بهادرشاه

معنی کلمه بهادرشاه در لغت نامه دهخدا

بهادرشاه. [ ب َ دُ ] ( اِخ ) نام دو تن از پادشاهان سلسله گورکانی هند. اولی بنام قطب الدین محمدکه لقب شاه عالم داشت ( 1118 - 1124 هَ. ق. )، و دومی آخرین امپراطور تیموری هند است که بر اثر فشار دولت انگلیس از سلطنت دست کشید و در شورش اهالی هند مداخله کرد و بدستور انگلستان به رانگون تبعید شد و همان جا درگذشت. ( 1189 - 1279 هَ. ق. ). رجوع به فرهنگ فارسی معین و دایرة المعارف فارسی شود. || نام چند تن از سلاطین هند که در بنگاله و گجرات حکومت کرده اند. رجوع به تاریخ طبقات سلاطین اسلام شود.

معنی کلمه بهادرشاه در فرهنگ فارسی

نام دو تن از پادشاهان سلسله گورکانی هند : بهادر شاه اول قطب الدین شاه عالم پادشاه هند ( جل. ۱۱۱۹ ه. ق . / ۱۷٠۷ م . - ف. ۱۱۲۴ ه. ق . / ۱۷۱۲ م . ) یا بهادر شاه دوم . پادشاه هند ( جل. ۱۲۵۳ ه. ق . / ۱۸۳۷ م .- ۱۲۷۵ ه. ق . / ۱۸۵۷ م . ) وی بر اثر فشار دولت انگلیس از سلطنت دست کشید و درشورش اهالی هند مداخله کرد و به دستور انگلستان به رانگون تبعید شد و همانجا در گذشت.

جملاتی از کاربرد کلمه بهادرشاه

بهادرشاه بسیار به ادبیات و خطاطی علاقه داشت و به زبان اردو و زبان فارسی شعرهایی به «شکل غزل» می‌سرود. پس از وقایع منجر به شورش‌های سال ۱۸۵۷ میلادی در هند که به شکل شدید و خشونت باری توسط قوای حکومت بریتانیا مستقر در هندوستان سرکوب گردید، بریتانیا وی و بازمانده خانواده‌اش را دستگیر، محاکمه و نهایتاً از دهلی به یانگون در برمه که تحت قیومیت امپراتوری بریتانیا بود، تبعید کرد.
بهادرشاه یکم هفتمین پادشاه دودمان گورکانی بود که طی ۵ سال حکومت او سلسله گورکانی به‌شدت تضعیف شد. سرانجام در ۲۷ فوریه به دلیل از دست دادن سلامت از دنیا رفت.
بَهادُرشاه دوم (به اردو: بہادر شاہ دوم) معروف به «بَهادُرشاه پیروز» و با نام کامل «ابوالمظفر سراج‌الدین محمد بهادرشاه ظفر» آخرین امپراتور مغول از دودمان گورکانی در هندوستان بود. وی فرزند اکبرشاه دوم بود. از وی به عنوان آخرین پادشاه مسلمان هندوستان و از پویندگان جنبش استقلال هند از سوی امپراتوری بریتانیا یاد می‌شود.
شاهزاده رفیع‌الشأن بهادر (۱۶۷۱ – ۲۹ مارس ۱۷۱۲) سومین پسر امپراتور تیموری هند، بهادرشاه یکم بود.