دشت میشان

معنی کلمه دشت میشان در لغت نامه دهخدا

دشت میشان. [ دَ ت ِ ] ( اِخ ) منطقه ای وسیع و هموار واقع در مغرب خوزستان که ساکنان آن از بنی طرف ( از عشایر عرب خوزستان ) هستند، بهمین جهت این ناحیه در قدیم بنی طرف نام داشت و در سال 1314 هَ. ش. به موجب تصویب نامه هیئت دولت نام آن به دشت میشان مبدل شد. و معرب آن دستمیسان است. ( از فرهنگ فارسی معین ) ( از دائرةالمعارف فارسی ). نام یکی از شهرستانهای استان ششم ( خوزستان ) و حدود آن بقرار زیر است : از شمال به شهرستان خرم آباد، از مغرب به کشور عراق ، از جنوب به شهرستان خرمشهر، از مشرق به شهرستانهای دزفول و اهواز. این شهرستان بین 47 درجه و 15 دقیقه تا 48 درجه و 18 دقیقه طول شرقی ، و از 30 درجه و 40 دقیقه تا 36 درجه و 40 دقیقه عرض شمالی واقع است و مساحت تقریبی آن در حدود 10 هزار گز مربع می باشد. هوای شهرستان گرمسیر است و آب مزروعی و مشروبی شهرستان بطور کلی از رودخانه های کرخه و چشمه و چاه تأمین میگردد. این شهرستان از 53 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و نفوس آن قریب 50 هزار تن است ، و از 4 بخش بشرح زیر تشکیل میگردد: بخش حومه ، هویزه ، بستان و موسیان. بخش حومه سوسنگرد از 12 قریه بزرگ و کوچک تشکیل شده ، جمعیت آن در حدود 4 هزار تن و قرای مهم آن مالکیه و نغمه میباشد. زبان اهالی این شهرستان عموماً عربی است و اغلب از مردان به فارسی نیز آشنا هستند. محصولات عمده آن غلات و لبنیات است. در این شهرستان ارتفاعاتی دیده نمیشود فقط چند رشته تپه های شنی به اسامی کوه اﷲاکبر، میشداغ ، عین آسمان و ابوغریب و دو رشته جبال کم ارتفاع بنام حمرین و قوقی وجود دارد. ساکنان شهرستان از طوایف بنی طرف سواری ، بنی صالح ، پیت سیاح و غیره میباشند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

معنی کلمه دشت میشان در فرهنگ فارسی

بنی طرف ( قدیم ) منطقه ای وسیع و هموار واقع در مغرب خوزستان در امتداد مرز ایران و عراق و آن شهر ستانی است از استان ششم شامل بخشهای بستان موسیان هویزه . مرکز آن سوسنگرد است که بوسیله راه شوسه همواری باهواز مربوطست . توضیح در ۱۳۱۴ ه. ش. بموجب تصویب نامه هیئت دولت نام (( بنی طرف ) ) به دشت میشان مبدل شد.

جملاتی از کاربرد کلمه دشت میشان

امروزه میسان بخشی از خاک دو کشور ایران و عراق را تشکیل می‌دهد. این منطقه در ایران به نام دشت میشان (نام پیشین دشت آزادگان) به مرکزیت شهر سوسنگرد و در عراق به نام استان میسان به مرکزیت شهر العماره است.
در دوره اسلامی میسان را شامل نواحی واسط و بصره می‌دانستند و قصبه آن نیز میسان نام داشته‌است. چون ایرانیان به این ناحیه دشت میشان می‌گفته‌اند پیداست که ناحیه مسطح دو طرف دجله و کارون بوده‌است. ظاهراً این ناحیه تا حدود سال ۲۲۵ میلادی مستقل بوده‌است و در این سال اردشیر بابکان آن را جزو شاهنشاهی ساسانی کرده‌است.
فرهودی در آذر ۱۳۲۲ در انتخابات دوره چهاردهم مجلس شورای ملی از حوزه انتخابیه دشت میشان (شامل اهواز) و سوسنگرد با کسب ۶۷۲۵ رأی از ۷۵۰۴ رأی که به صندوق‌ها ریخته شد به مجلس راه یافت.
میدان میشان یا دشت میشان یکی از دشت‌های کوهستان الوند است. این میدان در مسیر اصلی صعود به قلهٔ الوند قرار دارد و وسعت آن حدود یک هکتار و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۷۰۰ متر است. در قدیم عشایری که دورهٔ ییلاق خود را در دامنهٔ شمالی الوند می‌گذراندند، در میدان میشان که دارای آب‌های روان، چمن زار و مناظر زیبای طبیعی است، چادر می‌زدند.
در خوزستان باد معروفی است به نام «سام»، که از دشت میشان به طرف شمال شرق می‌وزد و بادی است، بسیار گرم که در تابستان جریان دارد.