درخونگاه

معنی کلمه درخونگاه در لغت نامه دهخدا

درخونگاه. [ دَ ] ( اِخ ) از محلات قدیم تهران و در بخش «سنگلج » قرار داشت. سالخوردگان تهرانی نام آن را به مناسبت کشته شدن یک تن بر سر مقدم و مؤخر بودن «نخل » در دوران سلطنت ناصرالدین شاه قاجار دانند، اما ظاهراً قدیمتر از این اتفاق باید باشد و در قدیم ترین نقشه تهران ( 1275 هَ. ق. ) نام «درخونگاه » و «درخوانگاه » هست ، در صورتی که موضوع نخل مربوط به سالهای بعد از آنست ، و به مناسبت «خون » یا«خوان » ( به معنی سفره ) درخوانگاه را شاید بتوان گفت جایگاهی که خوانی می گستردند و مردم را به مهمانی می خواندند و رهگذران را می پذیرفته اند و بعبارت دیگر خانقاهی بوده است. ( از یادداشت سیدمحمد تقی مصطفوی ).

جملاتی از کاربرد کلمه درخونگاه

تکیهٔ درخونگاه از جمله تکیه‌های معروف قدیم در تهران بود. مابقی تکیه‌های معروف این دوره عبارت بودند از تکیهٔ حاج رجبعلی، میرزاحسین حکیم‌باشی، زنبورک‌خانه، دباغ‌خانه، رضاقلی، حیاط شاهی، چهل‌تن، سرپولک، عودلاجان و هفت‌تن.
بافت قدیمی این محله باعث شده تا در ساخت بسیاری از سریال‌های تلویزیونی در این محلهٔ فیلم‌برداری شود. گرمابهٔ قدیمی منطقه که بعداً به مدرسهٔ چال‌حصار تبدیل شد، و میرزا رضاقلی طالقانی آن را بنیان گذاشته بود و تکیهٔ معروف درخونگاه از نقاط قدیمی آن اند.
محلۀ درخونگاه میان چهارراه بوذرجمهری و چهارراه گلوبندک واقع بود و در میانۀ آن بازارچه یا چهارسویی با سقف ضربی بود که به خیابان شاهپور، گذر مستوفی و قلی، کوچهٔ کلیسا، بازارچهٔ نو، مسجد شازده‌خانم، بازارچهٔ قوام‌الدوله، پاچنار و بازار راه داشت.
چند روز پس از انتشار دهلیز، خبری مبنی بر سه‌گانه شدن این فیلم از سوی برخی رسانه‌ها اعلام شد که در آن بیان شده بود دو فیلم دارآباد و درخونگاه در ادامه دهلیز ساخته شده و دهلیز سه‌گانه می‌شود. اما مدتی بعد علی اصغری، نویسندهٔ دهلیز این خبر را تکذیب کرد و گفت «هر کدام از این فیلمنامه‌ها داستان و فضای متفاوتی دارند و تنها نقطه مشترکشان بحث دیه و قصاص است.»
رضا (امین حیایی) پس از هشت سال کار کردن از ژاپن برمی‌گردد. سال ۱۳۷۰. محله درخونگاه. خانواده فقیر و آشفته. رضا از ژاپن پول زیادی فرستاده‌است و حالا با زخم‌هایی بر جسم و روح برگشته که با آنها خانه و محله را بسازد. آقایی کند. می‌خواهد ارباب باشد. برادر دوقلوی رضا، مهدی جزء مفقودین جنگ است و سه سال پس از پایان جنگ هنوز خبری از او نیست. رضا که می‌آید همه چیز دگرگون می‌شود. او پی پول‌هایش هست و انگار اتفاقی برای آنها افتاده. تا پایان فیلم یکی یکی رازهای مگو فاش می‌شود. خبری از پول نیست. و رضا دوباره می‌رود…
بعد از گذشت ۲ سال حوزه رها کرد و به کار صحافی مشغول شد. به علت این که مکان مستقلی برای انجام کار در اختیار نداشت کتاب‌ها را از کتابفروشی‌ها تحویل می‌گرفت و در خانه پدری آنها را ترمیم و تعمیر می‌کرد. با وسعت گرفتن کار در سال ۱۳۲۷، مغازه‌ای را در خیابان بوذرجمهری غربی نزدیک درخونگاه اجاره کرد و در آنجا مشغول به کار شد.
حمید شیرزادگان در سال ۱۳۲۰ در محله درخونگاه تهران به دنیا آمد و در همان نزدیکی در خیابان شاپور بالید.
پرویز بهرام در ۴ مرداد ۱۳۱۲ در محله درخونگاه تهران زاده شد. خانواده او به واسطهٔ شغل پدرش به بابل نقل مکان کردند و به همین دلیل شناسنامه‌اش او نیز از بابل صادر شد. او به مدت ۷ سال، ساکن محلّه بی سرتکیهٔ شهر بابل بود. علی‌اکبر بهرام، پدر پرویز بهرام از هنرمندان رشتهٔ گچ‌بری و آینه‌کاری و مجسمه‌سازی بود که نمونه‌های موجود در کاخ گلستان از آثار او است.
درخونگاه فیلمی به کارگردانی سیاوش اسعدی، نویسندگی نیما نادری و سیاوش اسعدی و تهیه‌کنندگی منصور سهراب‌پور محصول سال ۱۳۹۶ است. این فیلم در سال ۱۳۹۷ در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمده است.
مهدی دادپی در دوم اردیبهشت ماه ۱۳۱۹ در محله درخونگاه تهران در یکی از خانواده‌های قدیمی بازار تهران به دنیا آمد. مادرش بانو عالم تاج لطیفی زنی فرهیخته و آموزگار و پدرش رضا دادپی کارمند وزارت دارایی بود.