تستعجلوه

معنی کلمه تستعجلوه در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی تَسْتَعْجِلُوهُ: تقاضای تعجیل آن (عذاب)رامی کنید(به جدّ وجهد)(کلمه استعجال به معنای این است که از دیگری بخواهی عجله کند ، و او را بر انجام خواستهات تحریک کنی.)
معنی لَا تَسْتَعْجِلُوهُ: آن را با شتاب مخواهید - خواستار شتاب در آن نباشید
ریشه کلمه:
اتی (۵۵۳ بار)

جملاتی از کاربرد کلمه تستعجلوه

و در كتاب غيبت نعمانى به سند خود از عبد الرحمن بن كثير از ابى عبد الله (عليه السلام) نقل كرده كه در ذيل جمله (اتى امر الله فلا تستعجلوه ) فرمود: اين امر خدا همان امر مااست كه نبايد در آن عجله شود و خداوند امر ما را با سه لشكر كمك مى كند: 1 - ملائكه2 - مؤ منين 3 - لشكر خودش ، و خروج او مانند خروجرسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) است چون در آن آيه فرمود: (كما اخرجك ربكمن بيتك بالحق ). مؤ لف : اين روايت را مفيد نيز در كتاب غيبت خود از - همان - عبدالرحمن از آن امام آورده ، و مراد از ظهور او ظهور مهدى (عليه السلام ) است كه در رواياتديگرى بدان تصريح شده است ، و اين خود از باب جرى و تطبيق كلى بر فرد و يا ازقبيل بطن قرآن است .
مراد از امر خدا و معناى (اتى امر الله فلا تستعجلوه ) و وجوهى كه در اينبارهگفته شده است
اتى امر الله فلا تستعجلوه سبحانه و تعالى عما يشركون
و در تفسير عياشى از هشام بن سالم از بعضى از اصحاب ما از امام صادق (عليه السلام )روايت كرده كه گفت : از آن جناب از معناى آيه (اتى امر الله فلا تستعجلوه ) پرسيدم، فرمود: وقتى خدا از امرى به پيامبرش خبر مى دهد كه واقع خواهد شد، شما ديگر عجلهمكنيد تا وقتش فرا رسد. و فرمود: وقتى خدا از چيزى خبر ميدهد (و مى فرمايد) گويا آنرا آمده حساب مى كند، و لذا در اين آيه مى فرمايد: (امر خدا آمد در آن عجله مكنيد).
3- در كار خدا عجله نكنيد، كه كار او حكيمانه است و در وقت خود انجام مى شود. (فلا تستعجلوه )

مؤ لف : گويا مى خواهد اشاره به اين كند كه تعبير به ماضى براى تحقق وقوع و حتميت آن است . و در الدر المنثور است كه ابن مردويه از ابن عباس روايت كرده كه گفت وقتى (اتى امر الله ) نازل شد اصحاب رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم ) مضطرب شدند تا جمله (فلا تستعجلوه ) آمد آرام گشتند.

اءتى اءمر الله فلا تستعجلوه سبحنه و تعلى عما يشركون(1)

و نيز در همان كتاب است كه ابن جرير و ابن منذر از ابن جريح روايت كرده اند كه گفت :وقتى آيه (اتى امر الله فلا تستعجلوه )نازل شد مردانى از منافقين به يكديگر گفتند: اين مرد مى پندارد كه امر خدا آمد، پسپاره اى از كارها را كه مى كرديد نكنيد تا ببينيم آن امر چيست و وقتى ديدند چيزى نازل نشد و عذابى نيامد گفتند پس براى هميشه خاطرتان جمع باشد كه عذابى در كارنيست . سپس اين آيه نازل شد: (اقترب للناس حسابهم ...)، گفتند: اين مرد همان پندار قبليش را از سر گرفته و چون ديدند عذابى نيامد، گفتند ديگر مطمئن باشيد كه عذابى نخواهد آمد، آنگاه آيه (و لئن اخرنا عنهم العذاب الى امة محدودة ...)نازل شد.

نظير اين استدلال ، گفتار بعضى ديگر از مفسرين است كه گفته اند: مراد از امر، واحداوامر است ، و معنايش حكم است . - و گويا خواسته است به احكامى كه در اين سوره درباره عهد و سوگند و محرمات و غير آن آمده اشاره كند - پس معناى (اتى امر الله )ايناست كه در اين سوره احكام خدا آمده ، و به همين جهت خطاب (فلا تستعجلوه ) هم مختصبه مؤ منين خواهد بود. و ليكن اين حرف مخدوش است .
بسم الله الرحمن الرحيم اَتى اَمر الله فلا تستعجلوه سبحنه و تعلى عما يشركون (1)