حسن غزنوی

معنی کلمه حسن غزنوی در لغت نامه دهخدا

حسن غزنوی. [ ح َ س َ ن ِ غ َ ن َ ] ( اِخ ) ابن محمد حسینی ، معروف به اشرف و ذوالشهادتین و مفخراللسانین. احوال وی راابوالحسن بیهقی در لباب الانساب ( تألیف 555 هَ. ق. )و راوندی در راحةالصدور آورده اند. عوفی در لباب الالباب او را با حسن غزنوی جمال الدین اشتباه کرده پدرش را ناصر علوی خوانده است. و این غلط بتاریخ گزیده ( ص 817 ) و دولتشاه و آتشکده آذر و هفت اقلیم و مجمعالفصحاء سرایت کرده است. و تاریخ مرگ وی را تا 565 هَ. ق. رسانیده اند ولی گفته بیهقی که مرگ حسن در 548 هَ. ق. بوده درست تر میباشد. دیوان وی به نام امیرمحموددر میان سالهای 552 تا 557 هَ. ق. جمع شده است. و محمدتقی مدرس رضوی با مقدمه مفصل چاپ کرده است. ( ذریعه ج 9 ص 244 ). او را با وطواط و عمادی مهاجات است :
شاها ز حسن بشنو حسنی که عجب نیست
کان شکر خدایست تبارک و تعالی
از لفظ متین معنی عذبم چو بخندد
گوئی که جهد بیرون از تنگ زلالی
زنهار چو وطواط و عمادیم مپندار
کافسوس بود رفتن با خر به جوالی.سید حسن غزنوی.رجوع به غزنوی و الاعلام و غزالینامه ص 262 و تاریخ گزیده ص 817 و آتشکده آذر ص 101 و فهرست سپهسالار و تاریخ عصر حافظ و فیه مافیه ص 294 و ریاض العارفین ص 185 و مجالس النفائس ص 330 و حبیب السیر شود.
حسن غزنوی. [ ح َ س َ ن ِ غ َ ن َ ] ( اِخ ) ابن ناصر علوی ، ملقب به جمال الدین است. او و برادرش محمدبن ناصر، ممدوح سنایی غزنوی بوده اند. حسن پیش از سال 500 هَ. ق. جوان مرگ شده است. و مسعودسعد در رثای وی گفته است :
بر تو سیدحسن دلم سوزد
که تو چون هیچ غمگسار نداشت
سی نشد سال عمر تو ویحک
سال زاد تو راشمار نداشت.
عوفی او را با حسن غزنوی شاعر اشتباه کرده است. رجوع به ماده قبل شود.

معنی کلمه حسن غزنوی در فرهنگ فارسی

ابن ناصر علوی ملقب به جمال الدین است او و برادرش محمد بن ناصر ممدوح سنایی غزنوی بوده اند

جملاتی از کاربرد کلمه حسن غزنوی

غم زیبا، که پیشتر قرار بود با نام عاشق مشوید منتشر شود نام آلبومی است به آهنگسازی و تنظیم مسعود شناسا که با صدای شهرام ناظری در بهار سال ۱۳۸۲ منتشر شد. این آلبوم ۹ قطعه‌ای مجموعه‌ای است از تصنیف‌هایی که از اشعار مولوی، سعدی، حافظ و حسن غزنوی برگرفته شده‌است. آلبوم دارای بخش‌هایی آوازی نیز بوده که در نسخه نهایی منتشر نشده‌است.
شیخ عبدالکریم ملقب به آخوند بزرگ که از علمای اواخر دوره قاجار بوده است و مدتی تصدی امور دیوانی و جمع‌آوری خراج را در بخش‌هایی از قلمرو حکومت سردار مفخم از جمله جوین برعهده داشته است در فاصله سالهای ۱۲۷۰ تا۱۲۹۹ هجری خورشیدی در این روستا می زیسته است. مدتی پس از درگذشت سردار، شیخ عبدالکریم نیز در قریه خلیل‌آباد جوین درگذشت و در جوار آرامگاه سید حسن غزنوی مدفون شد.
دیوان اشعار سید حسن غزنوی مشتمل بر قصاید، ترجیعات، رباعیات و غزل می‌باشد که مشتمل بر پنج هزار بیت است
شیخ عبدالکریم کریمی ملقب به آخوند بزرگ که از علمای هم عصر با سردار بوده‌است مدتی امور دیوانی و جمع‌آوری خراج را در بخش‌هایی از قلمرو حکومت سردار از جمله جوین برعهده داشته‌است. مدتی پس از درگذشت سردار، شیخ عبدالکریم نیز در قریه خلیل‌آباد جوین درگذشت و در جوار آرامگاه سید حسن غزنوی در آزادوار مدفون شد.
مقبره سید حسن غزنوی شاعر پارسی سرای قرن ششم هجری در مجاورت این روستا و در فاصلهٔ کمتر از یک کیلومتر از آن قرار دارد.
۱۳ـ آرامگاه سید حسن غزنوی: در روستای آزادوار جغتای به شماره ثبت ۲۰۶۵