تایباد
معنی کلمه تایباد در فرهنگ فارسی
قریه ایست از باخرز و از آن جاست عارف مرشد شیخ زین الدین پیرامیر تیمور صاحب قران و اصل در آن تایب آباد بوده و تایباد مخفف آنست .
معنی کلمه تایباد در دانشنامه اسلامی
دربارۀ وجه تسمیۀ تایباد نظرات مختلفی ارائه شده است. برخی آن را برگرفته از واژۀ طیبات به معنی جای پاکان، نیکان و مردان نیکو دانسته اند
نوبان، مهرالزمان، نام مکانهای جغرافیایی در بستر زمان، ج۱، ص۱۳۹، تهران، ۱۳۷۴ش.
این شهرستان با وسعتی حدود ۰۸۴‘۵ کمـ ۲ از شمال به شهرستان تربت جام، از خاور به کشور افغانستان، از جنوب و جنوب باختری به شهرستان خواف و از باختر به شهرستان تربت حیدریه محدود است.
جعفری، عباس، دایرةالمعارف جغرافیایی ایران، ج۱، ص۲۷۹، تهران، ۱۳۷۹ش.
این شهر که مرکز شهرستان تایباد است، در ارتفاع ۸۱۰ متری از سطح دریا و در °۶۰ و´۴۶ طول جغرافیایی و °۳۳ و ´۴۴ عرض جغرافیایی، در خاور استان خراسان رضوی واقع است.
جعفری، عباس، دایرةالمعارف جغرافیایی ایران، ج۱، ص۲۷۹، تهران، ۱۳۷۹ش.
...
جملاتی از کاربرد کلمه تایباد
رباط سنگی، که بقایای آن به فاصله کمی از میل تاریخی کرات و آن سوی جاده تایباد به خواف قرار دارد، در گذشته توقفگاه کاروانیان و مسافران این ناحیه بودهاست قرائن معماری و آوارهای باقی مانده از رباط نشان میدهد ورودی بنا دارای طاقی سرپوشیده بوده که به حیاط مرکزی آن منتهی میشده و آبگیری سنگی نیز برای تأمین آب مصرفی کاروانها و احشام در آن وجود داشتهاست. سفالهای پراکنده پیرامون این رباط سنگی مؤید سکونت از دوره سلجوقی تا دوران تیموری است.
تپه سفالی شکرک یک در ۲۰ کیلومتری شمال غربی شهرستان تایباد، بخش مرکزی، دهستان پایین ولایت، ضلع جنوب غربی روستای آدم پور واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۳۷۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
رهنه، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان تایباد در استان خراسان رضوی ایران است.
حمام فرمان آباد مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان تایباد، بخش مرکزی، روستای فرمان آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۳۱۳۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
جلال الدین ، جمعه ها را در مشهدریزه تایباد به امامت جمعه می ایستاد و در مشهد برای سخنرانی و مناظره به منبر می رفت.
تپه شادی مربوط به سدههای ۵ تا ۷ هجری است و در شهرستان تایباد، مایلن ولایت، دهستان دشت تایباد، ۵۰۰ متری غرب روستای شادی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ دی ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۰۵۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اسدالله جامی (زاده ۱۳۴۰ در تربت جام) نماینده مردم تربت جام و تایباد در مجلس سوم شورای اسلامی بود.
شکل ساز و نحوه در دست گرفتن و سبک نواختن در شمال و شرق خراسان با هم تفاوت دارد. مردم مناطق خراسان قصهها و داستانهای خود را در قالب آهنگهایی زیبا سینه به سینه به نسلهای کنونی منتقل کردهاند. محوریت دوتار جنوب و شرق خراسان در شهر خواف و تربت جام و تا حدودی تایباد بوده و مرکزیت دوتار شمال خراسان شهر قوچان است، اما در شهرهای فردوس، تربت حیدریه، قائن و بیرجند نیز در پی سفر هنرمندان زبده دوتار نواز شرق خراسان این ساز نواخته میشود.
وی در عین حال همواره بر اصالت ساز خویش تأکید داشت و هرگز پردههای ساز خود را از ۸ افزایش نداد. به گفتهٔ هوشنگ جاوید، سمندری هرچند در محافل جز نغمهها، مقامها و آهنگهای فرهنگ موسیقایی خراسان و تایباد و جام نمینواخت اما نزد وی قطعات گوناگون موسیقی پاپ، کوچه بازاری و حتی فرنگی را برای نشان دادن قابلیتهای دوتار اجرا کردهاست.
این روستا در دهستان دشت تایباد قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۵۹ نفر (۱۰۳خانوار) بودهاست.