خیوس
معنی کلمه خیوس در لغت نامه دهخدا

خیوس

معنی کلمه خیوس در لغت نامه دهخدا

خیوس. ( اِخ ) جزیره گنگبار. ( یادداشت مؤلف ) : جزیره و دره ای است که در حدود آسیای صغیر در میانه لسبوس و ساموس واقع می باشد و در قدیم الایام بواسطه انجیر و انگور و مرمر مشهور بوده و چون پولس از... بساموس میرفت از جزیره مرقوم گذشت. ( قاموس مقدس ). || نوعی شراب که از جزیره خیوس خیزد. ( یادداشت مؤلف ) : وانقعناها فی شراب من شراب البلد الذی یقال له خیوس.

معنی کلمه خیوس در فرهنگ فارسی

۱ - جزیره ای در مجمع الجزایر ( یونان ) که اهالی آن مدعی اند هومیروس شاعر در آنجا متولد شده دارای ۵۴٠٠٠ تن سکنه. ۲ - کرسی جزیره که بندریست دارای ۲۴٠٠٠ تن سکنه و شراب آن مشهور است.
جزیره گنگبار نوعی شراب که از جزیره خیوس خیزد .

معنی کلمه خیوس در دانشنامه عمومی

جزیره خیوس در استان اژه شمالی در کشور یونان واقع شده است.
خیوس (شهر). خیوس ( به لاتین: Chios ) یک شهر در یونان است که در Chios Municipality واقع شده است.
شهرهای جنوآ و Metropolitan City of Genoa خواهرخوانده های خیوس ( شهر ) هستند.
معنی کلمه خیوس در فرهنگ فارسی
معنی کلمه خیوس در دانشنامه عمومی
معنی کلمه خیوس در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه خیوس

معنی کلمه خیوس در دانشنامه آزاد فارسی

خیوس (Chios)
یکی از جزایر یونان در دریای اژه، به فاصلۀ ۱۳کیلومتری ساحل غربی ترکیه، در مدخل خلیج ازمیر. ۸۳۰ کیلومتر مربع مساحت و ۵۰,۲۰۰ نفر جمعیت دارد (۱۹۹۳). طول این جزیره ۵۰ کیلومتر و عرض آن بین دوازده تا ۲۵ کیلومتر است. انگور، پرتغال، هندوانه، زیتون، ادویه، و توتون در این جزیره کشت می شود. مرکز جزیره نیز خیوس نام دارد. شهر خیوس در ساحل شرقی واقع شده و دارای یک لنگرگاه جدید، یک کلیسای جامع، و قلعه ای از قرن ۱۳م است. محصولات بومی صادر و فرآورده های چوبی وارد می کند. در اواخر عصر مفرغ ایونی ها در خیوس سکنی گزیدند. برای نخستین بار در تاریخ از آن به منزلۀ کشور نیرومند دریایی با روابط نزدیک با میلتوس، در آسیای صغیر، نام برده شده است. این دو در زمان کوروش در ۵۴۶پ م به تصرف شاهنشاهی ایران درآمدند. برخی از کشتی های آنان در ناوگان ایران در نبرد سالامیس حضور داشتند. خیوس پس از پیروزی یونان در موکاله، در ۴۷۹پ م مستقل شد. این جزیره به اتحادیۀ دِلوسی پیوست و مدت ها یکی از متحدان پروپاقرص آتن بود. یک شرکت ونیزی از قرن ۱۴م تا ۱۵۶۶ بر آن مسلط بود و در این سال خیوس به اشغال ترک ها درآمد. به استثنای دورۀ کوتاه مدت اشغال آن به دست ونیزی ها در ۱۶۹۴، خیوس تا جنگ جهانی اول در دست ترک ها باقی ماند و سپس به یونان واگذار شد. در ۱۸۸۱ زلزله ای جزیره را ویران کرد. شورشی که در ۱۹۲۲ به سقوط شاه کنستانتین انجامید، از خیوس آغاز شده بود. امروزه این جزیره را کئوس می نامند.

جملاتی از کاربرد کلمه خیوس

وی زادهٔ شهر خیوس بود، به آتن رانده‌شد و شاگرد ایسوکرات گشت. او همچنین در سخنوری استاد بود و موزول، اسکندر و فیلیپ دوم مقدونی را مدح گفته‌بود و از درباریان وی هم بوده‌است.
گالاس از مادری یونانی-آمریکایی از دوور، نیوهمپشایر، و پدری مصری-آمریکایی از لین، ماساچوست، در سن دیگو، کالیفرنیا، متولد و بزرگ شد. وی با فرهنگ ارتدوکس رشده یافته اما خود را اگنوستیک می‌دانستند. اجداد یونانی پدرش از اسمیرنا، پونتوس و خیوس بودند، در حالی که یکی از مادربزرگ‌های او مصری اهل اسکندریه بود.
شهر خیوس در این جزیره و در استان اژه جنوبی در کشور یونان واقع شده‌است و دارای جمعیت ۱۹٬۹۵۶ نفر است.
در واپسین ساعات ۸ دسامبر ۲۰۰۷ هنگامی‌که قایق تفریحی ۱۵ متری حامل مهاجران غیرقانونی، ساحل سفری حصار را ترک کرد به دلیل وضعیت بد آب وهوا در حین تلاش برای راه‌یابی به جزیره خیوس یونان غرق شد. در نتیجه ۴۰ تا ۶۰ تن جان باختند. این بزرگترین حادثه دریایی در دریای اژه به لحاظ کمیت قربانیان مهاجر به‌شمار می‌رود. در نتیجه فعالیت‌های تجسسی گارد ساحلی ترکیه و اکیپهای امدادرسانی ۶ نفر با شنا خود را به ساحل رساندند و بر اساس اطلاعات اولیه بازماندگان ۸۵ نفر دیگر جان باخته یا مفقود شدند. ملیت مهاجران قربانی فلسطینی، عراقی و سومالیایی بوده‌است.
تئوفیلوس پالایولوگوس ( یونانی: Θεόφιλος Παλαιολόγος  ; درگذشت ۱۴۵۳ میلادی) پسر عموی امپراتور کنستانتین یازدهم پالایولوگوس یا حداقل از خانواده پالایولوگوس بود. تئوفیلوس در زمان سقوط قسطنطنیه فرماندهی نیروهای بیزانسی را بر عهده داشت. لئونارد خیوسی که به عنوان یک متخصص دستور زبان، انسان‌شناس و ریاضی‌دان شناخته می‌شود، گفته می‌شود تئوفیلوس «از دودمانی اصیل و دانشمندی عمیق» بود. لائونیکوس چالکوکوندیل مورخ یونانی و نزدیک به معاصر سقوط قسطنطنیه در کتاب هشتم تاریخ خود، تئوفیلوس را توصیف می‌کند که «تا آخر مردانه می‌جنگد» و ترجیح می‌دهد بمیرد تا کشور و خانواده‌اش را در اسارت ببیند.
میکیس تئودوراکیس در جزیرهٔ یونانی خیوس زاده شد و دوران کودکی خود را در شهرهای مختلف یونان گذراند. پدر او یک وکیل و کارمند دولتی بود. او با موسیقی محلی یونانی بزرگ شد و تحت تأثیر بیزانس بود و از بچگی می‌گفت که می‌خواهد یک آهنگساز بشود.
اولین یونانی شناخته شده که با این مسئله دست‌وپنجه نرم کرد آناکساگوراس بود که در زندان روی آن کار می‌کرد. بقراط خیوسی خطوط مشخصی را مربع کرد، به این امید که به راه حلی برسد (برای اطلاعات بیشتر مقاله هلال بقراط را ببینید). آنتیفون سوفسطایی معتقد بود که نوشتن چندضلعی‌های منتظم در یک دایره و دو برابر کردن تعداد ضلع‌ها در نهایت مساحت دایره را پر می‌کند و از آنجایی که یک چند ضلعی را می‌توان تربیع کرد، به این معنی است که دایره را نیز می‌توان تربیع کرد. حتی در آن زمان نیز افراد شکاکی وجود داشتند، من‌جمله اودموس رودسی، استدلال می‌کردند که اندازه‌ها را نمی‌توان بدون محدودیت تقسیم کرد، بنابراین مساحت دایره هرگز پر نمی‌شود. این مشکل حتی در نمایشنامه پرندگان آریستوفان نیز ذکر شد.
تصور می‌شود که طرح‌های مقدماتی این نقاشی بعد از اثر دیگر دولاکروا یعنی قتل‌عام در خیوس کشیده شده باشد، دختر یتیم در گورستان در نوع خودش یک شاهکار از دولاکروا است.
پیش از آشفتگی‌هایی که برای امپراتوری عثمانی پیش آمد و منجر به قتل‌عام خیوس در سال ۱۸۲۲م. و در نتیجه مهاجرت یونانی‌ها، و بسته شدن بازارهای خانگی سنتی آن‌ها شد. آن‌ها از یونان مهاجرت کرده بودند.