الرسائل

معنی کلمه الرسائل در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] الرسائل (امام خمینی). الرسائل، تالیف امام خمینی (متوفای ۱۴۰۹ هجری قمری) است. کتاب الرسائل از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت اول شامل قاعده لا ضرر ، مبحث استصحاب ، قاعده علی الید ، قاعده تجاوز و فراغ ، اصالة الصحة و قاعده قرعه می باشد و قسمت دوم مباحث تعادل و تراجیح ، اجتهاد و تقلید و مبحث تقیه را دربر دارد.
پیش نویس قاعده لا ضرر در چهارم جمادی الاول سال ۱۳۶۸ قمری به پایان رسیده است.پیش نویس استصحاب و قاعده علی الید و قاعده تجاوز و فراغ، قرعه و اصالة الصحة در نهم ماه مبارک رمضان سال ۱۳۷۰ قمری در محلات به پایان رسیده است.پیش نویس تعادل و تراجیح در نهم جمادی الاول سال ۱۳۷۰ قمری در شهر مقدس قم به پایان رسیده و پاکنویس آن در ۲۳ رمضان سال ۱۳۷۰ قمری در شهر محلات پایان یافته است.تاریخ تالیف اجتهاد و تقلید مشخص نیست و کتاب تقیه در ۲۷ شعبان المعظم سال ۱۳۷۳ قمری پایان یافته است. اگر این دو مبحث با هم تالیف شده باشند، زمان تالیف اجتهاد و تقلید نیز معلوم می شود.
مقدمه مؤلف و تاریخ چاپ
آن چنانکه آیت الله مجتبی تهرانی در مقدمه کتاب آورده، به دلیل این که تقریرات درس اعلام و اساتید، کاملا منطبق بر نظریات آنان نمی باشد، ایشان از امام خمینی خواسته برای حفظ و نگهداری مباحث اصولی و فقهی که به قلم شریف ایشان تدوین شده، آنها را منتشر نماید و پس از جلب موافقت امام با اجازه ایشان کتاب را «الرسائل» نامیده است.پس از تصحیح عبارت ها و آماده شدن کتاب برای چاپ، به دلیل پیش آمدن حوادث ناراحت کننده و غمبار سال ۱۳۸۴ قمری (مطابق با ۱۳۴۲ شمسی) چاپ کتاب یک سال به تاخیر افتاده و در ربیع الاول سال ۱۳۸۵ هجری قمری با تذییلات آیت الله مجتبی تهرانی توسط مؤسسه اسماعیلیان انتشار یافته است.
قاعده لا ضرر
امام خمینی- قدس سره- در ابتدای این کتاب این طور می فرماید: «هنگامی که در انتهای دوره درس خارج اصول به قاعده لا ضرر رسیدم، که این قاعده را آخوند خراسانی صاحب کفایة الاصول استطردا و به تبعیت از شیخ اعظم انصاری مطرح نموده بود، علاقمند شدم یک کتاب مستقل در مباحث قاعده لا ضرر، غیر از تعلیقه و حاشیه ام بر کفایة الاصول بنویسم، زیرا مباحث آن طولانی بود و مباحث مورد نیاز را از طریق حاشیه نمی توان استیفا کرد. و آن را بر اساس مقدمه و فصلها و تنبیهاتی مرتب کردم».
ساختار کتاب
...
[ویکی نور] الرسائل (امام خمینی). الرسائل، تالیف امام خمینی (متوفای 1409 هجری قمری) است.
کتاب الرسائل از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت اوّل شامل قاعدۀ لا ضرر، مبحث استصحاب، قاعدۀ علی الید، قاعدۀ تجاوز و فراغ، اصالة الصحة و قاعدۀ قرعه می باشد و قسمت دوم مباحث تعادل و تراجیح، اجتهاد و تقلید و مبحث تقیه را دربر دارد.
پیش نویس قاعدۀ لا ضرر در چهارم جمادی الأول سال 1368 قمری به پایان رسیده است.
پیش نویس استصحاب و قاعدۀ علی الید و قاعدۀ تجاوز و فراغ، قرعه و اصالة الصحة در نهم ماه مبارک رمضان سال 1370 قمری در محلات به پایان رسیده است.
پیش نویس تعادل و تراجیح در نهم جمادی الأول سال 1370 قمری در شهر مقدس قم به پایان رسیده و پاکنویس آن در 23 رمضان سال 1370 قمری در شهر محلات پایان یافته است.
[ویکی نور] الرسائل (رسائل آخوند ملاصدرا). الرسائل (رسائل آخوند ملاصدرا)، اثر محمد بن ابراهیم صدرالدین شیرازی، معروف به ملاصدرا، مجموعه هفت رساله از ملاصدرا در موضوعات مختلف فلسفی، همچون: اتصاف ماهیت به وجود، تشخص، سریان وجود، قضا و قدر و... میباشد که به زبان عربی نوشته شده است.
کتاب، فاقد مقدمه است و ترتیب خاصی در چینش رسائل، مد نظر نبوده است.
رسائل مذکور در کتاب، به ترتیب عبارتند از:
کتاب فاقد هرگونه فهرست و پاورقی میباشد.

جملاتی از کاربرد کلمه الرسائل

تقی محمد (نام کامل وی: أبوالحسین الإمام أحمد المکتوم التقی بن الوفی أحمد المستور) نهمین امام در مذهب شیعه اسماعیلی شاخه نزاری و دهمین امام در شاخه مستعلی است. وی در ۱۷۴ هجری زاده شد و در ۲۱۲ هجری درگذشت. در طول سی و سه سال، او پیشوای معنوی و مذهبی اسماعیلیا دانسته می‌شد. او را در روایات اسماعیلی، صاحب الرسائل نیز نامیده اند. اسماعیلیان نزاری و مستعلی، خلفای فاطمی را از نسل او می‌دانند. محل اقامت او، شهر سلمیه در غرب سوریه بوده است؛ وی دومین امام اسماعیلی بود که زندگیش را در خفا زیست. وی معاصر با مأمون بود، اسماعیلیان اعتقاد دارند که مأمون به دستگیری و قتل تقی محمد دستور داد، اما وی موفق شد از سلمیه بگریزد. محل مرگ وی نامعلم است. وی پسرش زکی عبدالله را به جانشینی خود برگزید.