[ویکی شیعه] حسینیه اعظم زنجان، واقع در جنوب شهر زنجان، از اماکن مذهبی شیعیان و یکی از مراکز بزرگ سوگواری محرم در ایران. از زمان وقف این حسینیه حدود یک قرن گذشته است. این مسجد که مشهور به حسینیه است، هر سال در عصر روز ۸ محرم برابر با شب تاسوعا، اقدام به برگزاری دسته عزاداری می کند. این عزاداری که با حضور جمعیت بسیار زیادی برگزار می شود به عنوان دهمین میراث معنوی ایران ثبت شده است. شرکت کنندگان همه ساله چند هزار رأس گاو و گوسفند برای قربانی به این حسینیه هدیه می کنند. مسجد یا حسینیه اعظم، از نظر جغرافیایی در جنوبی ترین منطقه شهر زنجان، ما بین مدارهای ۳۶ و ۳۷ درجه شمالی و نصف النهارهای ۴۸ و ۴۹/۵ درجه شرقی واقع شده است.
جملاتی از کاربرد کلمه حسینیه اعظم زنجان
بررسی اسناد و کتابهای تاریخی معتبر نشان از قدمت حسینیه اعظم زنجان است و تاریخچه اولیه این مسجد به اواخر دوره صفویه برمی گردد که در دوره قاجار تجدید بنا شده است.
در حرکت دسته عزاداری حسینیه اعظم زنجان علاوه برشماری از مردم زنجان افراد عالیرتبه کشوری و لشکری و مهمانان خارجی حضور مییابند و همه ساله نذورات این حسینیه بیش از یک میلیارد تومان جمعآوری میشود که بیشترین نذری که تقدیم حسینیه میشود احشام زنده و ذبح شده مقابل دسته عزاداری است، از زنجان با عنوان پایتخت شور و شعور حسینی نیز یاد میشود از سال ۸۳ خورشیدی که دسته عزاداری به صورت زنده و مستقیم از صدا و سیما پخش میشود. شهرهای دیگر مانند اردبیل از عزاداری زنجانیها الگو برداری کردند.
حسینیه اعظم زنجان بیشتر بهخاطر دستهای که هرسال در هشتمین روز ماه محرم دارد مشهور است. این دسته حرکت خود را از محل حسینیه اعظم شروع میکند و معمولاً همزمان با اذان مغرب به امامزاده ابراهیم پایان مییابد. در سال ۱۳۹۱جمعیت این دسته افزون بر ۵۰۰ هزار نفر بوده است و در سال ۱۳۸۷ ثبت ملی شدهاست. مراسم عزاداری حسینیه اعظم زنجان در تاریخ ۱۵ دیماه ۸۷ با شماره ثبتی ۱۰ به عنوان دهمین مورد از میراث معنوی ثبتشده در ایران است
حسینیه اعظم زنجان یکی از بزرگترین مراکز مذهبی جهان تشیع میباشد و در سال ۱۳۸۷ به عنوان دهمین میراث معنوی در ایران به ثبت رسید است. همه ساله در روز هشتم محرم دسته عزاداری بزرگی برگزار میشود که قدمتش به دوران قاجاریه میرسد. این دسته دومین قربانگاه جهان اسلام پس از منا در عربستان و نخستین قربانگاه جهان تشیع در زنجان بهشمار میرود. جمعیت دسته عزاداری حسینیه اعظم را بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون نفر دانستهاند این اجتماع به عنوان دهمین میراث معنوی کشور ثبت گردیده است. در صداوسیما، از دسته حسینیه اعظم زنجان به عنوان بزرگترین دسته عزاداری جهان نام میبرند.