دیالی

معنی کلمه دیالی در لغت نامه دهخدا

دیالی. ( اِخ ) دهی از دهستان کوهدشت بخش طراهان شهرستان خرم آباد است و 180 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).
دیالی. ( اِخ ) رجوع به دیاله شود.

جملاتی از کاربرد کلمه دیالی

استان دیاله یا دیالی (به عربی: محافظة دیالی) (به کردی: پارێزگای دیالە) از استان‌های شرقی کشور عراق است. این استان در مرز این کشور با ایران قرار گرفته و با استان‌های کرمانشاه و ایلام در ایران هم‌مرز است.
رشته‌کوه حمرین در عراق از استان دیالی در ۶۰کیلومتری خاور بغداد تا شهر کرکوک در ۲۶۰کیلومتری شمال بغداد کشیده شده‌است. نفت‌خیز است و خط مرزی کردستان و نواحی عرب‌نشین شناخته می‌شود.
استان دیاله یا دیالی (به عربی: محافظة دیالی) (به کردی: پارێزگای دیالە) از استان‌های شرقی کشور عراق است. این استان در مرز این کشور با ایران قرار گرفته و با استان‌های کرمانشاه و ایلام در ایران هم‌مرز است. کردها، عرب‌ها و ترکمن‌ها جمعیت این استان را تشکیل می‌دهند.
سد انحرافی دیالی، عراق - سد انحرافی آب
در ایران سد داریان در نزدیکی داریان در استان کرمانشاه در حال ساخت است که در آن هدایت بخش قابل توجهی از آب به جنوب غربی ایران برای آبیاری از طریق تونل انتقال آب نوسود به طول ۴۸ کیلومتر (۳۰ مایل) و تولید نیروی برق آبی صورت می‌گیرد. در عراق، رودخانه ابتدا به سد دربندیخان می‌رسد که انرژی برق آبی تولید می‌کند و حجم بزرگی از آب را برای آبیاری ذخیره می‌کند. سپس برای اهداف مشابه به سد حمرین سرازیر می‌شود. در پایین دره دیالی در نزدیکی بغداد، رودخانه توسط سرریز دیالی کنترل می‌شود که سیل‌ها را کنترل می‌کند و منطقه شمال شرقی بغداد را آبیاری می‌کند. سدهای واقع بر روی رود دیالی بدین شکل هستند.
مسئولان اقلیم کردستان عراق اعلام کردند که این اقلیم با حفر خندقی طولانی از مرزهای سوریه تا مرز ایران، خود را از مناطق متشنج جدا می‌کند و هم‌اکنون عملیات حفر این خندق در مرزهای اربیل، موصل و اطراف کرکوک و دهوک آغاز شده‌است. وزارت پیش‌مرگ اقلیم کردستان عراق اعلام کرد که این اقلیم حفاری خندق را در مرزهای خود با مناطقی که ارتش عراق از آن‌ها عقب‌نشینی کرده‌است آغاز کرده و این خندق از شهر مرزی ربیعه، سوریه در مرز عراق با سوریه در استان نینوا آغاز و در مرزهای عراق و ایران در شهر جلولا، در استان دیالی پایان می‌یابد.
وی اشراف علمی در حفاریهای گسترده در «سد حمرین» در استان دیالی و «سد اسکی» موصل که بر روی رودخانه دجله در اواخر دهه ۷۰ تا اواسط دهه ۸۰ بسته شده؛ بود داشت. وی توانست تمدن جدید در آستانه عصر «پارینه سنگی» در عراق را کشف کند. کشفیات وی مدت‌های مدیدی دروس اصلی مربوط به تمدانها و آثار باستانی و تاریخ را تشکیل می‌داد که در تعدادی از دانشگاه‌های عراقی و انستیتوهای تاریخ عرب در سطح عالی تدریس می‌شد.