خاک قند
معنی کلمه خاک قند در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه خاک قند
باقلوا قدیمیترین نوع شیرینی در یزد محسوب میشود. گلاب، شکر، هل، آرد، بیکینگ پودر، زردهٔ تخممرغ، خاک قند، شیر و روغن، مواد اولیه این شیرینی را تشکیل میدهند.
از قدیم در ایران بهخصوص یزد در اعیاد پخت و با نام مُنَقّا شناخته میشود. مواد تشکیل دهنده آن آرد سفید گندم، تخممرغ، پودر نشاسته، گلاب و روغن است که با خاک قند تزئین شدهاست.
باقْلَوا گونهای شیرینی است که در کشورهای ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و کشورهای آسیای میانه و قفقاز، برخی کشورهای عربی، یونان، قبرس و برخی مناطق روسیه تهیه میشود. باقلوا شیرینی سنتی ترکان آسیای میانه ترکمنهای قدیم نیز هست. باقلوا در ایران به شکلهای مختلف همچون لوزی، مربعی و لولهای و در انواع طعمهای پسته ای، گردویی ،بادامی، نارگیلی و کاراملی با مواد اولیه نظیر: گلاب، شکر، هل، آرد، بکینگ پودر، زرده تخم مرغ، خاک قند، شیر، روغن تهیه میشود. باقلواهای شهر غازی عِینتاب در ترکیه و باقلوای باکو (باکی باکلاواسی) از مشهورترین باقلواها هستند. در ایران این شیرینی در شهرهای یزد، کاشان، قزوین و تبریز تهیه میشود.[نیازمند منبع]
برای درست کردن این شیرینی میوه هلو را پوست می کنند و سه روز در پشت بام قرار می دهند تا آفتاب بخورد و خشک شود. سپس هسته آن را خارج می کنند و یک روز دیگر در آفتاب می ماند. بعد داخل این میوه را با مواد مخلوط تشکیل شده از بادام، شکر، هل، مغز هسته زردآلو و خاک قند پر می کنند.
قاتلمه/قتلمه (نوعی شیرینی که از خاک قند و خمیرمایه سرخ شده به دست میآید)
بر روی برشهای سرخ شده غالباً مربا، مارمالاد، کره، کره بادام زمینی، عسل، مارمیت، وجمیت، شیره درخت افرا، شیره طلایی، شیره میوه، ملاس، پوره سیب، لوبیا پخته، خامه زده شده، شکلات، نوتلا، شکر، ماست، خاک قند، بیکن، شیره قند، کچاپ، پنیر، گوشت پخته شدهٔ سرد، بستنی، انواع مغزها و دیگر مواد را قرار میدهند.
بـِژی، برژی، پشی یا بژی برساق، یا برساق نوعی شیرینی لولهای شکل سنتی کردی است که بیشتر در کرمانشاه و ایلام، کردستان تهیه میشود. همچنین در استان لرستان به آن برساق گفته میشود. بژی از ترکیب روغن و آرد گندم درست میشود و پس از سرخ شدن مقداری شکر یا خاک قند روی آن میریزند و مورد استفاده قرار میگیرد.