خسرواباد
معنی کلمه خسرواباد در لغت نامه دهخدا

خسرواباد

معنی کلمه خسرواباد در لغت نامه دهخدا

( خسروآباد ) خسروآباد. [ خ ُ رَ / رُو ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان فومن در 9 هزارگزی جنوب فومن. این دهکده در جلگه قرار دارد با آب و هوای معتدل و مرطوب. محصول آن برنج و ابریشم و لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری و شال بافی و راه مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ).
خسروآباد. [ خ ُ رَ / رُو ]( اِخ ) دهی است جزء دهستان افشاریه ساوجبلاغ بخش کرج شهرستان تهران ، واقع در 40 هزارگزی باختر کرج و ده هزارگزی جنوب راه شوسه کرج به قزوین ، این دهکده در جلگه قرار دارد با آب و هوای معتدل. آب آن از قنات ورود کردان و محصول آن غلات و بنشن و صیفی و چغندرقندو لبنیات. شغل اهالی زراعت و گله داری و از طریق هشتجرد ماشین می رود. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).
خسروآباد. [ خ ُ رَ / رُو ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان خرقان شرقی بخش آوج شهرستان قزوین ، واقع در 12 هزارگزی جنوب آوج با آب و هوای معتدل. آب آن از رودخانه آوج و چشمه و محصول آن غلات و بن شن و سیب زمینی با باغهای انگور و قلمستان. شغل اهالی زراعت و قالیچه بافی و جاجیم بافی و راه مالرو است. این ده را هرائین سفلی نیز می گویند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).
خسروآباد. [ خ ُ رَ / رُو ] ( اِخ ) دهی است از دهستان نور و در عهد ظهیرالدین مرعشی عدول ده نام او بوده و به ناحیه ناتل رستاق تعلق داشته است. ( ازمازندران و استراباد رابینو ترجمه فارسی ص 150 ).
خسروآباد. [ خ ُ رَ / رُو ] ( اِخ ) دهی است از دهستان مرکزی بخش میمه شهرستان کاشان ، واقع در 9 هزارگزی جنوب میمه و 3 هزارگزی باختر شوسه اصفهان به قم. این دهکده در دامنه کوه قراردارد با آب و هوای مناطق سردسیر، آب آن از قنات و محصول آن غلات و لبنیات و پنبه و انگور و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان قالی و چادرشب بافی. قالی آن بخوبی معروف است. مزارع مرغ آباد و علی آبادجزء این ده است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).
خسروآباد. [ خ ُ رَ / رُو ] ( اِخ ) دهی است از دهستان کوهسارات بخش مینودشت شهرستان گرگان ، واقع در 32 هزارگزی خاور مینودشت ، این ده کوهستانی با آب و هوای مناطق سردسیر. آب آن از چشمه سار و محصول غلات و ابریشم. شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان بافتن پارچه ابریشمی و چادر شب و راه مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

معنی کلمه خسرواباد در فرهنگ فارسی

( خسرو آباد ) نام دیگر خزعل آباد است در خوزستان

معنی کلمه خسرواباد در دانشنامه عمومی

خسروآباد (آبادان). خُسروآباد روستا و بندر کوچکی در کرانه اروندرود در استان خوزستان ایران. شهر خسروآباد در شهرستان آبادان قرار دارد. این بندر بعد از بندر آبادان و در ۲۱ کیلومتری آن به وجود آمده.
هوای خسروآباد گرمسیر و مرطوب و محصول عمده روستاهای آن خرما و مختصری یونجه است . شغل عمده مردان ماهی گیری و پرورش نخل و کارگری در شرکت نفت می باشد. روستای پیرامون خسروآباد، روستای نقشه حیر ، شهله توامر و شهله حاجی حسین نام دارند. ساکنان بومی آن از طایفه دریس آل بومعروف و نجاح هستند.
در جنوب خسروآباد و در انتهای جزیره آبادان، شهر اروندکنار واقع شده است.
این روستا در  دهستان مینوبار  قرار دارد و براساس سرشماری  عمومی  نفوس  و  مسکن  ( ۱۳۹۵ ) ، جمعیت آن ۱۰۹ نفر ( ۵۰ خانوار ) شامل ۶۱ مرد و ۴۸ زن بوده است.
شرکت نفت ایران و انگلیس، در سال ۱۳۱۶ خورشیدی این بندر را بنیاد کرد. و میان سال های ۱۳۱۵ تا ۱۳۱۷ خورشیدی ساختمان های بسیار، و همچنین چند اسکله و انبار نفت و گاز در آنجا ساخته شد.
بندر خسروآباد تا سال ۱۳۳۰ برای صدور نفت استفاده می شد و ماهانه حدود ۲۰ کشتی در آن جا بارگیری می کردند. دولت وقت عراق مدعی بود که آب های پیرامون خسروآباد متعلق به آن کشور است و برای گذر کشتی ها به خسروآباد مزاحمت هایی ایجاد می کرد. این مسئله مورد اختلاف ایران و عراق باقی ماند.
لوله های نفتی پیش از این از آبادان به خسروآباد می رفت که پس از خلع ید از شرکت نفت ایران و انگلیس، این لوله ها برچیده شد. پس از ملی شدن صنعت نفت، خسروآباد مورد استفاده یگان های نیروی دریایی و گارد گمرک ایران قرار گرفت.
نظامیان آمریکایی در عراق، در سال ۱۳۸۵ در کرانه روبروی خسروآباد یک فرودگاه بالگرد ساختند.
خسروآباد (پردیس). خسروآباد، مرکز بخش جاجرود از توابع شهرستان پردیس در استان تهران است.
جمعیت این شهر براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ داری جمعیتی برابر با ۱٬۰۸۳ نفر ( ۳۴۰ خانوار ) بوده است.
خسروآباد در دوره قاجار متعلق به کامران میرزا پسر ناصرالدین شاه بوده است. در سال ۱۳۰۰ خورشیدی فردی به نام میرزا علی محمد خان منفرد در پی طلبی که از کامران میرزا داشت، به دادگاه شکایت کرد. دادگاه قرار تأمین صادر و خسروآباد را همراه با روستاهای قزل حصار کرج، صبا آباد و سه فقره دیگر از املاک کامران میرزا توقیف کرد. اما کامران میرزا بی اعتنا به قرار محکمه، همین املاک توقیف شده را به فردی به نام اسلامی، مدیر مدرسه اسلامیه در تهران فروخت که به دستور عبدالحسین تیمورتاش وزیر عدلیه وقت، از معامله جلوگیری شد. از نتیجه دعوای میان کامران میرزا و منفرد اطلاعی در دست نیست.
خسروآباد (خاش). خسروآباد ( خاش ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان ایران است.
این روستا در دهستان اسماعیل آباد ( خاش ) قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۶۲۲ نفر ( ۱۱۲خانوار ) بوده است.
خسروآباد (خانمیرزا). خسروآباد، روستایی در دهستان جوانمردی بخش مرکزی شهرستان خانمیرزا در استان چهارمحال و بختیاری ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۲۷۴ نفر ( ۷۸ خانوار ) بوده است.
خسروآباد (درمیان). خسرواباد روستایی در دهستان فخررود بخش قهستان شهرستان درمیان استان خراسان جنوبی ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۴۶۱ نفر ( در ۱۲۹ خانوار ) بوده است.
خسروآباد (سلسله شرق). خسروآباد یک روستا در ایران است که در دهستان هنام شهرستان سلسله واقع شده است. خسروآباد ۳۷۳ نفر جمعیت دارد.
خسروآباد (سلماس). خسروآباد، روستایی ست از توابع بخش مرکزی شهرستان سلماس استان آذربایجان غربی ایران. نام قدیمی این روستا خسروا بوده است. وفق اسناد تاریخی، قبلاً محل سکونت آشوریان و مسیحیان بوده است.
این روستا در دهستان زولاچای قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۱۵۸نفر ( ۴۴ خانوار ) اکثر مردم این بخش و پَته ویر دین مسیحی دارند و به زبان آشوری سخن می گویند.
طبیعت خسروآباد را، بیشتر درخت های سیب دربرگرفته است؛ یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی این روستا، سیب است که سابقهٔ صادرات به کشورهای آذربایجان، روسیه و. . . را در کارنامهٔ خود دارد.
خسروآباد (منوجان). خسروآباد، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان منوجان در استان کرمان ایران است.
این روستا در دهستان قلعه قرار دارد و براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن برابر با ۳۶۸ نفر ( ۱۰۷ خانوار ) بوده است.
خسروآباد (نهبندان). خسروآباد روستایی در دهستان عربخانه بخش شوسف شهرستان نهبندان استان خراسان جنوبی ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۶۸ نفر ( ۲۶خانوار ) بوده است.