انگالی
معنی کلمه انگالی در فرهنگ فارسی
نام یکی از دهستان های یازده گانه بخش براز جان شهرستان بوشهر
جملاتی از کاربرد کلمه انگالی
در سال ۱۳۲۷ ه.ق برابر با ۸–۱۲۸۷. ش (۱۹۰۹. م) در دوره استبداد صغیر محمدعلی شاه، «سید مرتضی مجتهداهرمی» از طرف «سید عبدالحسین لاری» به بوشهر آمد وی با کمک عدهای از جمله رئیسعلی دلواری، زایر خضرخان اهرمی، میرزا حسینخان برازجانی، خالوحسین بردخونی، رئیس عبدالحسین دشتی و احمدخان انگالی موفق شدند که شهر را تصرف کنند.
طبق تذکره عفیف الدین شاهزندو که در زمان قاجاریان توسط سید علی اکبر بیرمی تصحیحسازی شد، سکونت کنونی در چاهورز به دست افرادی که از مناطق انگالی مهاجرت کردند صورت گرفت.
در سال ۱۳۲۷ مردم علیه احمدخان انگالی قیام کردند و با تمام اعضاء خانواده به بوشهر هجرت نمودند و مدت دو سال در محلههای مختلف بوشهر سکونت گزیدند و پس ازسرنگونی احمدخان مجدداً به جزیره شیف و محل سابق خود مراجعت نمودند. اکنون در شیف از محل حکومت احمدخان، بیش از یک خرابه باقی نماندهاست. شیف درگذشته بندر حمل ونقل کالاهای صادراتی و وارداتی از ایران به کشورهای خلیج فارس و برعکس بود و احمدخان از صاحبان کالا مالیات میگرفت، باین معنی که تمام کالاها از تهران و اصفهان و شیراز به وسیلهٔ چهارپایان به شیف آورده میشد و بعد به وسیلهٔ لنج به کشورهای خلیج فارس حمل میگردید. محل دیگر جزیره بندرگاه است که در جنوب جزیره واقع شده و اکنون مختصر آثاری از آن در جزیره دیده میشود.
پس از اسلام زمینهای چاهورز به شاهزندو میرسد و در شمال زمینهای کشاورزی چاهورز طبق روال قبل از حمله شاهزندو مثل دوره ساسانیان تداوم یافت و پس از وفات شاهزندو توسط فرزندان شاهزندو زمینها اداره میشد. نسل به نسل زمینهای چاهورز در تملک فرزندان شاهزندو بود تا اینکه ساکنانی جدید طبق تذکره عفیف الدین شاهزندو که در زمان قاجاریان توسط سید علی اکبر بیرمی تصحیحسازی شد از مناطق انگالی به چاهورز مهاجرت کردند.
استان بوشهر:شهرستان های،بندردیلم،بندرگناوه،دهستان انگالی،دشتستان
این روستا در دهستان انگالی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن زیر سه خانوار بودهاست.
این روستا در دهستان انگالی قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۸۴ نفر (۱۴ خانوار) بودهاست.
بلوک دشتستان که حاکمنشین آن بندر بوشهر بودهاست شامل ۱۴ ناحیه زیر بودهاست: انگالی - اهرم - برازجان - تنگستان - حیاط داود - خورموج - دالکی - رودحله - زنگنه - زیراه - شبانکاره - گناوه - مضافات بوشهر - ریشهر
مرز بین بخشهای آبپخش و سعدآباد رودخانه شاپور میباشد. دشت آبپخش، دشتی است مسطح که ارتفاعات قابل توجهی در آن به چشم نمیخورد و بهطور کلی هر چه از سمت شمال شرق و شرق به طرف غرب و جنوب غرب حرکت میکنیم، از ارتفاع آن کم میشود و به دریای خلیج فارس نزدیک میشویم. این بخش از شمال به بخش شبانکاره، شرق به بخش سعدآباد، جنوب به دهستان زیارت (بخش مرکزی دشتستان) و دهستان انگالی (شهرستان بوشهر) و از سمت غرب به دهستان رودحله (در بخش ریگ شهرستان گناوه) محدود میشود. بخش آبپخش از شمال تا روستای میاندشت ادامه دارد، مرز آبپخش در جنوب تا انتهای پل کلل ادامه دارد و رودخانه جداکننده بخش آبپخش از بخش مرکزی برازجان میباشد.
دهستان انگالی، یکی از دهستان های بخش مرکزی شهرستان بوشهر در استان بوشهر ایران است.