ایناق خان

معنی کلمه ایناق خان در لغت نامه دهخدا

ایناق خان. ( اِخ ) از خوانین و رؤسای ایل زند که کریم خان زند و برادرش صادق خان زند فرزندان او بودند. بعد از مرگ ایناق زنش که مادر کریم خان و صادق خان بود بازدواج برادر بزرگتر یعنی بوداق خان درآمد و زکی خان زند از او بزاد. بنابراین زکی خان از جانب مادر برادر کریم خان و از جانب پدر عموزاده او بود. ( دائرة المعارف فارسی ).

معنی کلمه ایناق خان در فرهنگ فارسی

از خوانین و روسای ایل زند که کریم خان زند و برادرش صادق خان زند فرزندان او بودند .

معنی کلمه ایناق خان در دانشنامه آزاد فارسی

ایناق خان (قرن ۱۲ق)
از رؤسای طایفۀ زند و پدر کریم خان زند. به هنگام کوچ طایفۀ زند در زمان نادرشاه افشار به خراسان و نواحی اَبیوَرد، ایناق خان و برادر کوچک ترش، بوداق خان، رئیس طایفه بودند. پس از مرگ نادرشاه، ایناق همراهِ طایفۀ زند از اَبیوَرد به محل اصلی خود در ملایر بازگشت و در همان جا نیز درگذشت. پس از مرگ وی، پسر بزرگش، کریم خان رئیس طایفه شد.

جملاتی از کاربرد کلمه ایناق خان

پدر کریم خان زند، ایناق خان، از طایفه زند بود و مادرش بیگم آغا زنگنه از ایل زنگنه بود.
دانشنامهٔ جهان اسلام زندها را از طوایف لک می‌داند که به گفتهٔ این منبع «شاخه ای از ایل لر» بوده‌اند. علیمراد خان زند ششمین حاکم زند، جد خود ایناق خان زند را لر می‌داند و در ادامه خود را لر توصیف می‌کند.
بیگم‌آغا زنگنه مادر کریم‌خان زند، از ایل زنگنه و خواهر اسحاق‌بیگ زنگنه بود. کریم‌خان پس از مرگ نادرشاه افشار در سال ۱۱۷۲ هجری، با چیرگی بر تمامی رقیبان، فرمانروای بخش‌های جنوبی و مرکز ایران گردید. بیگم آغا زنگنه، مادر کریم خان زند، از زنان تأثیرگذار بر مبارزاتی بود که به حکمرانی او در ایران انجامید. او در هجوم افغان‌ها در سال ۱۱۶۶ هجری به سرکردگی آزادخان افغان به قلعهٔ کریم‌خان (که به اسارت وی و همراهانشش انجامید) نه تنها خود و دیگر یاران را از چنگ مهاجمان افغان رهانید، بلکه با یورش به آنان، غنایم بسیاری به دست آورد. بیگم آغا در بیشتر نبردها با فرزند خود همکاری داشت. پس از مرگ ایناق خان، پدر کریم خان، او به عقد ازدواج عموی کریم خان درآمد.
دانشنامه ایرانیکا زندها را ایرانی‌تبار و طایفه ای شبانی از شاخهٔ لک و در ادامه لکها را گروهی از «لرهای شمالی» می‌داند که در زاگرس داخلی و دشت همدان سکوت داشته‌اند. علیمراد خان زند ششمین حاکم زند، جد خود ایناق خان زند را لر می‌داند و در ادامه خود را لر توصیف می‌کند. دانشنامه بریتانیکا که به زندگی‌نامه کریم خان زند (سر سلسلهٔ این خاندان) پرداخته، کریم خان زند را حاکمی ایرانی از قبیله ای فروتن معرفی کرده اما مستقیماً به قومیت یا تعلق ایلیاتی زندیان اشاره ای نکرده‌است.