معنی کلمه حسابرسی در دانشنامه عمومی
این تعریف به صورت عمده و جامع ارائه شده است تا انواع مختلف حسابرسی را شامل شود. برخی از عبارات این تعریف نیاز به توضیح بیشتری دارد. عبارت فرایند بسامان بر این نکته دلالت دارد که حسابرسی بر اساس برنامه ریزی مناسب انجام می شود. برنامه ریزی مناسب شامل جمع آوری و ارزیابی بی طرفانه شواهد است. حسابرسان باید با حفظ بیطرفی نسبت به جمع آوری و ارزیابی مربوط بودن و اعتبار شواهد بپردازند. اگر چه نوع، میزان و قابلیت اتکای شواهد در کارهای مختلف حسابرسی می تواند متفاوت باشد، اما جمع آوری و ارزیابی شواهد، بخش اعظم فعالیت های حسابرسان را تشکیل می دهد. شواهدی را که حسابرسان جمع آودربارهٔ نند باید دربارهٔ
هدف حسابرسان از مقایسه شواهد جمع آوری شده با ادعاهای مربوط به فعالیت ها و وقایع اقتصادی، تعیین میزان انطباق ادعاهای مزبور با معیارهای از پیش تعیین شده است. اگر چه معیارهای مختلفی برای تعیین میزان انطباق وجود دارد، اما در تنظیم صورت های مالی اساسی، معمولاً معیار اصلی و مورد قبول،
( اصول حسابداری یا استانداردهای حسابداری )
است. در بند ۲ بخش ۲۰۰ استانداردهای حسابرسی کشور ( ۱۳۸۶ ) نیز تأکید شده است که هدف از حسابرسی صورت های مالی، اظهارنظر نسبت به این موضوع است که آیا صورت های مالی براساس استانداردهای حسابداری تهیه شده است یا خیر.
آخرین عبارت مهم، یعنی گزارش نتایج به اشخاص ذی نفع، بیانگر نوع گزارشی است که حسابرسان برای اشخاص ذی نفع تهیه می کنند. اشخاص ذی نفع می تواند شامل سهامداران، اعتباردهندگان، کارکنان، تأمین کنندگان مواد و کالا، سازمان های دولتی، بورس اوراق بهادار و گروه های دیگر باشد.
حسابرس به فرد یا مؤسسه ای گفته می شود که مسئولیت نهایی حسابرسی صورت های مالی یا ارائه خدمات مرتبط را به عهده دارد. حسابرس باید فردی مستقل از سازمانی باشد که در حال رسیدگی آن است. حسابرس باید در ظاهر و محتوا مستقل از صاحب کار باشد.
حسابرسی انواع گوناگون دارد و مهم ترین آن ها عبارتند از:
• حسابرسی صورت های مالی
• حسابرسی رعایتی
• حسابرسی عملیاتی
• حسابرسی قانونی
• حسابرسی داخلی