تازه بنیاد.[ زَ / زِ ب ُن ْ ] ( اِ مرکب ) بنیاد نو. اساس تازه : بداد جهان آفرین شاد باش جهان را یکی تازه بنیادباش.فردوسی.
معنی کلمه تازه بنیاد در فرهنگ فارسی
( صفت ) بنیاد تازه و نو اساس نو.
جملاتی از کاربرد کلمه تازه بنیاد
دستگرد به معنای «دستساخت» است و در آغاز به آبادیهای تازه بنیاد گفته میشد و در زمان ساسانیان در معنای زمینهای شاهی کاربرد یافت. همچنین در فرهنگ فارسی معین، دستگرد به معنای زمین پست وهموار و در لغت نامه دهخدا، به زمین هموار، زمین وملک زراعی و بنائی مانند کوشک که خانهها به دور آن باشد، معنی شده است. بیشتر نقاطی که در ایران و کشورهای پیرامون آن با نامهای دستگرد و دستجرد معروفند، همان زمینهای شاهی ساسانی هستند.
بداد جهان آفرین شاد باش جهان را یکی تازه بنیاد باش
با نابودی امپراتوری عثمانی در سال ۱۲۹۷ خورشیدی، دیگر اصطلاح خاور نزدیک کاربرد زیادی نداشت و این در حالی بود که اصطلاح خاورمیانه به کشورهای تازه بنیاد جهان اسلام داده شد. با این حال استفاده از اصطلاح خاور نزدیک توسط برخی رشتههای دانشگاهی نظیر باستانشناسی و تاریخ کهن زنده شد. (مراجعه کنید به خاور نزدیک باستان).
دستگرد به چم (معنی) «دستساخت» است و در آغاز به آبادیهای تازه بنیاد گفته میشد و در زمان ساسانیان در معنای زمینهای شاهی کاربرد یافت. همچنین در فرهنگ فارسی معین، دستگرد به چم زمین پست وهموار و در لغت نامه دهخدا، به زمین هموار، زمین وملک زراعی و بنائی مانند کوشک که خانهها به دور آن باشد، نوشته شده است. بیشتر نقاطی که در ایران و کشورهای پیرامون آن با نامهای دستگرد و دستجرد معروفند، همان زمینهای شاهی ساسانی هستند و این گواه پیشینه کهن این آبادیها در ایران است.