[ویکی فقه] خانه اسماعیل (قرآن). قرآن کریم خانه اسماعیل علیه السلام ، را که در مسجد الحرام است. از آیات بین الهی دانسته است. "فیه ءایـت بینـت مقام ابرهیم... در آنجاست آیات روشن و مقام ابراهیم . و هر که بدان داخل شود ایمن است. برای خدا، حج آن خانه بر کسانی که قدرت رفتن به آن را داشته باشند واجب است. و هر که راه کفر پیش گیرد، بداند که خدا از جهانیان بی نیاز است " موقعیت حجر حِجْرِ اسماعیل، فضای بین کعبه و دیواری نیم دایره که از یال شمالیِ کعبه (رکن عراقی) تا یال غربی آن (رکن شامی) امتداد دارد.حجر اسماعیل فضایی وصل به کعبه، بین رکن عراقی و شامی که دیواری قوسی شکل بر آن احاطه دارد. وجه تسمیه حِجر، مصدر ریشه حجر، در لغت به معنای منع و بازداشتن، نگاهداری و حمایت کردن، حرام و جز این ها به کار رفته است.از این ریشه، حَجْر و حُجْر نیز در بیش تر این معانی به کار می روند. محدوده بین دیوار نیم دایره و خانه کعبه در فاصله میان رکن عراقی و شامی را بدان سبب حِجر نامیده اند که این دیوار حائل بین طواف کنندگان و کعبه است. بیت اسماعیل ...
جملاتی از کاربرد کلمه خانه اسماعیل
نقلهای تاریخی تاریخنگاران مسلمان، حکایت از آن دارد که اسماعیل و مادرش هاجر در همین بخش زندگی میکردند. از جعفر صادق نقل شدهاست: «الحِجرُ بَیتُ إِسمَاعِیلَ وَ فِیهِ قَبرُ هَاجَرَ وَ قَبرُ إِسمَاعِیلَ» «حجر، خانه اسماعیل و محل دفن هاجر و اسماعیل است.». این مطلب در منابع دیگری هم بیان شدهاست.
خانه اسماعیل رفیعی مربوط به دوره ایلخانی است و در شهرستان اردکان، بخش عقدا، شهر عقدا، محله شمس واقع شده و این اثر در تاریخ ۱ اردیبهشت ۱۳۸۸ با شمارهٔ ثبت ۲۶۵۹۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
نقلهای تاریخی حکایت از آن دارد که اسماعیل در همین قسمت زندگی میکرد و خیمه گاه او در این سوی بودهاست. مادرش هاجر نیز با وی در همین جا میزیست و پس از مردن، در حجر دفن شد. از جعفر صادق (امام ششم شیعیان) نقل شدهاست که گفت:«الحِجرُ بَیتُ إِسمَاعِیلَ وَ فِیهِ قَبرُ هَاجَرَ وَ قَبرُ إِسمَاعِیلَ»؛(۱۶) «حجر، خانه اسماعیل و محل دفن هاجر و اسماعیل است.»
خانه اسماعیل عزیزی مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان فومن، شهرک تاریخی ماسوله واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۱۷۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه اسماعیل صالحی زاد مربوط به دوره معاصر است و در شهرستان فومن، شهرک تاریخی ماسوله واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۲۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه اسماعیل خانی مربوط به دوره متاخر اسلامی دوره قاجار است و در شهرستان ابرکوه، بخش بهمن، شهر مهردشت، محله مهرآباد، کوچه روبروی تکیه علی اصغر پشت خانه حاج محمد جعفر رستگار پناه بزرگ طایفه علی زینلی
خانه اسماعیل عباسپور مربوط به دوره قاجار است و در شیراز، بازارچه فیل، کوی مقتدری، پلاک ۵۷ واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۷۰۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مرمت این اثر توسط مهندس علی صفویان در سال ١٣٩٧به انجام رسیده است
خانه اسماعیل دباغی مربوط به دوره معاصر است و در شهرستان فومن، شهرک تاریخی ماسوله واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۳۷۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.