اگرا

معنی کلمه اگرا در لغت نامه دهخدا

اگرا. [ اُ ] ( اِ ) نوعی از آش آرد.( برهان ) ( از انجمن آرا ) ( از هفت قلزم ) ( ناظم الاطباء ). آش باشد مثل کاچی که از آرد پزند. ( فرهنگ جهانگیری ). نوعی از آش آرد و شوربا. ( آنندراج ) :
کنج ملای فراق تو تبرخون خوردم
تا چشیده بهم از بوی وصالت اگرا.پوربهای جامی ( از جهانگیری ).بباید خوردنی هرچه خفیف است
ابا و قلیه و اگرا لطیف است.حکیم شیرازی.

معنی کلمه اگرا در فرهنگ عمید

نوعی آش آرد، آشی که با خمیر آرد گندم درست کنند.

معنی کلمه اگرا در فرهنگ فارسی

( آگرا ) شهری است در هندوستان کنار رود جمنا از شعب رود گنگ دارای آثار و ابنیه دوره حکومت اسلامی است و بنای معروف [ تاج محل ] در آن جا است .
اگره: نوعی از آش آرد، آشی که باخمیر آردگندم درست کنند ، اگره انجین: کاردی که با آن خمیر آش رامی برند
( اسم ) نوعی از آش که با آرد تهیه شود.

معنی کلمه اگرا در دانشنامه آزاد فارسی

آگرا. آگْرا (Agra)
آرمگاه اعتمادالدوله تهرانی، ساحل رودخانه یامونا، آرمگاه اعتمادالدوله تهرانی، ساحل رودخانه یامونا، (یا: آگْرِه؛ نام سابق: اکبرآباد) شهری در ایالت اوتارپرادش، در شمال هند، کنار رود جمنا، به فاصلۀ ۱۶۰کیلومتری جنوب شرقی دهلی ۸۹۲هزار نفر جمعیت دارد. از مراکز بزرگ جهانگردی و بازرگانی است و کفش، کالاهای شیشه ای، صنایع دستی، و قالی تولید می کند. محل تلاقی خطوط راه آهن است و دانشگاه آن از مراکز بزرگ آموزشی هند به شمار می رود. آگرا که بسیار پیش از ورود مسلمانان وجود داشته است، زمانی اکبرآباد خوانده می شد و در دوران باستان دارای برج و بارو و از مواضع مستحکم راجپوتها بود. شهر کنونی آگرا را جلال الدین اکبرشاه (۹۶۳ـ۱۰۱۴ق/۱۵۵۶ـ۱۶۰۶) ساخته است. اما محمد ظهیرالدین بابر در ۹۳۲ق/۱۵۲۶ این ناحیه و شهر قدیمی را تصرف کرد و از همان زمان پایتخت تیموریان هند شد و پس از احداث شهر جدید، تا ۱۰۶۸ق/۱۶۵۸ پایتخت این دولت بود. تیموریان هند آثار برجسته ای را در این شهر باقی گذاشته اند، که برخی از آن ها عبارت اند از سرخ قلعه، مسجد جمعه، مسجد موتی (مسجد مروارید)، آرامگاه اعتمادالدولۀ تهرانی، و از همه مهم تر بنای مجلل تاج محل. پس از تشکیل ایالت غرب در دوران استعمار، این شهر از ۱۲۵۲ـ۱۲۷۴ق/۱۸۳۶ـ۱۸۵۸ و پس از سرکوب شورش سپاهیان هند، مرکز ایالت مزبور بود. بریتانیا در ۱۸۷۷ آگرا و اوده را به هم ملحق کرد و در ۱۹۰۲ آن را ایالات متحدۀ آگرا و اوده نامید، که در ۱۹۵۰ به نام اوتارپرادش موسوم شد.

جملاتی از کاربرد کلمه اگرا

بزرگ‌ترین مرکز جلب توریست در دهلی است؛ که دستور احداث این قلعه را شاه جهان امپراتور گورکانی، وقتی که پایتخت خود را از اگرا به دهلی تغییر داد، صادر کرد. ساخت آن نه سال به طول انجامید و در سال ۱۶۴۸ تکمیل شد. این قلعه به وسیله دیواری از سنگ‌های قرمز رنگ محصور شده که طول آن ۵/۲ کیلومتر و ارتفاع آن از ۱۶ تا ۳۳ متر متغیر است.
این مکان، یکی از بزرگترین اماکن گردشگری دهلی است؛ که دستور ساخت این قلعه را شاه جهان امپراتور گورکانی، وقتی که پایتخت خود را از شهر اگرا به شهر دهلی تغییر داد، صادر کرد. این قلعه زیبا به وسیله دیواری از سنگهای قرمز رنگ ساخته شده‌است که طول آن ۵/۲ کیلومتر و ارتفاع آن از ۱۶ تا ۳۳ متر است.
بلند دروازه (به هندی: बुलन्द दरवाज़ा) در سال ۱۵۷۶ میلادی، به فرمان اکبر کبیر در منطقهٔ اگرا در اوتار پرادش، هند بناشد. بلند دروازه، ورودی اصلی کاخ فاتح پور سیکری است که به مناسبت پیروزی اکبر بر حکومت مغول‌ها در گجرات، در سبک معماری گورکانی ساخته‌شد.
جمعیت هند ۱٬۲۱۰٬۱۹۳٬۴۲۲ نفر است که دومین کشور پرجمعیت دنیا پس از چین به‌شمار می‌آید. بندر بمبئی (مومبائی) با جمعیتی نزدیک به ۱۴ میلیون تن، پرجمعیت‌ترین شهر هند است. هند بیش از سی و پنج شهر بزرگ با جمعیت بالای یک میلیون تن دارد. بمبئی (مومبائی)، دهلی، کلکته، مدرس، بنگلور، حیدرآباد، اگرا، میسور، جی‌پور، گوا، پونا، بوپال، تریواندروم، سورات، کانپور و احمدآباد از شهرهای مهم این کشور پهناور هستند.
قلعه سرخ یا لعل قلعه (به‌دلیل سرخ رنگ بودن قلعه) بزرگترین مرکز گردشگری در شهر دهلی پایتخت هندوستان است. دستور احداث این قلعه را شاه جهان پنجمین امپراتور مغول یا امپراتور گورکانی، وقتی که پایتخت خود را از اگرا به دهلی تغییر داد، صادر کرد.