خزری

معنی کلمه خزری در لغت نامه دهخدا

خزری. [ خ َ زَ ] ( ع اِ ) دستارها از ابریشم غاژ کرده. ( از منتهی الارب ).
خزری. [ خ َ زَ ] ( اِ ) در قفقاز باد سرد که از شمال وزد. مقابل گیله باد که باد جنوب است و از جنوب وزد. ( یادداشت بخط مؤلف ).
خزری. [ خ َ ] ( اِ ) نام میوه ای است :
رازقی و ملاحی و خزری
بوزری و گلابی و شکری.نظامی.
خزری. [ خ ُ ] ( اِخ ) نام والدین خزر الطبرانی است. ( انساب سمعانی ).
خزری. [ خ َ زَ ] ( ص نسبی ) منسوب به خزران که نام ملکی است. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). منسوب به دربند خزران. ( از انساب سمعانی ) :
بخاری و خزری وگیلی و کرد
بنان پاره هر چار هستند خرد.نظامی.

جملاتی از کاربرد کلمه خزری

ایا بت خزری قد کشمری بالا تویی که فتنۀ کشمیر و قبلۀ خزری
پژوهشکده اکوسیستم‌های خزری با مطالعه زیرشاخه‌هایی چون شناخت اکوسیستم‌های جنگلی، اکوسیستم‌های آبی، فراورده‌های اکوسیستم‌ها، اکوسیستم‌های مرتعی و مسائل زیست‌محیطی، راه توسعه و احیا منابع طبیعی استان را پیگیری می‌نماید و با هدایت پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و برگزاری کارگاه‌های پژوهشی برای کارشناسان دستگاه‌های اجرایی و ارائه همایش‌های علمی داخلی و بین‌المللی تلاش می‌کند.
تقریباً از اوایل سال تا شروع فصل بارندگی، آب ورودی به تالاب کاهش پیدا می‌کند و قسمت‌های وسیعی از آن خشک می‌شود. از ۱۳۴ گونه گیاهی تالاب بامدژ می‌توان به خارشتر خزری و ایرانی، ترنجبین، شیرین‌بیان، خار پنبه، شاه‌تره، گل گاوزبان، پونه، کُنار، تاج‌خروس (سرده)، نی، گا گله و.. اشاره کرد.[نیازمند منبع]
سفر ایشان هند است و تمناشان هند هند خواهند بلی‌، نرم‌تنان خزری
از بادهای محلی این منطقه می‌توان به بادهای دشت وا، گله وا (وا به زبان مازندرانی: باد)، خزری، بادسام، کوسری وا، دشت واستریک، گله واستریک، استرآبادی وا، صورت وز و آفتاب شو اشاره کرد.
بهرام چهارم نیز مانند شاپور دوم، اردشیر دوم و شاپور سوم، سکه‌های طلای منحصربه‌فردی را در منطقه سند در هند ضرب کرد که احتمالاً مربوط به استان هند ساسانی بوده‌است. در زمان بهرام چهارم، ضرابخانه‌هایی در شهرهای گندی‌شاپور و شوش در استان خوزستان تأسیس شد. همچنین یک ضرابخانه در شمال غربی استان آذَربادَگان نیز برای حمایت مالی از ساخت دروازه‌های خزری، به‌منظور محافظت از مرز قفقاز در برابر تهاجمات هون‌ها تأسیس شد.
ایران دارای پنج ناحیهٔ رویشی است که شامل جنگل‌های خزری، ارسباران، جنگل‌های زاگرسی، جنگل‌های فلات مرکزی و جنگل‌های سواحل جنوبی می‌شود. از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۷۹، مساحت این جنگل‌ها از ۱۸ میلیون هکتار به ۱۱ میلیون هکتار کاهش یافته‌است. برداشت غیر مجاز چوب، استفادهٔ ناپایدار از کشاورزی، چرای بی‌رویه، توسعهٔ اقتصادی ناهماهنگ و تغییرات آب و هوا دلایل اصلی این روند به شمار می‌روند. در حال حاضر، سرانهٔ جنگل در ایران ۰٫۱۸ هکتار است که کمتر از یک‌چهارم سرانهٔ جهانی آن (۰٫۸ هکتار) است.
نه غلامان رومی و خزری نه کنیزان بزمی و خانی
در گوشه شمال غربی آن باتلاق‌های نمکی بالاایشَم قرار دارد که نمایانگر دهانه رودخانه خشک‌شده اوزبوی هستند. خلیج ترکمن‌باشی در سال ۱۹۶۸ به بخشی از ذخیره‌گاه طبیعی خزر تبدیل شد. از جانداران این خلیج شاه‌ماهی خزر و فک خزری شایسته ذکر است.
در طی قرن هشتم، گروهی از مردم ترک خزرها بر حوزه آبگیر ولگا در نواحی استپ بین خزر و دریای سیاه حکومت می‌کردند. خزری‌ها با توجه به قوانین و روحیه آزادی و جهان‌وطنی خود، اتصال اصلی بازرگانی بین ناحیه بالتیک و امپراتوری مسلمان عباسیان بودند که، مرکز حکومتش در بغداد واقع بود. آن‌ها متحدین مهمی برای امپراتوری بیزانس بودند، و جنگ‌های موفقیت‌آمیزی را علیه خلیفه‌های عرب به راه انداختند. آن‌ها در قرن هشتم، دین یهودیت را پذیرفتند.
جوزف پسر هارون دوم خزری است که شکست جبههٔ بیزانس در برابر سپاه او تاریخ آمده است. همسر یوسف (یا احتمالاً یکی از همسرانش) دختر پادشاه آلان‌ها بود.
منطقه حفاظت‌شده زاو در مرز استان سمنان و استان گلستان و در جنوب شهر «زاو بالا» قرار دارد. این منطقه‌ای کوهستانی با بخشهای مراتع ییلاقی آن، در حد بالایی جنگل‌های خزری واقع شده‌است. از گونه‌های مهم درختی منطقه راش، ممرز، بلند مازو، توسکای ییلاقی، گلاب وحشی، گیلاس وحشی و آلوچه و از گونه‌های اصلی جانوری آن: مرال، شوکا، بز و پازن، خرس قهوه‌ای، گراز، روباه معمولی، تشی، سمور جنگلی، کبک و کبک دری می‌باشد.
نواحی کویری یا نیمه بیابانی، گاهی معتدل یا کوهستانی و خزری، اغلب در خانه‌ها، بناهای قدیمی یا متروکه، باغ‌ها، و نیز دشت‌ها، دامنه‌ها و نواحی سنگلاخی با پوشش گیاهی فراوان یا اندک.