حاجی شاه

معنی کلمه حاجی شاه در لغت نامه دهخدا

حاجی شاه. ( اِخ ) ابن یوسف شاه. آخرین اتابکان یزد است که ازسنه 690 تا سنه 718 هَ. ق. حکومت کرد و چون در این سال ( 718 ) برادر شیخ ابواسحاق اینجو یعنی امیر غیاث الدین کیخسرو از راه شبانکاره بیزد آمد با اتابک حاجی شاه طرح دوستی انداخت سپس از آنجا بمیبد شتافت و بین او و امیر مبارزالدین نیز رشته الفت برقرار گردید ولی چیزی طول نکشید که بین نایب امیر کیخسرو و اتابک حاجی شاه برسر امری جزئی نزاع درگرفت و اتابک که مردی بی رحم و ظالم بود نایب امیر کیخسرو را بقتل آورد. کیخسرو و مبارزالدین پس از تحصیل اجازه از ابوسعید، اتابک را مورد حمله قرار دادند و او را در این سال منهزم ساختند و سلسله اتابکان که قریب سیصد سال در این ولایت حکومت میکردند، به این ترتیب در سال 718 برافتاد و حکومت آن پس از رسیدن امیر مبارزالدین بخدمت ابوسعید از طرف ایلخان بعهده او گذاشته شد. رجوع به تاریخ مغول عباس اقبال ص 403 و 414 و 415 شود.

معنی کلمه حاجی شاه در فرهنگ فارسی

ابن یوسف شاه آخرین اتابکان یزد است

معنی کلمه حاجی شاه در دانشنامه آزاد فارسی

حاجی شاه (حک: ۶۹۰ـ۷۱۸ق)
آخرین اتابک از اتابکان یزد. پسر یوسف شاه بود و بعد از پدر و پس از چند سالی فترت به امارت رسید. در زمان حاجی شاه، به سبب تسلط مغولان بر یزد، فقط اسماً حکومتی از اتابکان یزد باقی مانده بود. در ۷۱۸ق غیاثُ الدّین کیخسرو اینْجو به همراه مبارزالدین محمد بن مُظَفَّر و با اجازۀ سلطان ابوسعید به یزد حمله بردند. حاجی شاه شکست خورد و فرار کرد. بدین ترتیب سلسلۀ اتابکان یزد فروپاشید و یزد رسماً جزو قلمرو آل مظفر شد.

جملاتی از کاربرد کلمه حاجی شاه

طبق گزارش‌ها، حدود ۵۰۰ زن ایرانی به عنوان رزمنده در طول جنگ جنگیدند. آمارهای رسمی که رسانه‌های ایران به آنها اشاره می‌کنند می‌گویند که نزدیک به ۲۵۰۰۰ پزشک، پرستار و امدادگر زن نیز در خط مقدم خدمت می‌کردند. در این جنگ شهناز حاجی شاه به عنوان اولین کشته زن خرمشهری معرفی شده‌است.
این تپه باستانی در موقعیت روستای حاجی‌آباد یا همان حاجی شاه سابق از توابع شهرستان ساوجبلاغ واقع گردیده‌است. بنای باستانی تپه احتمالاً دژی قدیمی مربوط به دوره هخامنشی بوده‌است شامل آجرهای سفالی در اندازه‌های ۳۰*۲۰*۶۰ و تکه‌های ملات ساروج. قدمت اثر بیش از دو هزار سال است.