت فناوری زیستی مورد استفاده قرار می گیرد تا سلول ها را از رسانه های کشت جدا کند.
رسوب گذاری در تأسیسات معمولاً به انباشت مواد ناخواسته روی سطح تجهیزات گفته می شود. این مواد ناخواسته عموماً کربنات کلسیم ها و منیزیم ها هستند که به رسوبات آب و آهک نیز معروفند. نقش رسوب گذاری در عملکرد تجهیزات به دو صورت زیر مشخص می گردد:
• لایه رسوب دارای قابلیت انتقال حرارت پایین است. این لایه مقاومت در برابر انتقال حرارت را افزایش داده و اثر مبدل های حرارتی را می کاهد.
• بر اثر رسوبات مقطع عبور سیال کاهش پیدا کرده و باعث افت فشار می گردد.
با وجود اینکه رسوب گذاری و نشست رسوب در تأسیسات و تجهیزات حرارتی و برودتی هزینه های بزرگی به صنایع مختلف وارد می کند ولی تحقیقات بسیار محدودی در این زمینه انجام شده است. طبق داده های به دست آمده از تحقیقات بازاریابی یک شرکت خصوصی در هنگام عرضه یک محلول رسوب زدا در بازار مشخص گردیده است ۱۰۰٪ جامعه آماری شامل مهندسان و تکنسین های نگهداری تأسیسات، رسوب و رسوب گذاری را از دغدغه ها و نگرانی های اصلی خود می دانند. در مجموع هزینه های مربوط به رسوب گذاری به دو بخش عمده تقسیم می شود:
معنی کلمه رسوب گذاری در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه رسوب گذاری
این نوع از دستگاهها معایبی نیز دارند مثلاً برد کوتاه آن یکی از مشکلات سختی گیرهای مغناطیسی است هم چنین بازدهی آن نسبت به سایر روشهای موجود سختیگیری آب پایین است به طوری که در بهینهترین حالت حدود هشتاد درصد از فرایند رسوب گذاری میکاهد.
سابقه زمینشناسی در چینهشناسی، دیرینهشناسی و سایر علوم طبیعی به کلیت لایههای اقشار سنگی اشاره دارد؛ یعنی سپردههایی که توسط آتشفشان یا با رسوب گذاری حاصل از آبگیرها (خاک رس، شن و ماسه و غیره) ایجاد شدهاند که شامل تمام محتوای فسیلی آن و اطلاعاتی است که در مورد تاریخ زمین میدهد. این اطلاعات میتواند شامل: آب و هوای گذشته زمین، جغرافیا، زمینشناسی و تکامل زندگی در سطح آن باشد. مطابق قانون برهمچینی یا رویهمگذاری، لایههای سنگ رسوبی و آتشفشانی در بالای یکدیگر قرار گرفتهاند. آنها به مرور زمان سخت میشوند تا به یک ستون سنگی مستحکم تبدیل شوند، که ممکن است سنگهای آذرین به زور به آن داخل شده یا به وسیله حوادث تکتونیکی در هم شکسته شوند.
در اقیانوسها و دریاها (یا دریاچهها) جریان آب گل آلود (که بهطور مثال از رودها وارد دریا یا از دریا وارد اقیانوس میشود) باعث رسوب گذاری و جابه جایی ذرات در بستر دریا میشود. وجود زندگی جانداران و هوادهی، در عمق دریا و نزدیک بستر، پدیدههایی هستند که از جریان گل آلود (یکی از انواع جریانهای چگالی ) تأثیر میپذیرند. تعیین سرعت این جریانها به صورت قابل توجهی تشخیص فرایند شکلگیری کانالها و تنگههای زیردریایی را بهبود میبخشد . سرعت جریانهای گل آلود در حدود ۳۵۰ مایل دریایی بر ساعت تخمین زده شدهاست و حتی گزارشهای مبنی بر پارگی کابلهای زیردریایی بر اثر این جریانها نیز ارائه شدهاست .
در سیستمهای معمولی تصفیه فاضلاب عمل تصفیه در سه مرحله صورت میگیرد که عبارت اند از: رسوب مواد جامد خالص در آب و سپس تخریب هوازی مواد آلی و در نهایت مرحله دوم رسوب گذاری برای حذف زیست توده اما یک بیورآکتور غشایی میتواند فرایند جداسازی فیزیکی زیستتوده را به وسیله غشا انجام دهد که باعث میشود کیفیت آب بدست آمده نسبت به آب بدست آمده در سیستمهای معمولی تصفیه فاضلاب بیشتر باشد و عملیات ضدعفونی کمتری نیز انجام میشود. در نتیجه بیورآکتور غشایی مزایا و معایبی نسبت به سیستمهای معمولی تجزیه دارند که این مزایا و معایب در زیر شرح داده خواهند شد.