تولارمی
معنی کلمه تولارمی در دانشنامه عمومی
انتقال بیماری به انسان روش های گوناگونی دارد که رایج ترین راه شامل تماس پوست یا غشاهای موکوسی با خون یا بافت های حیوانات آلوده است. سایر روش ها شامل گزش یک کنه آلوده و کریزوپس، مایت درماسنتور اندرسونی، ساس، مگس اصطبل، کک، تماس با مایعات آلوده، دست زدن یا خوردن گوشت خرگوش کامل نپخته شده است. راه های ناشایع انتقال بیماری شامل نوشیدن آب آلوده، تنفس گرد و غبار آلوده یا دست زدن به پوست یا پنجه زدن حیوان آلوده است.
انتقال از انسان به انسان تاکنون دیده نشده است. پراکندگی بیماری بیشتر در آمریکای شمالی و اروپا است.
بسته به راه ورود باکتری به بدن، بیماری ۶ فرم مختلف دارد که همه با عوارض شبه آنفلوانزا ( flu like ) مانند تب، لرز، سردرد، درد عضلانی و … شروع می شوند. فرم های بیماری عبارت اند از:
• زخم - غده ای ( Ulceroglandular ) : شایع ترین فرم بیماری است و از طریق نیش بندپایان یا تماس با حیوان آلوده منتقل می شود. زخم پوستی، همراه با تورم و درد در گره های لنفاوی آن منطقه است.
• غده ای ( Glandular ) : دومین فرم شایع بیماری است. در این فرم عموماً گره های لنفاوی ناحیه گردنی و زیر گوشی متورم می شوند و زخمی وجود ندارد.
• چشمی ( Oculoglandular ) : این فرم در اثر تماس دست آلوده با چشم یا پاشیده شدن درون چشم ایجاد می شود. در این فرم، چشم ملتهب و متورم و گره های لنفاوی جلوی گوش متورم و دردناک می شوند.
• دهانی - حلقی ( Oropharyngeal ) : این فرم در اثر خوردن یا آشامیدن غذا و آب آلوده رخ می دهد. مهم ترین عارضه آن گلودرد شدید است. ممکن است مشابه دیفتری بر روی لوزه ها یک غشای کاذب ایجاد کند.
• تنفسی ( Pneumonic ) : این فرم از طریق استنشاق یا گردش باکتری در خون و ورود آن به ریه رخ می دهد. علائم شامل سرفه، درد قفسه سینه و سختی تنفس است. در ۵۰ درصد موارد ناشی از فرم تیفوئیدی است.
• تیفوئیدی ( Typhoidal ) : در این فرم باکتری وارد خون شده و سپتیسمی می دهد. این فرم بیشترین میزان مرگ و میر را دارد.
معنی کلمه تولارمی در دانشنامه آزاد فارسی
بیماری عفونی مشترک بین انسان و حیوان. برای اولین بار در منطقۀ تولار۱، واقع در کالیفرنیای امریکا توصیف شد. این بیماری غالباً در جوندگان و گاه در انسان دیده می شود. عامل عفونت باکتری فرانسیلا تولارنسیس۲، و مخزن آن در طبیعت خرگوش و سنجاب است. انتقال بیماری از راه گزش پشۀ گوزن، شپش و کک، تماس با حیوان آلوده یا فضولات آن ها، استنشاق گرد و غبار حاوی باکتری یا خوردن آب و غذای آلوده صورت می گیرد. برحسب راه ورود میکروب، تظاهرات بالینی بیماری متفاوت است. علاوه بر واکنش شدید در محل ورود باکتری، که باعث افتراق انواع بیماری می شود، علایم بیماری عبارت اند از تب ناگهانی، لرز، ضعف، سردرد، و کمردرد. این بیماری دارای انواع گوارشی، تنفسی، حلقی و ریوی است.
TulareFrancisella Tularensis
جملاتی از کاربرد کلمه تولارمی
واکسن بیماری تولارمی در بسیاری از کشورها بهویژه آمریکا بهصورت محدود با کاربری آزمایشگاهی موجود است. در صورت ابتلاء انسان به تولارمی درمان با آنتیبیوتیکهایی مانند استرپتومایسین، جنتامایسین، اریترومایسین و داکسیسایکلین است.
چندین بیماری مرتبط با مصرف گوشت خرگوش شناخته شده است که از آن جمله میتوان به تولارمی یا تب خرگوش اشاره کرد. بیماری دیگر گرسنگی خرگوش نام دارد. به دلیل کمبود اسیدهای چرب ضروری در گوشت خرگوش چنین نامی برای این بیماری انتخاب شده است.
نخستین مستندات تاریخی در مورد استفاده از سلاحهای بیولوژیک در کتابی به زبان هیتی، مربوط به ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، گزارش شدهاند. به نوشتهٔ این کتاب، در جنگهای آن دوران، بیماران مبتلا به تولارمی به میان نیروهای دشمن فرستاده و باعث شیوع این بیماری، در میان دشمنان خود میشدند. آشوریها، کپکهای سمی ارگوت را در چاههای آب دشمن ریخته و موجب مرگ و میر دشمنان خود میشدند. سکاها و رومیان نیز با آغشته کردن شمشیرها و تیرهای کمان، به خون قربانیان کزاز، این بیماری را میان نیروهای دشمن منتشر میکردند.
گروههای تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران در دهههای اول تأسیس مطالعاتی را نیز بر روی سایر بیماریهای عفونی شایع در ایران نظیر آربوویروسها و تولارمی انجام دادند.