خلعت پوشان

معنی کلمه خلعت پوشان در لغت نامه دهخدا

خلعت پوشان. [ خ ِ / خ َ ع َ ] ( اِ مرکب ) رسم خلعت پوشی. ( یادداشت بخط مؤلف ). || جایگاهی بیرون از شهر که حکام باید به آنجا آیند تا خلعتی که ازطرف امیر برای آنها فرستاده شده ، بپوشند. ( یادداشت بخط مؤلف ). || مجلس سور و سروری که برای پوشیدن خلعت تشکیل می دهند. احتفال پوشیدن خلعت را.
خلعت پوشان. [ خ ِ / خ َ ع َ ] ( اِخ ) نام محلی است کنار راه قزوین و رشت میان سیاواش و بیجاریس درسیصدوسی پنج و هزارگزی طهران. ( یادداشت بخط مؤلف ).

معنی کلمه خلعت پوشان در فرهنگ فارسی

نام محلی است کنار راه قزوین و رشت میان سیاواش و بیجاریس در سیصد و سی و پنج هزار گزی طهران .

معنی کلمه خلعت پوشان در دانشنامه آزاد فارسی

خلعت پوشان (investiture contest)
کشمکش بین پاپ ها و امپراتوری مقدس روم، از ۱۰۷۵ تا ۱۱۲۲م، بر سر حق حاکمان غیر روحانی برای انتصاب اسقف های اعظم (خلعت پوشان). سرآغاز آن حکمِ پاپ گرگوریوس هفتم، در ۱۰۷۵م، در منع غیر روحانیان از برگزاری مراسم خلعت پوشان و تکفیر هانری چهارم در سال بعد به سبب خودداری اش از پذیرش این حکم بود. پس از مرگ هانری در ۱۱۰۶م، از شدت نزاع کاسته شد اما، در ۱۱۱۱م، هانری پنجم، پاپ پاسکالیس دوم (ح ۱۰۵۰ـ۱۱۱۸م) را دستگیر و او را وادار کرد تا حق اعطای ملک و املاک به اسقف های اعظم از سوی حاکمان غیر روحانی را بپذیرد. در ۱۱۱۲م، که شورای لاتران این توافق را برهم زد، کلیسا به دو دستۀ طرفداران پاپ و طرفداران امپراتور تقسیم شد و درگیری هایی در آلمان و ایتالیا درگرفت. در ۱۱۲۲م، مجلس وُرمس منازعه را فیصله داد و توافق شد حاکمان غیر روحانی حق نصب اسقف های اعظم را نداشته باشند، ولی بتوانند همچنان به ایشان ملک و املاک ببخشند.

جملاتی از کاربرد کلمه خلعت پوشان

آخرین مراسم خلعت پوشان در سال ۱۳۳۰ هجری قمری در زمان حکمرانی «صمدخان مراغه‌ای» انجام گرفته‌است.
رود گلپایگان، رودخانه مهم این شهرستان است که در کتاب‌های جغرافیایی رود قبله نیز نامیده می‌شود. این رودخانه از این جهت رود قبله نام گرفته که جهت جریان آب آن رو به قبله (از جنوب باختری به شمال خاوری) است. شاخه‌ها یا شعبات این رودخانه از خاور کوه سفید (شمال گردنه پس گله)، کوه دره روغنی در شمال باختری روستای خلعت پوشان، بلندی‌های مشرف به روستای مغاندر و کوه قبله واقع در جنوب باختری آبادی آغچه (آقچه یا آخچه) سرچشمه می‌گیرند. این مناطق همگی جزو منتهی‌الیه شمال باختری شهرستان فریدن هستند.
دکتر میررضا مجیدی رئیس سابق دانشگاه تبریز در سال ۱۴۰۰ در این باره گفت: ۹۰۰ هکتار اراضی تحت مالکیت دانشگاه تبریز قرار دارد. برای اراضی خلعت پوشان ۵۰ هکتار تغییر کاربری جهت ایجاد پارک علم و فناوری در سال ۱۳۹۷ مصوب شد اما یک سال بعد، ایجاد پارک در دانشگاه‌ها ممنوع اعلام شد. وی ادامه داد: حدود ۲۰ هکتار زمین در شمال کشور در پره‌سر و ۲۰۰ هکتار در اردبیل در مغان به نام دانشگاه وجود دارد.