الناشطات

معنی کلمه الناشطات در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] ریشه کلمه:
نشط (۲ بار)
«نَاشِطات» از مادّه «نشط» (بر وزن هشت) در اصل به معنای گشودن گره هایی است که به آسانی باز می شود، و به چاههایی که عمق کمی دارد و دلو به آسانی و با یک حرکت از آن بیرون می آید «انشاط» گفته می شود، و به شترهایی که با اندک اشاره ای به سرعت حرکت می کنند نیز «نشیطة» می گویند، و لذا، به طور کلی این واژه در هر گونه حرکتی که با سهولت انجام می شود به کار می رود.
. نشط به معنی کندن و خارج شدن و غیره آمده است «نَشَطَ مِنَ الْمَکانِ: خَرَجَ» در مجمع ونهایه نقل شده: «فی حَدیثِ اُمِ سَلَمَة: فَجاء غَمّاز وَ کانَ اَخاها مِنَ الرَّضاعَةِ وَ نَشَطَ زَیْنَبَ مَنْ حِجْرِها» یعنی عمار که برادر رضائی ام سلمه بود پیش او آمد زینب را از آغوشش کشیدو بیرون کرد. ناشط گاو وحشی را گویند که از محلی به محل دیگر خارج شودیعنی: قسم به آنها که بشدت جذب می‏کنند و قسم به آنها که بطرزی خارج و جذب می‏شوند معنی آیات در «دبر» گذشت، این لفظ دوبار بیشتر در کلام الله نیامده است.

جملاتی از کاربرد کلمه الناشطات

(و الناشطات نشطا) - كلمه (نشط) به معناى جذب ، و نيز خروج و اخراج بهملايمت و سهولت است ، و نيز به معناى گره گشايى است . بعضى از مفسرين گفته اند:مراد از (ناشطات ) ملائكه اى هستند كه ارواح را از اجساد بيرون مى كشند. بعضىديگر گفته اند: مراد ملائكه مخصوص هستند كه ماءمور گرفتن جانهاى مؤ منين از اجسادشانبه رفق و سهولتند، همچنان كه مراد از جمله قبلى ملائكه اى هستند كه جانهاى كفار را باشدت از اجساد آنان بيرون مى كشند.
و اما وقتى منظور از آيات سه گانه اشاره به سرعت گرفتن ملائكه باشد درنازل شدن براى انجام آنچه بدان ماءمور شده اند، و سبقت گرفتن به آن ، و تدبير امرآن ، بناچار بايد دو آيه ديگر يعنى (و النازعات غرقا و الناشطات نشطا) را همحمل كنيم بر انتزاع و خروجشان از موقف و مرتبه خطاب به موقف و مرتبه انجام ماموريت ،پس نزع ملائكه بطور غرق ، عبارت است از اينكه شروع بهنزول به طرف هدف كنند، آن هم نزول به شدت و جديت ، و نشط ملائكه عبارت است ازخروجشان از موقفى كه دارند به طرف آن هدف ، همچنان كه سبح آنان عبارت است ازشتافتن و سرعت گرفتن بعد از خروج ، و بهدنبال آن سبقت گرفته و امر آن موجود را به اذن خدا تدبير مى كنند.