ایدین
معنی کلمه ایدین در لغت نامه دهخدا

ایدین

معنی کلمه ایدین در لغت نامه دهخدا

( آیدین ) آیدین. ( اِخ ) نام شهری از ترکیه ( لیدی ) بجنوب شرقی ازمیر، دارای 12 هزار تن سکنه و آب معدنی. محصول آن پنبه است.
آیدین. ( اِخ ) نام سلسله ای از امرای ولایت لیدیا. این سلسله را بایزید اول در 792 هَ.ق. برانداخت و مملکت آنان را ضمیمه ممالک عثمانی کرد.

معنی کلمه ایدین در فرهنگ فارسی

( آیدین ) نام شهری از ترکیه نام سلسله از امرای ولایت لیدیا

معنی کلمه ایدین در فرهنگ اسم ها

اسم: آیدین (پسر) (ترکی) (تلفظ: āydin) (فارسی: آيدين) (انگلیسی: aydin)
معنی: شفاف و روشن، نورانی، درخشنده مانند ماه، روشن فکر، به معنی روشنایی، روشن، آشکار، شفاف، صاف، معلوم، واضح، ( اَعلام ) ) نام شهری در جنوب شرقی ازمیرِ ترکیه، ) نام سلسله ای از امرای ولایت لیدیا، روشنایی

معنی کلمه ایدین در دانشنامه عمومی

آیدین. آیدین ( به ترکی استانبولی: Aydın، یونانی: Αϊδίνιο ) شهری در کشور ترکیه است.
این شهر مرکز استان آیدین است و در منطقهٔ دریای اژه واقع شده است.
شهر آیدین شهر اصلی پائین دست درهٔ رودخانه بویوک مندرس است که تا دریای اژه ادامه می یابد. این منطقه بسیار حاصلخیز است و محصول عمده آن انجیر می باشد.
این شهر محل شهر کهن ترالِس یونانی است. بعدها در این محل شهری به نام گوزل حصار بنا شد که بعدها به نام بیگ نشین ترکی آیدین اوغلو که در سدهٔ ۱۴ در منطقه فرمانروایی می کرد، آیدین نامیده شد. آیدین به معنی زلال و روشن می باشد.
معنی کلمه ایدین در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ایدین در فرهنگ اسم ها
معنی کلمه ایدین در دانشنامه عمومی

معنی کلمه ایدین در دانشنامه آزاد فارسی

آیدین. آیْدین
(یا: گُزَل حصار؛ با نام باستانی ترالیس۱) مرکز استان آیدین، در غرب ترکیه، در ساحل رود مندرس۲، با ۱۰۷هزار نفر جمعیت (۱۹۹۰). در ۵۰کیلومتری ساحل اژه۳، و ۸۴کیلومتری جنوب شرقی ازمیر۴ واقع شده است. این شهر مرکز دادوستد محصولات درّۀ حاصل خیز بیوک مندرس۵، شامل توتون، پنبه، و میوه، است. مس، آهن، آنتیموان، منگنز، و سنگ سنباده نیز در این منطقه استخراج می شود. آیدین که سابقاً ترالیس نام داشت، به دست یونانیان بنا و به مرکز مهم تجاری در لیدیه۶ باستان تبدیل شد، و در زمان اشغال رومی ها رونق بیشتری گرفت. در جنگ ملازگرد، آلپ ارسلان سلجوقی آن جا را از رومانوس چهارم گرفت (۱۰۷۱م). در ۱۰۹۸م، به دست صلیبیون افتاد، اما در ۱۱۷۶م قلیچ ارسلان سلجوقی آن را بازپس گرفت. در ۱۲۸۰م، در زمان حکومت ترکمان ها، گزل حصار نامیده شد. در ۱۳۱۰م، بایزید اول عثمانی آن را تصرف کرد. سپس امیرتیمور بر آن جا مسلط شد و در ۸۰۶ق/۱۴۰۳م به قلمرو عثمانی پیوست. نام کنونی آن برگرفته از خاندان ترکمان آیدین (۱۳۰۸ـ۱۴۲۵م) است. مسجدهای رمضان پاشا (۱۰۰۰ق)، اویس، سلیمان بیگ، و جهانزاده از آثار تاریخی آیدین است.

جملاتی از کاربرد کلمه ایدین

دانشمندانی که متن مزبور را این‌گونه می‌خوانند، می‌گویند که احتمالاًملکه سامورامات بابلی هنگامی که از سوی کودک خردسال خود، آداد نیراری سوم بر آشور حکومت می‌کرد، بابه احه ایدین را دوباره بر سلطنت بابل منصوب داشته‌است تا همسایه جنوبی آشور از ثبات برخوردار باشد.