اورست
معنی کلمه اورست در لغت نامه دهخدا

اورست

معنی کلمه اورست در لغت نامه دهخدا

اورست. [ اِ وِ رِ ] ( اِخ ) قله ای به ارتفاع 8882 متر بر مرز تبت و نپال در هیمالایا. کوششهای بسیاری برای صعود بقله اورست بعمل آمده و اشخاصی جان خود را بر سر این کار گذاشته اند. در 1951 ا.ا.شیپتن راهی از جنوب اورست کشف کرد که صعود به قله را ممکن ساخت. در 1952م. هیأتی از پویندگان سویسی عازم بالا رفتن از اورست شدند و تا ارتفاع 8600 متر از آن صعود کردند و این منتهای ارتفاعی بود که تاآن تاریخ بشر از کوه بالا رفته بود. بالاخره در 1953 هیأتی به ریاست ج. هانت عازم صعود بر فراز اورست شد و دو تن از اعضای این هیأت برای نخستین بار بقله اورست رسیدند. ( دایرةالمعارف فارسی ). یکی از بلندترین قلل جبال هیمالایاست و در بین َ59 ْ27 عرض شمالی با َ37 ْ48 طول شرقی واقع شده و 8836 متر ارتفاع دارد این قله را بنام مهندس انگلیسی که ارتفاع آنرا اندازه گرفته است نامگذاری کرده اند. ( قاموس الاعلام ترکی ).
اورست. [ اِ وِ رِ ] ( اِخ ) سر جورج... ( 1790- 1866م. ) نقشه بردار بریتانیایی اهل ویلز بود و در کارهای نقشه برداری هند خدمت کرد ( 1806 - 1843 ). کوه اورست از او نام گرفته است. ( دایرةالمعارف فارسی ).

معنی کلمه اورست در فرهنگ فارسی

( کوه ) مرتفعترین نقطه کره زمین ( ۸۸۸۲ متر ) در سلسله جبال هیمالیا در سال ۱۹۵۳ یک هیئت بریتانیایی بقله آن رسید .
سر جورج . نقشه بردار بریتانیایی اهل ویلز بود و در کار های نقشه برداری هند خدمت کرد .

معنی کلمه اورست در دانشنامه عمومی

اورست (فیلم ۱۹۹۸). «اورست» ( انگلیسی: Everest ( 1998 film ) ) فیلمی در ژانر مستند است که در سال ۱۹۹۸ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به لیام نیسون اشاره کرد.
اورست (فیلم ۲۰۱۵). اورست ( به انگلیسی: Everest ) یک فیلم سه بعدی در سبک مهیج و ماجراجویی محصول ایالات متحدهٔ آمریکا به کارگردانی بالتاسار کورماکور است که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد.
این فیلم ماجرای واقعیِ فاجعهٔ صعود به اورست در سال ۱۹۹۶ را به تصویر کشیده که طی آن کوهنوردان به چالش های سختی کشیده شدند و….

جملاتی از کاربرد کلمه اورست

در اواخر سده نوزدهم بیشتر نقشه‌کشان به اشتباه دچار این باور بودند که نام محلی این کوه «گاریسانکار» است. این اشتباه نتیجهٔ سردرگمی در ناحیهٔ دیدی بود که اورست و گاری‌سانکار را در یک راستا قرار می‌داد. بعدها این اشتباه از زاویهٔ دید کاتماندو اصلاح شد.
زنهار مپندار که اورست به محشر فرقی که میان من و او هست به محشر
حسن نجاریان عضو تیم ملی سنگنوردی و فاتح قله اورست است.
در سال ۱۸۶۵ انجمن سلطنتی جغرافیا نام رسمی این کوه را پس از پیشنهاد آندرو واگ، رئیس وقت ممیزی بریتانیا در هند برگزید. واگ این نام را به یادبود سر جرج اورست انتخاب کرد. هرچند تلفظ امروزی نام این کوه (اورست) متفاوت با تلفظ نام جرج اورست (ایورست) است.
در سال ۲۰۱۰ چین و نپال پس از سال‌ها اختلاف برسر ارتفاع اورست نهایتاً توافق کردند که کوه اورست رسماً ۸۸۴۸ متر است. به اعتقاد دولت نپال، پس از وقوع زمین‌لرزه ۷٫۸ همالیا ممکن است عدد فوق کاهش یابد. همین موضوع اختلاف ده ساله‌ای را بین چین و نپال ایجاد کرد.
کوه اورست (به نپالی: ساگارماتا (सगरमाथा به معنی سر آسمان)؛ به تبتی: چومولونگما؛ به چینی: ژومولانگما (珠穆朗玛) بلندترین کوه و بلندترین نقطهٔ کرهٔ زمین است. ارتفاع قلهٔ آن از سطح دریا برابر با ۸۸۴۸٫۸۶ متر (حدودا ۲۹٬۰۱۵ پا) است. قلهٔ اورست جزو رشته کوه هیمالیا است و در کشور نپال قرار دارد.
بود مرد آنکه اورست از من و ما برآورد از نهاد خویشتن گرد
او قله اورست را ۴ بار در ۱۳ می ۱۹۹۴، ۱۲ می ۱۹۹۵ ،۱۸ می ۱۹۹۹، ۲۰ می ۲۰۱۲ فتح کرده‌است.
در سال ۱۸۵۶ اندرو واگ ارتفاع قلهٔ اورست (بعدها با نام قله ۱۵) را ۸٬۸۴۰ متر گزارش کرد که این مقدار پس از چند سال محاسبه بر روی مشاهدات جمع‌آوری شده توسط طرح نقشه‌برداری مثلثاتی گزارش شد.
در ۴ مه ۲۰۰۵ خلبان فرانسوی، دیدیر دلساله، یک فروند بالگرد یوروکوپتر ای‌اس۳۵۰ اکوروی بی۳ را بر فراز قلهٔ اورست فرود آورد و پس از حدود ۴ دقیقه دوباره پرواز کرد. بر همین اساس، دلساله رکورد فرود و پرواز در بلندترین ارتفاع را نصیب خود کرد.
از بازیگران آن می‌توان به اینگر استیونس، مل فرر، باربارا اورست و هری بلافونته اشاره کرد.
در سال ۱۸۵۶ در طرح نقشه‌برداری مثلثاتی بزرگ هند، برای نخستین‌بار، ارتفاع قله اورست که در آن زمان با نام قله ۱۵ شناخته می‌شد به مقدار ۸٬۸۴۰ متر گزارش شد. در سال ۱۸۶۵ نام انگلیسی رسمی اورست را انجمن سلطنتی جغرافیا بنابر توصیه‌نامه اندرو واگ، رئیس وقت ممیزی بریتانیا در هندوستان انتخاب کردند. این نام به افتخار جرج اورست و علی‌رغم مخالفت خود او انتخاب شد. واگ نمی‌توانست یک نام محلی و عمومی را پیشنهاد کند. چرا که در آن زمان امکان دسترسی افراد بیگانه به تبت و نپال وجود نداشت. با این حال، نام چامولونگما برای سده‌های متمادی در میان تبتی‌ها و نپالی‌ها رایج بود.