حضرت نوح

معنی کلمه حضرت نوح در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حضرت نوح (علیه السلام)، نخستین پیامبر اولوالعزم بود که خداوند او را با کتاب و شریعت مبعوث فرمود. شریعت و کتاب او نخستین شریعت و کتابی بود که مشتمل بر قوانین و احکام الهی بوده است. حضرت نوح دومین پدر نسل کنونی انسان است و بجز آدم و ادریس که قبل از او بودند، نسبت سایر پیغمبران الهی به او منتهی می گردد.
نام اصلی او در روایات، عبدالغفار، عبدالملک و عبدالاعلی آمده و علت این نام نوح، به دلیل کثرت گریه و نوحه زیاد او بوده است.داستان او با قومش در سوره های اعراف، مومنون، شعرا، قمر، نوح و تفصیل بیشتر در سوره هود می باشد.نام همسر وی «والیه» و گناه او این بود که در نزد قوم خود، نوح (علیه السلام) را مجنون معرفی کرد.نام پسران او حام و سام و یافث و نام پسر گناهکارش که در هنگام طوفان نوح غرق شد، کنعان بود.
داستان مبعوث شدن
بعد از حضرت آدم، مردم به صورت یک امت بر دین توحید بودند و زندگی ساده ای می کردند، اما کم کم روح تکبر در میان آنها شایع شد. قدرتمندان آنها به ضعیفان و زیردستان ظلم می کردند، اختلاف طبقاتی شدید و زورگویی و به دنبال آن، منازعات و مشاجرات زیادی پیدا شد و در نهایت، مردم به شرک و بت پرستی رو آوردند و از دین توحید و عدالت اجتماعی دور شدند.در این هنگام بود که خداوند نوح را به رسالت مبعوث کرد و او را با کتاب آسمانی و دین توحید به سوی مردم فرستاد. از این رو، بقای توحید در روی زمین مرهون آن حضرت است. لذا خداوند آن حضرت را به سلامی خاص اختصاص داده است: «سلام علی نوح فی العالمین؛ درود و سلام بر نوح در میان جهانیان». هر قدر که نوح در دعوت و ارشاد مردم می افزود، آنها به سرکشی و کفر خودشان می افزودند و نوح را مسخره می کردند و او را دروغگو و مجنون می گفتند؛ تا آنجا که بزرگان آن قوم و مخالفانش گفتند: ای نوح، اگر از حرف ها و دعوت هایت دست برنداری تو را سنگسار میکنیم. در این زمان بود که دیگر حضرت نوح ناامید شد و به پروردگار خود شکایت کرد و از او یاری خواست. خداوند هم به او وحی کرد که جز افرادی که ایمان آورده اند، کس دیگری ایمان نخواهد آورد و به وی دلداری داد. آنگاه نوح قوم خود را نفرین کرد که: خدایا! این قوم را نابود کن و احدی از آنها را باقی مگذار. خداوند نیز دعای او را مستجاب کرد.
شغل نجاری
درباره نحوه کشتی سازی حضرت نوح (علیه السلام) به علت بُعد زمانی زیادی که وجود دارد، چیز زیادی نقل نشده است. قرآن نیز که کتاب هدایت و انسان سازی است تا یک کتاب تاریخ، به جنبه های تربیتی این داستان پرداخته است.آن چه که مسلم است شغل نجاری پیش از حضرت نوح وجود داشته است؛ زیرا قبل از ایشان، چوب و استفاده های آن به علت سهولت استفاده از آن، مورد توجه همه بوده است.از بعضی از تفاسیر استفاده می شود که نوح نجار بود و بعد از آن به پیامبری مبعوث شد. بله! ظاهراً ایشان اولین کسی بود که کشتی را به الهام خداوند ساخت.
ساختن کشتی
...

جملاتی از کاربرد کلمه حضرت نوح

حضرت آدم (ع ) در مكه از دنيا رفت و در غارى در كوه ابوقبيس دفن شد، سپس حضرت نوح، تابوت او را به كشتى منتقل كرد و چون از كشتى به خشكى بيرون آمد، جسد آدم را دربيت المقدس به خاك سپرد.(22) البته در احاديث شيعه آمده است كه آن را در نجف به خاكسپرد.
حضرت نوح عليه السلام گويد: ابلغكم رسالات ربى و انصح لكم (166)پيام هاى پروردگار را به شما مى رسانم و شما را نصيحت مى كنم .
7- تاريخ شرك ، به زمان حضرت نوح نيز بر مى گردد.(لاتعبدوا الاّ الله )
1- فرستادن پياپى پيامبران ، يك سنّت الهى بوده است . (بعثنا من بعده رسلاً)(خداوند در فاصله زمانى ميان حضرت نوح و موسى پيامبرانى را فرستاد)
O اگر آمار، ساده وعادّى بيان شود، ممكن است يا فراموش شود و ياشنونده به آن توجّه خاص نكند. مثلا اگر بيمارى به پزشك بگويد: من چهار ساعت در نوبت نشسته ام ، يا بگويد چهار ساعت 7 دقيقه كم ، توجّه پزشك تفاوت دارد. زيرا ارقام گاهى براى بيان كم وزياد است وخيلى درآن دقّت نيست ، ولى اگر ريز ودقيق بيان شود، شنونده را جذب مى كند. لذا درباره مدّت تبليغ حضرت نوح مى فرمايد: هزار سال مگر پنجاه سال ، تا اعلام كند ارقام دقيق است . در اين آيه نيز مى فرمايد: سيصد سال وسپس مى فرمايد: نه سال اضافه . تا بگويد آمار دقيق است .
گر التجابه تو ناورده بود حضرت نوح کجا خلاصی ممکن شدی ز طوفانش
همچنين بر زبان آوردن نام آن حضرت و شنيدن آن نيز موجب حزن مى شود؛ اين مساءلهدرباره آنچه منتسب به نور آن حضرت است نيز صادق مى باشد. كما اينكه در حديث ميخ‌هاى پنج گانه كه جبرئيل امين آنها را براى حضرت نوح عليه السلام آورد تا با آنهااطراف كشتى را ميخ ‌كوب كند، آمده است : هر ميخى به نام يكى از انوار پنج گانه بود،وقتى نوح منتسب به نور امام حسين عليه السلام را گرفت ، آن ميخ درخشيد و از آنرطوبتى به رنگ خون احساس كرد. در اين بارهسئوال كرد، به او گفته شد: آن ميخ منتسب به حسين است و سبب ظهور خون از آن ، شهادتايشان است كه به نحو خاصى صورت گرفت .
گَنزِورا جبار چحیلی معروف به (شیخ جبار طاوسی)، روحانی و رهبر صابئین مندائی جهان که از پیروان حضرت آدم ،حضرت شیث، حضرت نوح، حضرت سام، حضرت یحیی هستند است.
O طبق برخى روايات ، حضرت نوح عليه السّلام علاوه بر حيوانات ، درختان را نيزبا خود به كشتى برده است ،(53) كه اين مطلب با توجّه به اينكه زوجيّت و نر و مادهبودن مخصوص حيوانات نيست ، با آيه سازگار است كه (من كلٍ زوجين اثنين )يعنى از هر موجودى يك جفت .

به گفته ى تفسير روح المعانى ، حضرت نوح عليه السّلام چهار پسر داشت :كنعان كه هلاك شد، سام پدر عرب ، حام پدر سودان و يافِث پدر تركان بوده اند. درروايتى آمده است كه نوح دخترى داشت مؤ منه كه همراه حضرت سوار بر كشتى شد.(55)

حضرت نوح نام تو به زبان برد تا شد خلاص از طوفان