باب قبله

معنی کلمه باب قبله در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باب قبله از درهای مسجد النبی بود که رو به بیت المقدس قرار داشت.
بعدها که کعبه قبله شد، این باب را مسدود کردند.
[ویکی حج] باب قبله: از درهای نخست مسجدالنبی، در ضلع جنوبی مسجد بود که در زمان ساخت مسجدالنبی به دست پیامبر(ص) در سال اول ق، ساخته شده بود و در آن زمان نامی نداشت و در منابع با عنوان باب فی مؤخرة المسجد، نام برده شده است و چون بعدها در جهت قبله قرار گرفته بود به باب قبله یاد شده. این باب با تغییر قبله، به دست یامبر(ص) بسته شد و در دیوار شمالی روبه روی این ورودی، دری دیگر برای مسجد ساخته شد.
باب قبله یکی از سه ورودی است که هنگام ساخت مسجدالنبی به دست پیامبر(ص) در سال اول ق. برای آن فراهم گشت: باب جبرئیل در شرق، باب الرحمه در غرب، و باب قبله در جنوب مسجد که پیش از تغییر قبله از بیت المقدس (در سمت شمال) پشت نماز گزاران قرار می گرفت.با وجود بنای خشتی دیوارهای مسجد، کناره های درها از جمله همین باب، با سنگ بنا شد.
این باب در روزگار پیامبر نامی نداشته و در بیشتر منابع با عنوان «باب فی مؤخرة المسجد» از آن یاد شده است. گویا بعدها به علت قرار گرفتن در جهت قبله، با این نام از آن یاد شده است.

جملاتی از کاربرد کلمه باب قبله

شیخ انصاری در ۱۸ جمادی‌الثانی سال ۱۲۸۱ در ۶۷ سالگی در نجف درگذشت و در حجره ای متصل به باب قبله حرم علی بن ابیطالب دفن شد و سید علی شوشتری بر پیکر وی اقامه نماز نمود