خارچه
جملاتی از کاربرد کلمه خارچه
انواع مختلفی از خارچهها وجود دارند که بسته به اندام حسی که به آن تعلق دارند، متفاوت هستند.
در ستیغ شنوایی، هر خارچه به بسامد خاصی از ارتعاش حساس است. خارچههای نزدیک به مرکز ستیغ به بسامدهای پایین و خارچههای دورتر به بسامدهای بالا حساس هستند. این چیدمان منظم به حشره امکان میدهد تا فرکانسهای مختلف را تشخیص دهد، شبیه به عملکرد گوش داخلی در پستانداران.
از خارچه باک باشد آن را که ورا معشوق دلش میان گلزار بود
ترا که گنج گشودی ز زخم مار چه غم چو شاخ گل بکف آید ز نوک خارچه غم
حشرات ازدحامی باید صداهای بالهای گونههای خاص را تشخیص دهند تا جفتهای بالقوه را شناسایی کنند و این کار را با استفاده از ارتعاشات موجود در هوا انجام دهند. اندام جانستون در شاخکهای دوبالان (به عنوان مثال مگسریزه و پشه) ممکن است حاوی دهها هزار یاخته حسی اسکولوپوفور باشد که به صورت دوتایی یا سه تایی در خارچههای جداگانه گروهبندی میشوند. تعداد زیاد خارچه در اندام جانستون یک مزیت تکاملی در شناسایی و مکانیابی صوتی همسران فراهم میکند.
خارچه در نهایت لرزش مکانیکی را به یک تکانه عصبی تبدیل میکند که به گانگلیون بالاتر ارسال میشود، جایی که اطلاعات ترکیب و/یا به یک رفتار منتج پردازش میشود. اطلاعات مکانیکی حسی دریافتی توسط خارچه معمولاً به دلیل سازوکار فیزیکی فعال کردن یک تکانه عصبی، سریعتر از بازخورد بصری منتقل میشود. نورونهای حسی همراه با خارچه نیز قطر بزرگتری دارند و سرعت هدایت را افزایش میدهند.
سلولهای حسی خارچهها همچنین ممکن است بر اساس ساختار، مکان و تعداد سلولهای حسی (مثلاً دو یا سه) گروهبندی شوند.
خارچههای پوششی در اندام زیر زانو (که به عنوان اندام سوپرا تمپان نیز شناخته میشود) یافت میشوند، خارچههای زیرجلدی در ستیغ شنوایی (کریستا آکوستیکا) و اندام میانی یافت میشوند. اندام زیرزانویی در تمام پاهای حشرات یافت میشود، و احتمالاً یک مصنوع تکاملی از انواع بدن حشرات قبلی است که از پاهای خود برای تشخیص ارتعاشات از بستر استفاده میکردند. از سوی دیگر، اندام میانی و ستیغ شنوایی، تنها در جایی یافت میشوند که پرده صماخ وجود دارد، مانند پاهای جلویی حشرات.
همانگونه که از نام این گونه برمیآید این ستاره دریایی خارچههایی گرزمانند دارد.
در برخی از پروانهها، زنبورهای عسل و مگسهای میوه، برآمدگیهایی از خارچه در اندامهای جانستون مستقیماً به مناطقی از مغز میرسد.