ایوشان

معنی کلمه ایوشان در لغت نامه دهخدا

ایوشان. [ ای وَ ]( اِخ ) دهی است از دهستان قائد رحمت بخش زاغه شهرستان خرم آباد. دارای 130 تن سکنه. ساکنین از طایفه قائد رحمت میباشند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

جملاتی از کاربرد کلمه ایوشان

این سد با هدف تأمین آب موردنیاز اراضی دیم کشاورزی و پایاب دشت ایوشان و بیرانشهر، جلوگیری از سیلاب‌های بزرگ بهاره، توسعه صنعت گردشگری و فراهم نمودن امکانات پرورش ماهی در استان احداث شده‌است.
این روستا در دهستان بیرانوند جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۱۶ نفر (۱۰۳خانوار) بوده‌است. شغل اصلی اهالی روستا کشاورزی و دامپروری است. در سال های اخیر کشت برنج در این روستا رایج شده و کیفیت این محصول بسیار مرغوب و مناسب می باشد. این امر در بهبود اقتصاد خانوارها موثر بوده. آب زراعی غالباً از سد ایوشان تامین می شود. درون روستا سرابی قرار دارد که قبل از لوله کشی، اهالی آب شرب خود را از آن تامین می کردند.
سد ایوشان، سدی بر روی رودخانه هرود (کشکان) است که در ۵۷ کیلومتری شرق خرم‌آباد و در نزدیکی روستای ایوشان گلستان در استان لرستان قرار دارد.
تپه سبزکاوراوی مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است و در شهرستان خرم‌آباد، بخش زاغه، روستای ایوشان واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ آذر ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۲۵۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستای زرین آباد از روستاهای پر آب و با ظرفیت بالای آبی است که در جایگاه راهبردی پایین دست سد ایوشان (قائدرحمت) و به صورت حدودی بالاتر از محل تلاقی دو رودخانه‌ پر آب هادی و رودخانه فصلی گاو میر (با سرچشمه های سراب شیرخان و سراب خشکه(سراب گاومیر)) که از سرشاخه های رودخانه بزرگ کرخه هستند، قرار دارد.