تحلیل استنادی

معنی کلمه تحلیل استنادی در فرهنگستان زبان و ادب

{citation analysis} [آینده پژوهی و آینده نگری] روشی مبتنی بر محاسبۀ تعداد اسناد منتشرشده ای که به یک سند مشخص ارجاع داده می شوند

جملاتی از کاربرد کلمه تحلیل استنادی

البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که تحلیل استنادی ابزار کاملی برای سنجش کیفیت پژوهش نیست. تحلیل استنادی بر مقاله‌های علمی و رفتارهای استنادی تکیه می‌کند و نه مستقیماً بر کیفیت پژوهش (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۸).
البته بسیاری از محققان کارایی تحلیل استنادی در ارزیابی پژوهش را کامل و کافی نمی‌دانند (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۸).
تحلیل استنادی از استنادهای منابع علمی برای برقراری، تحلیل و درک میان منابع علمی یا محققان استفاده می‌کند. از این روش برای درک ریشه تاریخی یک اندیشه می‌توان استفاده کرد. از نگاه توسعه، رویکرد به تحلیل استنادی توسعه علم را به همراه دارد.
برخی محققان دربارهٔ استفاده از تحلیل استنادی در ارزیابی فعالیت‌های علمی افراد اظهار نگرانی کرده‌اند و معتقدند که این تحلیل ممکن است تفاسیر نادرستی در پی داشته باشد، زیرا کمیت و کیفیت لزومآ دارای همبستگی نیستند.
تحلیل استنادی به عنوان یک معیار بسیار مهم علم سنجی و ترسیم ساختار موضوعی رشته‌های مختلف علمی، موجب پیدایش رشته‌های مختلف علمی، موجب پیدایش رشته‌های علمی نو از طریق روابط استنادی بین رشته‌ای و یافتن مدارک استناد شده از رشته‌های مختلف به یکدیگر و در نتیجه یافتن رشته‌های ارتباط یافته با یکدیگر است. (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۷)
به‌علاوه، هال به‌طور منظم به انواع مطالعات فرهنگ تکاملی کمک می‌کرد. او به گزارش‌های فلسفی و تجربی از تکامل علم و معرفت‌شناسی تکاملی کمک کرد. درحالی‌که بیش‌تر کارهای او در متافیزیک و معرفت‌شناسی تکامل و زیست‌شناسی است، برخی از کارهای او ارتباط نزدیکی با آنچه که از آن زمان به بعد کتاب‌سنجی، علم‌سنجی یا فراعلم نامیده می‌شود، است. او تحلیل استنادی را برای توسعه گزارشی از بقای تکاملی ایده‌های علمی ارائه کرد که رابطه مستقیمی با آنچه که میم‌های دانش یا میم‌های علمی نامیده می‌شود دارد.
تحلیل استنادی بر دو نوع عمودی و افقی است.
موییج می‌نویسد: "با تحلیل استنادی، صاحبان تحقیق‌های ضعیف یا ادامه نمی‌دهند و کنار می‌روند یا اصلاح می‌شوند و به پژوهشگران خوبی تبدیل می‌شوند (عمرانی، ۱۳۸۶، ص ۴۸).