ترجمانی. [ ت َ ج ُ ] ( حامص ) ترجمه و تفسیر و تعبیر. ( ناظم الاطباء ). سخن گزاری. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). و رجوع به معانی ترجمان شود. ترجمانی. [ ت َ ج ُ ]( اِخ ) محمدبن محمودبن محمدبن حسن خوارزمی ، علاءالدین حنفی ( 593 - 655 هَ. ق. ). او راست «یتیمة الدهر فی فتاوی اهل العصر». ( هدیة العارفین ج 2 ص 125 ). در اسماء المؤلفین ج 1 ص 560 نام مؤلف کتاب مذکور عبدالرحیم بن عبداﷲ، و مرگ وی بسال 645 هَ. ق. آمده است.
معنی کلمه ترجمانی در فرهنگ فارسی
محمد بن محمود بن محمد بن حسن خوارزمی علائ الدین حنفی متولد ۵۹۳ ق . و متوفی بسال ۶۵۵ .
جملاتی از کاربرد کلمه ترجمانی
نه آتشهای ما را ترجمانی نه اسرار دل ما را زبانی
ز شادی وحی آمد هر زمانی که دارد چون زبانش ترجمانی
امیر (سلطان مسعود) بتافت و سوی آن ناحیت لشکر کشید و آن ناحیتی و جایی است سخت حصین از جمله مردم غور و مردم آن جنگیتر و به نیروتر، و دارملک (پایتخت) غوریان بوده به روزگار گذشته، و هر والی که آن ناحیت او را بودی همه ولایت او را طاعت داشتندی. تا امیر حرکت کرد بر آن جانب داشنمندی را به رسولی فرستاد با دو مرد غوری تا ترجمانی کند، و پیغامهای قوی داد و بیم و امید، چنانکه رسم است.
کلک عقل از تیر او عالم گشائی یافتست تیر چرخ از کلک او در ترجمانی آمد است
از غایتِ شوق هر زمانی از جانبِ دوست ترجمانی
الهی یادت چون کنم که من خود همه یادم، من خرمن نشان خویش فرا باد نهادم. الهی یادی و یادگاری و دریافتن خود، یاری. معنی دعوی صادقانی، فروزنده نفسهاء دوستانی، آرامدل غریبانی، چون در میان جان حاضری، از بیدلی میگویم که کجایی. جان را زندگی میباید، تو آنی. بخود، از خود ترجمانی. بحق تو بر تو، که ما را در سایه غرور ننشانی و بعز وصال خود رسانی.
نی سخنشان فهم کردی آن غریب نی در آنجا ترجمانی هم لبیب
ترجمانی من و صد چون منش محتاج نیست در حقایق عشق خود را ترجمانست ای پسر
زیان درکش از کار عالم که عالم بآمد شد ترجمانی نیرزد
آقای صمد میگوید که جانیبیک اکابر در فعالیت ترجمانی خود نیز بینظیر بود: "او از نویسندگان روس و خارجی حکایات و قصه و رمان های زیادی را ترجمه کرد و فعالیت وی در محیط ادبی ما بسیار گسترده و پرثمر بود. این نویسنده در ادبیات معاصر تاجیکستان جایگاه ویژهای داشت. وی در زندگی نیز انسانی پاککار و هدفمند بود"
«پژوهشکدهٔ زیستشناسی و فناوری سلولهای بنیادی رویان» در زمینهٔ طب پیوند با شناخت مبانی پایهٔ زیستشناسی سلولهای بنیادی، توسعهٔ تحقیقات ترجمانی سلولهای بنیادی روی حیوانات آزمایشگاهی «با همکاری تیم دامپزشکی» و انجام کارآزماییهای بالینی فعالیت دارد. این پژوهشکده شامل گروههای پژوهشی سلولهای بنیادی و زیستشناسی تکوینی، فناوری نانو و زیست مواد، زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی، زیستشناسی سامانههای مولکولی است.