استنی
معنی کلمه استنی در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه استنی
، حدس اولام (به یاد استنیسواف اولام)، مسئله کاکوتانی (به یاد شیزو کاکوتانی)، حدس توایتس (به یاد برایان توایتس)، الگوریتم هاسه (به یاد هلموت هاسه) یا مسئله سیراکوس. دنباله اعداد ظاهر شده در این حدس را برخی مواقع دنباله تگرگی یا اعداد تگرگی (به این دلیل که مقادیرش اغلب همچون تگرگ درون یک ابر، چندین نزول و صعود دارند) یا اعداد شگرف مینامند.
سقف گردون کو چنین دایم بود نه از طناب و استنی قایم بود
دانشگاه استنی بروک در فلسفه قارهای رتبه اول دانشگاههای آمریکاییست و دربارهٔ فلسفه فریدریش نیچه، مارتین هایدگر، ژاک دریدا، و دیگر فیلسوفهای قارهای تحقیقات میشود. ویلیام چیتیک، مولوی و ابن عربیشناس معروف نیز در این دانشگاه تدریس میکند. ادوارد کیسی فیلسوف برجسته آمریکایی پدیدهشناسی و روانکاوی از پروفسورهای نامدار این مؤسسه میباشد. در آخرین سالهای عمرش، ژاک دریدا در دانشگاه استنی بروک تدریس میکرد و همچنین ژان فرانسوا لیوتار.
خویش را بر استنی پیچید و بست استخوان خورده را در هم شکست
این دانشگاه مخصوصاً در زمینهٔ ریاضیات و فیزیک چهرههای مطرحی نظیر استنیسواف اولام، استفان باناخ، ماریان اسمولوخوفسکی و یانوش بویویی را در خود پرورش داده است. از دیگر افراد مشهور این دانشگاه میتوان به استانیسلاو لم، ایگناتسی یان پادرفسکی و ژاکوب کارول پارناس اشاره نمود.
فون نویمان با همکاری فیزیکدان نظری آمریکایی، ادوارد تلر و ریاضیدان لهستانی استنیسواف اولام، گامهای کلیدی در فیزیک هستهای شامل واکنشهای همجوشی هستهای در گرما و بمب هیدروژنی برداشت.او ۱۵۰ مقاله نوشت؛ ۶۰ مقاله در ریاضیات محض، ۲۰ مقاله در فیزیک، و ۶۰ مقاله در ریاضیات کاربردی. آخرین کار او، زمانی که در بیمارستان بستری بود، یک نسخه دستنویس ناتمام بود که چندی بعد در کتاب رایانه و مغز منتشر شد.
اولین استفاده از واژه «تکینگی» در این معنا، توسط ریاضیدان جان فون نویمان بود. در سال ۱۹۵۸، استنیسواف اولام، با اشاره به بحثش با فون نویمان، بیان داشت که «شتاب فزایندهٔ پیشرفت فناوری و تغییر در حالت زندگی انسان، از نزدیک شدن به یک تکینگی بنیادی در تاریخ نژاد بشر حکایت دارد که فراتر از آن، امور انسانی آنگونه که ما آنها را میشناسیم، نمیتواند ادامه داشته باشد». این اصطلاح توسط نویسنده داستانهای علمی تخیلی ورنر وینج رایج شد، که استدلال میکرد هوش مصنوعی، تقویت بیولوژیکی انسان، یا واسط مغز و رایانه میتوانند از علل احتمالی زیستشناختی باشند. ری کورزویل در مقدمه کتاب «رایانه و کامپیوتر» نوشته فون نویمان، به استفاده از این واژه توسط فون نویمان اشاره میکند.
سعید امیرارجمند استاد ممتاز جامعهشناسی است. او دکترایش را در سال ۱۹۸۰ از دانشگاه شیکاگو گرفت و بنیانگذار انجمن مطالعات جوامع فارسی زبان است و در دانشگاه استنی بروک تدریس میکند.