بادام کوهی

معنی کلمه بادام کوهی در لغت نامه دهخدا

بادام کوهی. [ م ِ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) قسمی از بادام است که در کوهسار پیدا می شود بغایت گرم وترش است. ( آنندراج ) ( شعوری ج 1 ورق 197 ). همان بخورک است. ( شرفنامه منیری ). ارژن. رجوع به ارژن شود.

معنی کلمه بادام کوهی در فرهنگ فارسی

نوعی بادام است در کوه

جملاتی از کاربرد کلمه بادام کوهی

جزیرهٔ کَبودان یا قویون آداسی یکی از جزایر دریاچه ارومیه است که از سال ۱۳۴۶ خورشیدی توسط سازمان حفاظت محیط زیست یک منطقهٔ حفاظت شده اعلام شده‌است. این جزیره و سایر جزایر دریاچهٔ ارومیه به جز جزیرهٔ شاهی اکنون به پارک ملی تبدیل شده‌است. در پارک ۳۲۰۰ هکتاری کبودان انواع پستانداران از قبیل موش صحرایی، قوچ‌ومیش و پلنگ زندگی می‌کنند. پوشش گیاهی جزیره استپی است و بخش‌هایی از جزیره پوشیده از جنگل‌های پسته کوهی، بادام کوهی و گیاهانی شامل گوجهٔ وحشی، جو وحشی، اُرس کوهی و دم‌اسبی است. این جزیره همچنین زیستگاه انواع پرندگان از جمله فلامینگو، مرغ سقا، تنجه، آنقوت و کاکایی است.
از لحاظ پوشش گیاهی در ارتفاعات بیش از دو هزار متر درختان ارس و در کمتر از این ارتفاع درختان پسته کوهی (بنه)، بادام کوهی (الوک) و زالزالک (کیالک) وجود دارند. پستانداران شامل کل و بز، قوچ و میش، خرگوش، گرگ، روباه و پرندگان شامل کبک، تیهو و انواع پرندگان شکاری هستند.
در این روستا چشمه های پر آب و کوه های پوشانده شده از درختان بادام کوهی،ارژن(ارزن)،جرگه،و... گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند چشمه هایی ماننده چشمه سیبکی،چشمه چنار،چشمه گندم و...
ده عبد محمد به نام بزرگ آن عبدالمحمد کریمی نامگذاری شده که مردی بزرگ و مؤمن و قاری قرآن و مؤذن بوده وهمواره در راه صلاح ایل بزرگ طیبی قدم برداشته‌اند از وی ۶ پسر به نام‌های مرحوم علی حیدر: قدرت، روزعلی، نورعلی، صفدر، میرزا به جا مانده‌است. این ده دارای درختان کنارریا، بادام کوهی و کلخنگ است. در فصل بهار دارای آب و هوای خوش و سرسبز می‌باشد. دیدن آن در فصل بهار و پاییز شگفت‌انگیز بود.
شغل اکثر ساکنان روستا کشاورزی و دامداری بوده و در قدیم برای امرار معاش از سوزاندن بوته‌های بادام کوهی و دیگر درختان زغال‌هایی را در چاه‌های زغال به‌دست می‌آوردند و برخی دیگر در معادن اطراف مشغول به کار بوده‌اند.
از به هم پیوستن چشمه‌های ضلع شرقی این روستا رودی دائمی به نام رودخانهٔ خبر تشکیل می‌شود که باغات گردو و انار را در حاشیه این رودخانه آبیاری می‌کند و پس از گذشتن از روستاهای متعدد به سد شکراب می‌ریزد. محصول درآمد عمده مردم از راه باغداری و تولید محصولات باغی چون گردو، زردآلو، آلبالو و به بدست می‌آید. جمع‌آوری محصولات جنگلی مانند بنه و بادام کوهی و گیاهان دارویی همچون آویشن و زیره و دامداری و زنبورداری و در سال‌های اخیر؛ گردشگری به عنوان منابع فرعی درآمد در این دهستان محسوب می‌شود. در حاشیه شرقی و جنوبی این روستا پارک ملی خبر؛ که به عنوان یازدهمین پارک ملی ثبت شده در ایران محسوب می‌شود؛ قرار دارد. این پارک در سال ۱۳۷۸ به درجه حفاظتی پارک ملی ارتقا پیدا کرد.
از درختان معروف این سرزمین نخل، گز، کهور، بادام کوهی (به گویش محلی: اهلوک)، خَرگ (استبرق) و کُنار را می‌توان برشمرد.
درختان بلوط، کیکم، ارژن، زالزالک، انجیر و بادام کوهی، گیاهان داروئی و صنعتی و پوشش گیاهی برای چرای دام به فراوانی در این منطقه رویش می‌کند. نوع پوشش گیاهی این منطقه خاص کوهستانی بودن آن است. جانوران زیادی هم در این منطقه یافت می‌شود از جمله گرگ، روباه، خرگوش، شغال، خرس، گراز، تیهو و کبک. این دهستان از جنوب به جنگل‌های بلوط چیاوزان منتهی می‌گردد از شمال سلسله کوه‌های نوخین و گون بان آن را از بخش خزل کنگاور و روستاهای گروس صحنه جدا می‌کند و همچنین گردنه مرتفع گشور با ارتفاع زیاد به دشت هرسین ختم می‌شود. در نزدیکی روستای گلستانه کوه بزرگی به اسم چغادزدان وجود دارد که محل گردشگری بزرگی برای مردم این اهالی است
ساخت ظروف برگ‌های خرما و چوب بادام کوهی به نام (گیره و گُلت، تکل، سپ، گاله خورده)
ز ترک تنگ چشمی مردمی صائب طمع دارم که تلخ افتاده چون بادام کوهی دیده تنگش
پوشش گیاهی میمند از نوع استپ کوهپایه‌ای است و بوته‌های کوتاه و درختان جنگلی پراکنده در منطقه دیده می‌شود. مهم‌ترین گیاهان منطقه عبارت‌اند از درختان پسته کوهی (بنه)، بادام کوهی، بوته‌های زارچ و گیاهان داروئی شامل، آلاله، آویشن، بابونه، پونه، کلپوره؛ مهم‌ترین محصولات کشاورزی میمند نیز عبارت‌اند از گردو، بادام، انگور و گلابی که در دره‌های سرسبز منطقه در حواشی چشمه‌ها یافت می‌شوند. چندین رود فصلی، تعدادی قنات و چند چشمه در میمند و اطراف آن وجود دارد که موجب رونق کشاورزی در این منطقه گردیده‌است.