درجز

معنی کلمه درجز در لغت نامه دهخدا

درجز. [ دَ ج َ ] ( اِخ ) دره جز. دره گز. شهرستانی است در خراسان. رجوع به دره جز و نیز به دره گز شود.

جملاتی از کاربرد کلمه درجز

دَرجَزین شهری در دهستان درجزین و بخش مرکزی شهرستان مهدی‌شهر است. این شهر در فاصله ۵ کیلومتری شمال سمنان و ۱۰ کیلومتری جنوب مهدی‌شهر قرار دارد.
سد شنجور، سدی خاکی با هسته رسی در ۱۰ کیلومتری شرق شهر قروه درجزین و ۴۰۰ متری روستا شنجور در شهرستان درگزین استان همدان است.
با وقوع انقلاب اسلامی، شهرداری در شهر قروه درجزین استقرار یافت. در دهه شصت با انجام تقسیمات سیاسی جدید و وقوع تغییرات بزرگ اقتصادی و اجتماعی در سطح کشور، قروه درجزین کم‌کم نقش محوری خود را در منطقه از دست داد ولی همچنان به عنوان مرکز فرهنگی و هنری مهمی در استان همدان مطرح ماند. نهایتاً در سال ۱۳۹۷ با تأسیس فرمانداری درگزین بار دیگر نام قروه به عنوان مرکز سیاسی درگزین معرفی شد.
دهستان درجزین یکی از دهستان‌های شهرستان مهدی‌شهر در استان سمنان ایران است. این دهستان در بخش مرکزی جای دارد. بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵، جمعیت این دهستان با احتساب درجزین برابر با ۴٬۵۴۰ نفر بوده است.
آب این سد برای تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت بخش قروه درجزین مصرف می‌شود. مطابق تخصیص آب این سد، به صورت متوسط ۳ میلیون مترمکعب آب برای شرب و صنعت، ۲ میلیون مترمکعب در کشاورزی و ۰.۵ میلیون متر مکعب برای محیط زیست منطقه مصرف خواهد شد.
یکی از بزرگترین دیدنی‌های شهر درجزین کهن‌سال‌ترین درخت چنار کشور است که با بیش از ۸۰۰ سال قدمت در مرکز شهر قرار گرفته‌است. قبرستان زرتشتی‌ها و امامزاده چهل تن نیز از دیگر آثار دیدنی درجزین است.
هرچند کوه‌های مرتفع و صخره‌ای، تقریباً از شمال درجزین آغاز می‌شود ولی خود شهر هم دارای زمین‌های گسترده و همواری نیست، بلکه تشکیل شده از تپه ماهورها و کوه‌های کوچک و تپه‌های بیشتر خاکی و همچنین دره‌های کمابیش عریض و کفه‌های کوچک تقریباً مسطحی می‌باشد. درجزین در قسمت جنوبی شهرستان و پیش از ارتفاعات آن در یک ناحیه رسوبی قرار دارد. از دید خاک‌شناسی در محدوده خاک‌های لیتوسل آهکی و در ناحیه خاک‌های بیابانی و سیرزم قرار دارد.
قروه درجزین مرکز شهرستان درگزین در استان همدان است؛ این شهر در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از مرکز استان می‌باشد.
شهر درجزین مشهور به یاقوت سرخ استان سمنان می‌باشد که از آب و هوای نسبتاً مطلوبتری از شهر سمنان برخوردار است.
رود درجزین یا رود باشچای از دره‌های جنوبی کوه خرقان در شمال شهرستان رزن سرچشمه می‌گیرد. این رودخانه فصلی است و پس از گذشتن از رزن و سپس درجزین به رود قره‌چای منتهی می‌شود.