باباداغی

معنی کلمه باباداغی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باباداغی، شهری در دوبریجه، جزو رومانی کنونی است.
نام ترکی آن منسوب به صاری صالتِق، درویشِ نیمه افسانه ای (بابا) است که می گویند در اواسط قرن هفتم گروهی از ترکمنهای آناطولی را به سوی دوبریجه هدایت کرده و همراه آنان در نزدیکی باباداغی سکنی گزیده است.چندین مقبره به نام مقبره صاری صالتق در شهرهای مختلف وجود دارد، امّا بیشتر، مقبره ای را که در باباداغی قرار دارد واقعی می دانند.ظاهراً نخستین اشاره ای که به این محل شده، در یکی از فصول سفرنامه ابن بطوطه است که از آن با نام «بابا سلطوق» و به عنوان دورافتاده ترین پاسگاه ترکها یاد می کند و به وصف مختصری درباره شیخی که در آنجا مدفون است می پردازد .گرچه محل دقیق «باباسلطوق » مورد اشارة ابن بطوطه را نمی توان مشخص کرد، ولی ظاهراً همان محلی است که بعدها باباداغی خوانده شده است. ابن بطوطه در حدود سال۷۳۳ از آن محل گذشته است.
بابا داغی در قلمرو عثمانی
بنا به گفته اولیا چَلَبی، این شهر نخست به دست بایزید اول فتح و به قلمرو عثمانیها منضم شد، و بایزید دوم آن را وقف صاری صالتق و پیروانش کرد.دو وقف نامه آن که متعلق به سالهای ۱۰۷۸ و ۱۱۱۱ است در فهرست طوپقاپوسرای آمده است.این ناحیه در جریان لشکرکشیهای بایزید اول به ناحیه دانوب به تصرّف وی در آمده است، امّا انضمام قطعی آن به قلمرو عثمانی ظاهراً در سال۸۱۹ صورت گرفته است .بایزید گروههایی از تاتارهایِ مهاجر را در این ناحیه اسکان داد .
بابا داغی شهری نه چندان وسیع
در سال۹۴۵ سلطان سلیمان، در جریان لشکرکشی به رومانی، مدّت چهار روز در اینجا اقامت کرد و به زیارت مقبره صاری صالتق رفت .ظاهراً در این ایام باباداغی جزو سنجق سِلِسْتْره بوده، ولی چندان وسعت نداشته است که در شمار شهرها ذکر شود، .
کوچ ترک ها از بابا داغی
...

جملاتی از کاربرد کلمه باباداغی

این استان ۲۰ شهر دارد که که شامل دنیزلی، مرکزافندی، چوریل، اجی‌پیام، تاواس، پاموک کاله، هوناز، سرای‌کوی، بولدان، قلعه، چال، چاملی، سرین‌حصار، بوزکورت، گونِی، چارداک، بکیلی، بیاقاچ، باباداغی و باکلان هستند.