الارشاد (کتاب). الاِرشاد (کتاب) رجوع شود به:ارشاد (الارشاد) (کتاب) (۱)
معنی کلمه الارشاد در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] مؤلف:شیخ مفید محمد بن محمد بن نعمان عکبری بغدادی (م ۴۱۳ ق). این کتاب در تاریخ زندگانی ائمه - علیهم السلام - است که شیخ مفید با توجه به روایاتی که در اختیار داشته، آن را نگاشته است. شیخ مفید در این کتاب به فضایل اهل البیت - علیهم السلام - و یاران آنان نیز اشاره دارد. کتاب الارشاد از معتبرترین منابع روایی شیعه درباره زندگانی ائمه - علیهم السلام - به شمار می آید و بسیاری از منابع مهم شیعه، که به زندگانی ائمه پرداخته اند، این کتاب را مستند خود قرار داده اند. این کتاب از منابع دست اول درباره زندگانی ائمه - علیهم السلام - است. شیخ مفید این کتاب را به درخواست یکی از یاران خود نگاشته است; چنان که در آغاز کتاب می فرماید: «من بنا به درخواست شما در این کتاب نام ائمه هدا، تاریخ زندگانی آنها، محل قبر و حرم آن بزرگواران را آورده ام». شیخ مفید کتاب خود را همانند یک کتاب تاریخی تألیف نموده و به بیان حوادث تاریخی پرداخته است. در این کتاب بسیاری از موضوعات مهم تاریخی ائمه - علیهم السلام - بیان شده است; مانند خبر دادن امام علی - علیه السلام - از شهادت خود، روایاتی که دلالت بر فضایل آن حضرت می کند، قضاوتهای آن حضرت، حرکت امام حسین - علیه السلام - به سوی عراق، قیام زید شهید، ورود امام هادی - علیه السلام - به سامرا، سیره امام زمان(عج). وضعیت نشر این کتاب در دو جلد به زبان عربی، به وسیله کنگره جهانی هزاره شیخ مفید قم، در سال ۱۴۱۳ ق در قطع وزیری چاپ و منتشر شده است. همچنین این کتاب به وسیله موسسه آل البیت ـ علیه السلام ـ تحقیق و به چاپ رسیده است، نیز این کتاب بارها به فارسی ترجمه و شرح و تاخیص شده است که از جمله آنها ترجمه سید هاشم رسولی محلاتی می باشد. منبع سایت اندیشه قم ... [ویکی نور] الارشاد (ترجمه ساعدی خراسانی). الارشاد تألیف شیخ مفید، ترجمه آقای محمد باقر ساعدی خراسانی کتابی است که به بیان تاریخ ائمه علیهم السلام و معرفی ایشان و نیز توصیف شئون امامت می پردازد. این کتاب از جمله منابع مهم و موثق در زمینه تاریخ شیعه است و مورد توجه و اهتمام خواص و عوام قرار گرفته چرا که در عین اختصار، بیشتر مسائل تاریخی مهم که در حیات اهل بیت علیهم السلام رخ داده را در برمی گیرد. این کتاب از دو بخش تشکیل یافته است: بخش اول به تاریخ زندگانی علی بن ابی طالب علیه السلام اختصاص یافته و گوشه ای از فضائل و نیز احادیث حضرت را به همراه ادله امامت آن بزرگوار در بر می گیرد. بخش دوم به تاریخ سائر ائمه علیهم السلام و ذکر فضائل ایشان اختصاص یافته و در انتهای این بخش، علائم ظهور و قیام امام مهدی علیه السلام بیان گردیده است. قسمت عمده ای از بخش دوم کتاب به تاریخ زندگانی حسین بن علی علیهماالسلام و نیز احوال مسلم بن عقیل در کوفه و جریان واقعه کربلا و شهادت امام حسین علیه السلام اختصاص یافته است.
جملاتی از کاربرد کلمه الارشاد
این روایت در منابع شیعی و سنی، به شیوههای مختلفی نقل شدهاست. این روایت در کتبی چون مستدرک علی الصحیحین، مناقب ابن مغازی، معجمالکبیر، تاریخ مدینة الدمشق، مناقب خوارزمی، احتجاج طبرسی، مناقب ابن شهر آشوب، تحف العقول، کنزل العمال، عیون اخبار الرضا، عوالی اللئالی، بدایة و النهایة، امالی طوسی، توحید صدوق، تفسیر فرات کوفی، الارشاد مفید و ینابیع المودة و... ذکر شده است.
به نوشتهٔ سید محمدحسین طباطبایی در تفسیر المیزان به نقل از کتاب الارشاد شیخ مفید، شیعه و سنی متفقند که سیوپنج نفر از سپاه مکه به دست علی کشته شدهاند. علاوه بر این افراد دیگری نیز هستند که در خصوص مشارکت علی در کشتن آنها اختلاف وجود دارد.