ایوان کرخه
معنی کلمه ایوان کرخه در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه ایوان کرخه
آسیابهای آبی دزفول، مسجد جامع دزفول، بازار قدیم دزفول، آرامگاه «یعقوب لیث صفاری شهریار ایرانی»، تپههای چغامیش، شهر باستانی جندی شاپور و دانشگاه جندی شاپور اولین دانشگاه جهان ساخته شده در زمان ساسانیان، شهر باستانی ایوان کرخه، مجموعه تاریخی شاه رکنالدین، خانه تیزنو و خانه سوزنگر و خانه قلمبر از بخشهای دیدنی و تاریخی این شهرستان بهشمار میآیند.
قسمتی از اراضی این شهر باستانی برای انجام عملیات کشاورزی در اختیار گرفته شده و از بین رفته است. ١٠٠ هکتار از محوطه باستانی ایوان کرخه توسط یک مرکز آموزش عالی به زیرکشت رفته است.
شیوه چینش ضربی یکی از نیرومندترین طاقها را به دست میدهد و پیشینهای به دیرینگی ۳۵۰۰ سال در ایران دارد گو اینکه جزو سبکهای ویژه معماری ایرانی ست. از کهنترین سازههای به این شیوه میتوان به ایوان کرخه و طاق کسری در دوره ساسانی اشاره کرد. سازههای دوره اسلامی به این سبک برای نمونه «ایوانهای پیر بکران» لنجان، «مسجد جامع اشترجان» و «مسجد جامع علیشاه» تبریزاند.
مطالعات وی در چغازنبیل در ۴ جلد چاپ شدهاست. همچنین وی گروه کاوش در جزیره خارگ، ایوان کرخه، و آثار پارتها در مسجد سلیمان خوزستان را سرپرستی کرد.
الیماییها ابتدا روی سکه را به خط یونانی مینوشتند، اما بعدها از خط آرامی برای نگارش استفاده میکردند. از آنها سکههایی از مس به جای مانده که تصویر پادشاه روی یک طرف آن نقش شده و روی دیگر آن، نقش یک الهه دیده میشود. مهدی رهبر میگوید: «معمولاً تصویر نیم تنه پادشاه به همراه تصویر یک سه شاخه و تصویر ماه و ستاره روی سکه، نقش میشد.» او اعتقاد دارد که مردم شهر دستوا تحت تأثیر بسیار زیاد هنر یونانی بودهاند و آثار خود را به تقلید این هنر آفریدهاند. وی حتی پیشتر در نزدیکی ایوان کرخه، در یکی از آرامگاهها تعدادی نگین انگشتر با نقش خدایان یونان یافته بود. رهبر میافزاید که آرامگاههای کشف شده در این شهر دارای چنان اشرافیتی است که در هیچ جای ایران دیده نشدهاست.