حروف حلقی

معنی کلمه حروف حلقی در لغت نامه دهخدا

حروف حلقی. [ ح ُ ف ِ ح َ ] ( ترکیب وصفی ، اِمرکب ) پنج حرف از 28 حرف الفباء حلقی است و آنها ع.ح. هَ. خ. غ میباشد. || ترتیب حروف هجاءبیست وهفتگانه را بنظمی مخصوص ، ترتیب حروف حلقی نامند. در چنین دستگاه 28 حرف را به نه دسته بخش کنند:
1- حروف حلقیه : ع. ح. هَ. خ. غ.
2- حروف لهویه : هَ. ق. ک.
3- حروف شجریه : ج. ش. ص.
4- حروف اسلیه : ص. س. ز.
5- حروف نطعیه : ط. د. ت.
6- حروف لثویه : ظ. ذ. ث.
7- حروف ذلقیه : ر. ل. ن.
8- حروف شفویه : ف. ب. م.
9- حروف هوائیه : و. ا. ی.
در لغتنامه های «العین » خلیل بن احمد و «تهذیب » ازهری هروی واژه ها بترتیب بالا بسیجیده شده است.

معنی کلمه حروف حلقی در فرهنگ فارسی

پنج حرف از بیست وهشت حرف الفبائ حلقی است و آنها ع ح ه خ غ می باشد

معنی کلمه حروف حلقی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] به حروف ادا شونده از حلق حروف حلقی می گویند.
حروف حلقی عبارتند از: «أ، ح، خ، ع، غ، ه» .
کاربرد فقهی حروف حلقی
از آنها به مناسبت در باب صلات نام برده‏اند.
احکام حروف حلقی
شایسته است تنوین یا نون ساکن، که پیش از حروف حلقی قرار گرفته- مانند «أَنْعَمْتَ»• و «کُفُواً أَحَدٌ»- اظهار گردد، لیکن واجب نیست.

[ویکی شیعه] حُروف حَلْقی حروفی که از مخرج حلق ادا می شوند. همزه، هاء، عین، حاء، غین، خاء، حروف حلقی محسوب می شوند. همزه و هاء با انتهای حلق، عین و حاء با وسط حلق و غین و خاء با نزدیک ترین قسمت حلق به فضای دهان ادا می شوند. تلفظ عربی سه حرف حاء، عین و غین، با تلفظ فارسی متفاوت است و در نماز، این کلمات باید به عربی تلفظ شوند.
اصطلاحی در علم تجوید و روان خوانی است و به حروفی گفته می شود که از مخرج حلق، برای تلفظ استفاده می شود. مخرج حلق در علم تجوید به قسمتی از دستگاه تکلم که از بالا به مرز زبان کوچک و از پایین به تارهای صوتی محدود می شود، گفته شده است.
مخرج حلق به عنوان مخرج دوم از مخارج عامه بعد از مخرج جوف قرار می گیرد. حروف همزه، هاء، عین، حاء، غین، خاء که از مخرج حلق ادا می شوند، حروف حلقی محسوب می شوند.
[ویکی فقه] حروف حلقی (علوم قرآنی). حروف حلقی، حروف ادا شده از ابتدا یا وسط یا انتهای حلق است.
به حروف (همزه - ح - خ - ع - غ - هـ) که از حلق ادا می شوند «حروف حلقی» می گویند.
شیوه ادای حروف حلقی
از میان حروف حلقی «همزه» و «هـ» از انتهای حلق (دورترین قسمت از ابتدای دهان)، «ع» و «ح» از وسط حلق و «غ» و «خ» از ابتدای حلق ادا می شوند.با این شرح، مخارج حروف حلقی از ابتدای حنجره به سمت دهان به ترتیب از این قرارند: همزه - هـ - ع - ح - غ - خ.

جملاتی از کاربرد کلمه حروف حلقی

در زبان آشتیانی برخلاف فارسی حروف حلقی /ح/ و /ع/ تلفظ می‌شوند. این حروف مختص به واژگان دخیل عربی نیستند و در کلمات آشتیانی و وام‌واژه‌های فارسی هم به همان صورت حلقی تلفظ می‌شوند. چند نمونه از کلمات دارای حروف حلقی در جدول زیر مشاهده می‌شود.