ردما

معنی کلمه ردما در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی رَدْماً: سدّ - سدّ محکم
ریشه کلمه:
ردم (۱ بار)
«رَدْم» (بر وزن مرد) در اصل، به معنای پرکردن شکاف به وسیله سنگ است; ولی بعداً به معنای وسیع تری که شامل هرگونه سدّ، و حتی شامل وصله کردن لباس می شود، گفته شده است. جمعی از مفسران معتقدند که «رَدْم» به سدّ محکم و نیرومند گفته می شود.
گرفتن شکاف با سنگ (مفردات) «ردمت الثلمة: سددتها» و نیز ردم به معنی سدّ آمده (صحاح) . با نیرویی به من کمک کنید تا میان شما و آنها سدی قرار بدهم. آیه درباره سدّ ذوالقرنین است که در «قرن» خواهد آمد انشاءاللّه. در دعای 17 صحیفه آمده «وِ اجْعَلْ بَیْنَنا و بَیْنَهُ. رَدْماً مُصْمِتاً» یعنی میان ما و شیطان سدّ محکمی قرار ده در نهج البلاغه خطبه 188 فرموده «وَ رَدْمِ الصَّفیحِ» صفیح به معنی سنگ عریض است یعنی سدّ سنگ عرض.

جملاتی از کاربرد کلمه ردما

قـال مـا مـكـنـى فـيـه ربـى خـيـر فـأ عـيـنـونـى بـقـوة أجعل بينكم و بينهم ردما(95)
و در آن اعصار اقوامى شرير از سكنه شمال شرقى آسيا از اين تنگه به طرف بلادجنوبى قفقاز، يعنى ارمنستان و ايران و آشور و كلده ، حمله مى آوردند و مردم اين سرزمينهارا غارت مى كردند. و در حدود سده هفتم قبل از ميلاد حمله عظيمى كردند، به طورى كه دستچپاول و قتل و بردهگيريشان عموم بلاد را گرفت تا آنجا كه به پايتخت آشور يعنىشهر نينوا هم رسيدند، و اين زمان تقريبا همان زمان كورش است . مورخان قديم - نظيرهردوت يونانى - سير كورش را به طرف شمال ايران براى خاموش كردن آتش ‍ فتنهاىكه در آن نواحى شعلهور شده بود آورده اند. و على الظاهر چنين به نظر مى رسد كه درهمين سفر سد مزبور را در تنگه داريال و با استدعاى اهالى آن مرز و بوم و تظلمشان ازفتنه اقوام شرور بنا نهاده و آن را با سنگ و آهن ساخته است و تنها سدى كه در دنيا درساختمانش آهن به كار رفته همين سد است ، و انطباق آيه (فاعينونى بقوةاجعل بينكم و بينهم ردما أ تونى زبر الحديد...) بر اين سد روشن است .
طبق گزارش‌ها ردماین بیش از ۸۰ مؤسسه معروف در سراسر جهان از این نرم‌افزار استفاده می‌کنند. در میان کاربران روبی مورد استفاده است. ردماین محبوب‌ترین نرم‌افزار متن باز مدیریت و برنامه‌ریزی پروژه است.