اراده جدی

معنی کلمه اراده جدی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اراده جدی به قصد فهماندن معنای مورد نظر از لفظ برای مخاطب اطلاق می شود.
اراده جدی، مقابل اراده استعمالی می باشد و عبارت است از اراده متکلم به بیان هدف اصلی و مراد جدی کلام خود برای مخاطب، که امکان دارد همان مدلول استعمالی کلام و یا غیر آن باشد.
توضیح
اراده متکلم نسبت به آوردن الفاظ در کلام خود، به اراده استعمالی و جدی تقسیم شده است.اراده استعمالی یعنی اراده آوردن الفاظ به قصد بیان معنای موضوع له آن ها که به مجرد شنیدن لفظ در ذهن مخاطبِ عالم به وضع نقش می بندد. اما در اراده جدی، متکلم بیان می کند که مدلول استعمالی الفاظ نیز به طور جدی مراد او قرار گرفته است؛ یعنی هدف اصلی خود را از آوردن کلام برای مخاطب بیان می نماید، برای مثال، وقتی متکلم می گوید: «اکرم کل عالم»، معنای وجوب اکرام همه علما ، که اراده استعمالی متکلم نیز به آن تعلق گرفته است، در ذهن مخاطب نقش می بندد، حال اگر متکلم قید دیگری در سخنانش نیاورد، مخاطب پی می برد که اراده جدی متکلم نیز به همین معنا تعلق گرفته است، زیرا اصل عقلایی بر تطابق اراده جدی و اراده استعمالی دلالت می کند. اما اگر متکلم، کلام دیگری آورد و گفت: «لا تکرم زیدا العالم»، مخاطب پی می برد که هر چند مراد استعمالی متکلم بر اکرام همه علما دلالت می نماید، اما از اول مراد جدی او این نبوده و اکرام زید را به طور جدی نمی خواسته است و این مطلب از جمله بعدی او به دست می آید.
تفکیک اراده جدی و استعمالی
در جملات اخباری کنایی و اوامر امتحانی، این دو اراده به روشنی از هم تفکیک می گردد:أ) در کنایات، مثل «زید کثیر الرماد»، اراده استعمالی نسبت به لفظ «زید» و «کثیر الرماد» این است که هر دو در معنای حقیقی استعمال شده اند، اما مراد جدی از آن ها سخاوت زید است؛ب) در اوامر امتحانی، مثل امر به ذبح اسماعیل علیه السّلام اراده استعمالی به ذبح تعلق گرفته است، اما مراد جدی، امتحان حضرت ابراهیم است.
نکته
...

جملاتی از کاربرد کلمه اراده جدی

برخورد کرد و به شدت آسیب دید . عملیات حفاظت از این کشتی عملیات اراده جدی نام داشت.
از عملیات‌های این ستاد در گذشته می‌توان به عملیات اراده جدی اشاره کرد که به آتش کشیدن سکوهای نفتی ایران و غرق کردن تعدادی کشتی جنگی ایرانی در سال ۱۹۸۷ و در پاسخ به مین‌گذاری ایران در خلیج فارس صورت گرفت.
آمریکا در پاسخ به این درخواست کویت عملیات اراده جدی را توسط نیروی دریایی خود در خلیج فارس آغاز کرد که با انهدام تانکر کویتی حامل نفت عراق توسط مین‌های ایران ناکام ماند.
جنگ ایران و عراق به وضوح تنش‌های رو به رشد در منطقه را برجسته کرد و گسترش عملیاتی مانند استخراج معادن نفتی ایران در خلیج فارس منجر به انجام اولین عملیات جنگی سنتکام شد. در تاریخ ۱۷ مه ۱۹۸۷، بیست و سومین کشتی جنگی یواس‌اس استارک، عملیاتی را در خلیج فارس در جنگ ایران و عراق هدایت کرد، این کشتی به وسیله موشک‌های اکسوست که توسط یک هواپیمای عراقی شلیک شد، ۳۷ تلفات برجای گذاشت. بلافاصله بعد از آن بدنبال بخشی از آنچه بعداً به عنوان «جنگ کشتی‌های نفتکش» شناخته شد، دولت فدرال ایالات متحده با تعویض پرچم و برافراشتن پرچم کویت بر فراز۱۱ کشتی نفتکش کویتی. در عملیات اراده جدی، این کشتی‌های نفتکش را بنام نیروهای خاورمیانه‌ای سنتکام آمریکا از طریق خلیج فارس به کویت و از طریق تنگه هرمز اسکورت کرد.