تکرارپذیری

تکرارپذیری

معنی کلمه تکرارپذیری در فرهنگستان زبان و ادب

{repeatability, reproductability} [علوم دارویی، علوم سلامت] قابلیت تکرار یک آزمون یا اندازه گیری چنانچه بتوان همواره نتیجه ای مشابه یا نزدیک به نتایج قبلی به دست آورد

معنی کلمه تکرارپذیری در دانشنامه عمومی

تکرارپذیری ( به انگلیسی: Repeatability ) یا قابلیت آزمون - آزمون مجدد ( test–retest reliability ) ; وقتی است که اگر در شرایط مشابه اندازه گیری انجام شود، نتایج سنجش پی در پی همان یا مشابه آن اندازه گیری باشد. به عبارت دیگر، اندازه گیری ها توسط یک شخص یا ابزار روی همان مقوله، در شرایط یکسان و در مدت زمان کوتاه انجام می شود. یک پایایی آزمون - بازآزمایی نه چندان عالی سبب تغییرآزمون مجدد می شود. چنین تغییرپذیری می تواند به عنوان مثال تغییرپذیری درون فردی و تغییرپذیری بین مشاهده گر ایجاد شود. زمانی که این تغییرات کوچکتر از یک معیار پذیرش از پیش تعیین شده باشد، ممکن است اندازه گیری «تکرارپذیر» گفته شود.
تغییرپذیری آزمون - آزمون مجدد عملاً برای مثال در پایش ( پزشکی ) شرایط استفاده می شود. در این شرایط، اغلب یک «تفاوت بحرانی» از پیش تعیین شده وجود دارد، و برای تفاوت در مقادیر نظارت شده که کوچکتر از این تفاوت بحرانی هستند، امکان تغییرپذیری به عنوان تنها علت تفاوت ممکن است علاوه بر مثلاً تغییر در بیماری ها یا درمان ها در نظر گرفته شود.
برای ایجاد تکرارپذیری باید شرایط زیر رعایت شود:
• همان ابزارهای آزمایشی
• همان ناظر
• همان ابزار اندازه گیری که در شرایط یکسان استفاده می شود
• همان مکان
• تکرار در مدت زمان کوتاه
• هدف های مشابه
روش های تکرارپذیری توسط بلاند و آلتمن ( ۱۹۸۶ ) توسعه یافتند.
اگر همبستگی بین تجویزهای جداگانه آزمون بالا باشد ( به عنوان مثال ۰/۷ یا بالاتر مانند جدول همسانی درونی آلفای کرونباخ پس پایایی آزمون - آزمون مجدد مناسبی دارد.
ضریب تکرارپذیری نوعی اندازه گیری دقیق و بیانگر مقداری هست که در زیر اختلاف مطلق بین دو نتیجه آزمایش مکرر، با احتمال ۹۵٪ انتظار می رود وجود داشته باشد.
انحراف استاندارد تحت شرایط تکرارپذیری بخشی از درستی و صحت و دقت است.
• بازتولیدپذیری
• پایایی ( آمار )
• پایش ( پزشکی )
• پایش رسانه ها
• صحت و دقت

جملاتی از کاربرد کلمه تکرارپذیری

این کار این امکان را فراهم می‌کند تا یک آزمایش بارها در سلول‌هایی با ژنتیک یکسان تکرار شود که برای آزمایش‌های تکرارپذیر علمی بسیار مطلوب است. جایگزین این روش، انجام تجزیه و تحلیل بر روی سلول‌های اولیه از اهداکنندگان چندین بافت است، که مزیت تکرارپذیری را ندارد. رده‌های سلولی نامیرا در زیست فناوری کاربرد دارند چرا که یک روش مقرون به صرفه برای رشد سلول‌های مشابه با آن‌هایی هستند که در یک موجود چند سلولی آزمایشگاهی یافت می‌شوند. سلول‌ها برای اهداف بسیار متنوعی، از آزمایش سمیت ترکیبات یا داروها تا تولید پروتئین‌های یوکاریوتی استفاده می‌شوند.
از ارکان روش علمی، تکرار آزمایش‌ها و تکرارپذیری آزمایشها است. یک آزمایش از تعدادی اعداد و کمیت‌های اندازه‌گیری شده تشکیل شده که به مجموعهٔ آن اندازه‌گیری‌ها یک نمونه آماری گفته می‌شود. این در معنای مفرد بکار می‌رود و اعداد تکرار مربوط، تحت عنوان اندازه نمونه یا حجم آن نمونه نام گذاری می‌شود. هرچه تعداد بیشتر باشد، دقت تخمین و نتیجه‌گیری بیشتر خواهد بود.
‌‌‌‌‌‌ریخته‌گری دقیق فلزات(که در هنر به ‌‌‌‌‌‌ریخته‌گری موم گمشده معروف است) روشی است که هزاران سال است که با استفاده از فرآیند واکس گمشده یکی از قدیمی ترین تکنیک های شناخته شده تشکیل فلز است. از 5000 سال پیش‌‌‌‌‌‌، هنگامی که موم‌‌‌‌‌‌، الگوی شکل گرفته تا موم های امروزی با تکنولوژی پیشرفته‌‌‌‌‌‌، مواد نسوز و آلیاژهای مخصوص‌‌‌‌‌‌، ‌‌‌‌‌‌ریخته‌گری‌‌‌‌‌‌ها از تولید اجزای با کیفیت بالا با مزایای اصلی دقت‌‌‌‌‌‌، تکرارپذیری‌‌‌‌‌‌، قابلیت انعطاف پذیری و یکپارچگی اطمینان حاصل‌‌‌‌‌‌ می‌کنند.
هنرمندان جنبش انتزاع پسانقاشانه، بر خلاف جنبش اکسپرسیونیستی که بیشتر بر تأکید بر عواطف و احساسات تمرکز داشت، بر تکرارپذیری، ریتم، توازن و هماهنگی در کارهایشان تأکید داشتند.
از دیگر تفاوت‌های تصاویر ماهواره‌ای با عکس‌های هوایی می‌توان به تکرارپذیری تصاویر ماهواره‌ای، چند طیفی بودن تصاویر ماهواره‌ای و قدرت تفکیک طیفی بهتر تصاویر ماهواره‌ای اشاره کرد. از سوی دیگر عکس‌های هوایی معمولاً قدرت تفکیک مکانی بهتری دارند.
خرید و فروش سکه به صورت عمده و خرد، در ایران انجام می‌شود. با توجه به کاربردهای سکه، مصرف و دادوستد سکه طلای بهار آزادی، از تواتر، تعدد و تکرارپذیری بالایی برخوردار است؛ به نحوی که حتی در مواقع اوج مصرف و داد و ستد (اعیاد رسمی و مذهبی) حجم نقدینگی در گردش این کالا، از برخی از کالاهای اساسی نیز بالاتر است.
خودترمیمی مستقل به ادغام اصلاحات مهندسی غیر معمول در ماتریس برای ایجاد یک عملکرد خودترمیمی بستگی دارد. کپسوله‌سازی مدت‌هاست که روش مورد علاقه برای رساندن مستقیم عوامل ترمیم کننده به ترک‌ها بوده و امکان ترمیم در محل را فراهم می‌کند. در کپسوله کردن ترکیبات ترمیم کننده، دو رویکرد وجود دارد: گسسته و پیوسته. مکانیسم مورد استفاده برای ذخیره عامل ترمیم تمایز کلیدی است که میزان آسیب قابل ترمیم، تکرارپذیری بهبود و نرخ بهبودی را برای هر استراتژی تعیین می کند. با این حال، چندین عنصر باید در طراحی یک سیستم خود ترمیمی مبتنی بر کپسول، از ایجاد سیستم کپسول تا یکپارچه‌سازی، مشخص‌سازی مکانیکی، تحریک و ارزیابی بهبود مورد توجه قرار گیرند.