۱. پرتونگاری مقطعی که در آن قسمتی از بدن نشان داده می شود. ۲. ثبت مقطعی از بدن به این روش.
معنی کلمه توموگرافی در دانشنامه آزاد فارسی
توموگرافی (tomography) روشی تشخیصی در پزشکی که با پرتوهای ایکس یا امواج فراصوت تصاویری از اعضای درونی بدن تهیه می کنند. در تصویربرداری پزشکی مدرن، از چند روش توموگرافی، مثل روبشگری کَت۱ (توموگرافی محوری رایانه ای۲)، بهره می برند.computerized axial tomography (CAT)
جملاتی از کاربرد کلمه توموگرافی
این مقاله بهطور کلی به روشهای بازسازی برای انواع توموگرافی اشاره میکند، اما برخی از اصطلاحات و توصیفهای فیزیکی بهطور مستقیم به بازسازی توموگرافی کامپیوتری اشعه ایکس، اشاره میکنند.
زلزلهشناسها از توموگرافی برای پی بردن به ساختارهای زمینشناسی مثل فرورانش صفحات تکتونیک در گوشته گرم استفاده میکنند.
در توموگرافی محاسبه شده یا همان سی تی اسکن، اصطلاح پنجره به مفهومی مرتبط گفته میشود که مشخص میکند چطور شدت تشعشع اندازهگیری شده نمایش داده شود.
در تصاویر آمده در این قسمت، روند کامل برای یک توموگرافی ساده از جسم و بازسازی توموگرافی بر اساس روشهای تکراری آمدهاست.
تصویربرداری سی تی یا سیتی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (به فارسی: مقطعنگاری رایانهای) استفاده از اشعه ایکس در ارتباط با الگوریتمها و محاسبات کامپیوتری به منظور ایجاد تصاویر از بدن میباشد. در سی تی، یک تیوب یا لولهٔ تولیدکنندهٔ اشعه ایکس، در مقابل یک آشکارساز (دتکتور) این اشعه قرار داده شده، و با کمک حلقهای که به صورت یک دستگاه و به شکل چرخشی در اطراف بیمار حرکت میکند، تصویر کامپیوتریِ مقطعی به صورت برش یا مقطع عرضی تولید مینماید. سی تی در سطح آگزیال یا محوری است که تصویر به دست میدهد، در حالی که تصویرهای مقطع کرونال (تاجی) و ساژیتال (سهمی) را میتوان به وسیلهٔ بازسازیهای کامپیوتری ارائه کرد.
رندرینگ حجمی با نمایشهای توموگرافی برشی نازک متمایز میشود و به طور کلی از نمایشهای مدلهای سه بعدی، از جمله نمایش شدت بیشینه، متمایز میشود. با این حال، به طور فنی، همه رندرینگهای حجمی هنگام مشاهده بر روی صفحهنمایش دو بعدی به صورت نمایشها تبدیل میشوند، که این امر باعث میشود تفکیک بین نمایشها و رندرینگهای حجمی کمی مبهم شود. با این حال، بیانگران مدلهای رندرینگ حجمی شامل ترکیبی از عواملی مانند رنگآمیزی و سایهبانی هستند تا تصویری واقعگرا و/یا قابل مشاهده ایجاد کنند.
رادیوگرافی ساده بهطور کلی به رادیوگرافی (بدون استفاده از تکنیکهای پیشرفته تر مانند توموگرافی کامپیوتری) اشاره دارد.
رادیوگرافی پروجکشنی یک نوع رادیوگرافی و تصویربرداری پزشکی است که تصاویر دو بعدی با اشعه ایکس تولید میکند. فراگیری تصویر بهطور کلی توسط رادیوگرافی انجام میشود و تصاویر اغلب توسط رادیولوژیستها مورد بررسی قرار میگیرند. رادیوگرافی ساده بهطور کلی به تصویر برداری رادیوگرافی (بدون استفاده از تکنیکهای پیشرفته مانند توموگرافی کامپیوتری که میتواند تصاویر سه بعدی تولید کند) اشاره دارد. رادیوگرافی ساده میتواند به رادیوگرافی بدون یک عامل رادیو کنتراست یا رادیوگرافی اشاره کند که یک تک تصویر ایستا را تولید میکند، در مقایسه با فلوروسکوپی، که از لحاظ فنی نیز تصویر برداری میشوند.
آتشفشانشناسها از توموگرافی برای فهمیدن اندازهی ماگماچمبر در زیر آتشفشانها استفاده میکنند.
توموگرافی لرزهای فقط آنومالی سرعت کنونی را مشخص میکند و همهی سرعتهای قبلی نامشخص هستند. همچنین تصویرکردن ساختارهای نازک مشکل است. بر اساس این واقعیت که طول موجهای بزرگتر راحتتر ثبت میشوند.