جانبازان

معنی کلمه جانبازان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جانبازان (حکومت عثمانی). جانبازان، نام گروهی نظامی در دوران عثمانی است.
تاریخ دقیق تشکیل این گروه معلوم نیست، احتمالاً در عهد سلطنت اورخان غازی (حک: ح ۷۲۴ـ۷۶۱) وجود داشته است. جانبازان همچون «عَزَب» ها (ناویان) و «غَریبان» (سپاهیان نومسلمان ) و «چِره خور» ها (نَقْبچیان سپاه محلی) فقط در زمان جنگ خدمت می کردند اما گژِگوژِوسکی (گژِگوژِوسکی، ص ۵۳ به بعد) معتقد است که سلطان مراد دوم در ۸۴۴، برای مقابله با نخستین لشکرکشیِ یانوش هونیادی (والی ترانسیلوانیا از طرف لادیسلاس سوم پادشاه لهستان و مجارستان ، وی در ۸۶۲/ ۱۴۵۸ میلادی در جنگ با عثمانیها زخمی شد و سپس درگذشت) به بالکان، جانبازان را سازمان داد و آنان در نبرد وارنه شرکت کردند. جانبازان در طلیعة سپاه خدمت می کردند و مأموریتهای خطرناکی به آنان محول می شد. این واقعیت، هامر ـ پورگشتال را بر این داشت که جانبازان را در شمار رزمندگان غیررسمی (نامنظم)، معروف به «سردن گچدی» (فدایی) و «گونوللو» (داوطلب) و «دَلی» (دیوانه)، بداند. اما گژگوژوسکی و به تبع او بابار (ص ۲۹ به بعد)، عقیده داشتند که جانبازان مانند «جاندار» ها (محافظان)، نگهبانان شخصی بیگلربیگی ها و سنجق بیگیها بودند ولی به گمان دسن جانبازان، مانند «غَریبان» به عنوان شبه نظامیان (میلیشیای) ساحلی در آناطولی خدمت می کردند. جانبازان بعداً به «یوروک» ها (گروهی از سربازان ینی چری) و «تاتار» ها (ملازمان دربار) و «یایا» ها (پیاده نظام) و «مُسلَّم» ها (نَقبچیان) پیوستند و برای یِنی چریها نیروهای پشتیبانی تشکیل دادند.
قانون نامه جانبازان روم ایلی
قانون نامه ای درباره جانبازان روم ایلی وجود دارد که تاریخ آن به اواسط قرن دهم هجری می رسد. به موجب این قانون نامه، هر ده جانباز یک «اُجاق» (واحد) تشکیل می دادند و از اینها فقط یکی در هر نوبت خدمت می کرد و نُه نفر دیگر هر یک پنجاه آقچه ( سکه نقره) به عنوان «عوارض دیوانیّه» می پرداختند. قانون نامه، جانبازان را عشایری وصف می کند که مالیاتهایی به نام «بادِ هَوا رُسُومی» (عوارض بادِ هوا) به افسران خود (که عنوان «سوباشی» داشتند) می پرداختند. خویشاوندان و متعلقان جانبازان هم وابسته به این گروه می شدند و بیگانگان نیز با ازدواج یا تغییر کیش می توانستند به گروه بپیوندند. جانبازان روم ایلی جزو «یوروکْ زِعامت» (تیول عشایری) ویزه (استانبول ۱۹۱۰ـ ۱۹۲۳. ) محسوب می شدند و مشمول همان مقررات جزایی و مالیاتی بودند؛ بنابراین، به نظر می رسد عمدتاً از همان تبار بوده اند. با این حال، نظام پیچیده تری از خدماتِ عوارض، شامل آنان می گشت قانون نامه آل عثمان (استانبول ۱۹۱۰ـ ۱۹۲۳. ) مقرر می دارد که جانبازانی که مشغول خدمت در ارتش باشند باید همچون سپاهیان به شمار آیند و مالیات بر ارثِ («رَسمِ قِسمت») هر یک از آنان که در جنگ کشته شود، اگر بیش از صد آقچه باشد، باید به قاضی عسکر و در موارد دیگر، به قضات ولایتها پرداخت شود. با وجود این، بعداً همة جانبازان، سپاهی به شمار آمدند و همة مالیاتها قابل پرداخت به قاضی عسکر روم ایلی شد.
تعداد
در سال ۹۵۰، گروه (طائفه) جانبازان بالغ بر ۳۹ اجاق و در ۹۶۴، بالغ بر ۴۱ اجاق بود. عین علی شمار جانبازان و عَزَبها را جمعاً ۲۸۰، ۱ تن ذکر کرده است که یک دهم آنان در هر زمانِ واحد خدمت می کردند. این «طائفه» همچون گروههای یایا و مُسلَّمها در اواخر قرن دهم (به گفتة دسن ، در زمان سلطان سلیم دوم) بر افتاد. جانبازان، سواره نظام بودند و برای ارتش اسب هم پرورش می دادند. پس از انحلال سازمان آنان، نامشان به صورتِ «آتْ جانبازی» یعنی «فروشنده یا دلال اسب» زنده ماند.

جملاتی از کاربرد کلمه جانبازان

سه گروه مقاومت زیرزمینی شناخته شده در پاییز سال ۱۹۴۱ در گتو فعال بودند. یلین فرمانده یکی از آنها بود که عمدتاً با جمع‌آوری اطلاعات در جبهه‌ها، امدادرسانی به جانبازان جنبش و مراقبت از جانبازان و فرزندان مبارزان گمشده‌فعالیت می‌کرد.
در ۴ فوریه ۱۸۹۹، در نبرد مانیل، بین نیروهای ایالات متحده و جمهوری فیلیپین، جنگ درگرفت. در ۲ ژوئن ۱۸۹۹، جمهوری اول فیلیپین رسماً علیه ایالات متحده اعلام جنگ کرد. جنگ در ۲ ژوئیه ۱۹۰۲ با پیروزی ایالات متحده رسماً پایان یافت. با این حال، برخی از گروه‌های فیلیپینی - به رهبری جانبازان کاتیپونان، یک جامعه انقلابی فیلیپین - برای چندین سال دیگر به نبرد با نیروهای آمریکایی ادامه دادند.
فیلمبرداری این فیلم در شهریور ۱۳۵۵ به پایان رسید ولی این فیلم هیچوقت تکمیل نشد. پس از انقلاب این فیلم با تغییر موضوع و دوبله با عنوان جانبازان ظفار ارائه شد که موفق به دریافت پروانه نمایش نشد. می‌گویند تمامی تصاویر تدوین نشده در فیلمخانه ملی موجود است ولی نسخه نهایی از آن تابحال دیده نشده.
وی در بایون، کشور باسک، فرزند تاجر یهودی-فرانسوی متولد شد و در جنگ جهانی اول او به عنوان سرباز خدمت کرد. وی اتحادیه فدرال، سازمانی چپگرا، صلح‌طلب برای جانبازان را تشکیل داد. در طول جنگ جهانی دوم وی در دولت آزاد فرانسه در تبعید در لندن خدمت کرد و بین سالهای ۱۹۴۴ و ۱۹۵۹ عضو شورای ایالت بود.
بنیاد شهید و امور ایثارگران سازمانی دولتی در ایران است، که مسئولیت اصلی آن رسیدگی به امور جانبازان و خانواده‌های جان‌باختگان در خلال جنگ ایران و عراق است. گرچه این سازمان در زمینه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی، خدمات درمانی و آموزشی نیز فعالیت می‌کند. این نهاد دارای شخصیت حقوقی مستقل، همچنین استقلال مالی و اداری است و بر اساس آیین‌نامه‌های نهادهای وابسته به ریاست‌جمهوری و با نظارت عالیه رهبر جمهوری اسلامی اداره می‌شود. ریاست بنیاد از یک سو با حکم رئیس‌جمهور تحت عنوان رئیس بنیاد و برای مدت ۴ سال منصوب می‌شود و از سوی دیگر توسط رهبر جمهوری اسلامی، تحت عنوان نماینده ولی‌فقیه در بنیاد حضور دارد. هم‌اکنون در دولت چهاردهم ریاست بنیاد شهید برعهده سعید اوحدی است.
خیابان جانبازان یا خیابان گلبرگ یکی از خیابان های تهران است که جهت شرقی-غربی دارد. این خیابان که در شرق تهران واقع شده است، از خیابان دردشت و خیابان ۱۴۲ غربی آغاز شده و به میدان سبلان منتهی می‌شود.
خود نگویی تو که سر منزل جانبازان است کس نیامد که به شمشیر قضایی نرسید
وادی شوقش که آنجا جای جانبازان بود منزل شوریدگان بی سر و پا یافتم
منزل حقیقی مربوط به دوره زند است و در قائن، محدوده تاریخی شهر، خیابان جانبازان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۸۰۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مساحت خانه حقیقی حدود ۱۵۶۰ متر است که به صورت دو ایوانی شده‌است. پلانی نامنظم دارد و ورودی اصلی خانه در ضلع شرقی قرار گرفته که شامل پیشخوان، هشتی و دالان نهایی ورودی است. این بنا دارای چهار صحن می‌باشد که سه ورودی از داخل هشتی و صحن چهارم که شامل فضاهای اصطبل و انبار می‌باشد از راه مطبخ ورودی کوچکی در ضلع شمالی بنا قابل دسترسی بوده‌است.
تا که ذکر شاه جانبازان کنم روی در، با خانه پردازان کنم
مگر بر قلب جانبازان شبیخون می بری امشب وگر نی در شب تاری چرا پوشیده ئی جوشن
سعید نصیری ملی پوش تیم وزنه‌برداری معلولان ایران است. او در مرداد ۱۳۸۹ در مسابقات جهانی وزنه‌برداری جانبازان و معلولان که با حضور ۲۹۰ ورزشکار از ۴۹ کشور جهان در سالن «تیتی وانگسا» ورزشگاه کوالالامپورمالزی برگزار شد به تربیت با مهار وزنه‌های ۱۳۷٫۵، ۱۴۲٫۵ و ۱۵۰ کیلوگرمی مدال نقره وزن ۶۰ کیلوگرم را بدست آورد.
خانه کربلایی اسحاق قارنی مربوط به دوره قاجار است و در قائن، مابین خیابان امام خمینی و خیابان جانبازان، خیابان جانبازان ۹ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۴۶۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این سازمان در اکتبر ۲۰۰۲ در جریان تهاجم ایالات متحده به عراق در سال ۲۰۰۳ توسط ده‌ها گروه از جمله سازمان ملی زنان، شورای ملی کلیساها، اقدام صلح، کمیته خدمات دوستان آمریکایی، صداهای سیاه برای صلح تأسیس شد. نه به نام ما خانواده‌های یازدهم شهریور برای فرداهای آرام و جانبازان برای صلح. اولین اقدام مشترک آن تظاهرات ضد جنگ در روز جهانی حقوق بشر، ۱۰ دسامبر ۲۰۰۲ بود. اتحاد برای صلح و عدالت ابتدا توسط تبادل جهانی، حزب سبز ایالات متحده و دیگران آغاز شد که تظاهرات ۲۰ آوریل ۲۰۰۲ علیه تهاجم ایالات متحده به افغانستان را سازماندهی کردند.
ترک سر گوی که در معرکه جانبازان تا کسی سر ندهد گوی ز میدان نبرد
درین میدان جانبازان نماند بر زمین گردی که دایم جلوه گلگون سواری در نظر دارد
بر سر بازار جانبازان منادی می‌زنند بشنوید ای ساکنان کوی رندی بشنوید
چونکه جانبازان میدان وفا این شنیدند از شه ملک صفا
تا که دلاّل غمت حلقه جانبازان دید می زند نعره و فریاد که صد جان به جوی
شد نیزه کین چوگان وز پیکر جانبازان چون گوی که در میدان غلطیده به خونسرها