امیره

امیره

معنی کلمه امیره در لغت نامه دهخدا

( امیرة ) امیرة. [ اَ رَ ] ( ع اِ ) مؤنث امیر. خاتون. خانم. ( فرهنگ فارسی معین ). || ملکه و زنی که پادشاهی کند. ( ناظم الاطباء ). زن پادشاهی کننده. ( آنندراج ).

معنی کلمه امیره در فرهنگ فارسی

(صفت اسم ) موئ نث امیر خاتون خانم

معنی کلمه امیره در فرهنگ اسم ها

اسم: امیره (دختر) (عربی) (تلفظ: amireh) (فارسی: اَمیره) (انگلیسی: amireh)
معنی: مؤنث امیر

معنی کلمه امیره در دانشنامه عمومی

امیره (فیلم). امیره ( عربی: أمیرة ) یک فیلم درام عربی محصول سال ۲۰۲۱ به کارگردانی محمد دیاب، فیلمساز مصری است. این فیلم توسط محمد حفظی برای «فیلم کلینیک»، مونا عبدالوهاب برای «آگورا سمعی و بصری»، معز مسعود برای «آکامدیا پیکچرز» در تولید مشترک با یوسف الطاهر برای «تولید رسانه ای طاهر» و رولا ناصر برای «ایمیجیناریوم فیلمز» تهیه شده است. تارا عبود در این فیلم نقش اصلی را بازی می کند و صبا مبارک و علی سلیمان نقش های مکمل را بازی می کنند. این فیلم حول محور امیره، یک نوجوان ۱۷ ساله فلسطینی است که به او گفته می شود که او با اسپرم قاچاق پدر زندانی اش، نَوار، متولد شده است.
این اولین فیلم یک کارگردان مصری است که در فلسطین می گذرد. امیره اولین نمایش جهانی خود را در جشنواره بین المللی فیلم ونیز در ۳ سپتامبر ۲۰۲۱ انجام داد که برندهٔ دو جایزه شد. این فیلم در ماه اوت، برای رقابت در مسابقه فیلم داستانی بلند در پنجمین دوره «جشنواره فیلم الگونه» مصر ( GFF ) انتخاب شد که اولین نمایش جهانی آن در جهان عرب بود.
امیره از طرف کشور اردن به عنوان نامزد برای بهترین فیلم بلند بین المللی در نود و چهارمین دوره جوایز اسکار انتخاب شد، اما به دلیل جنجال پیرامون موضوع فیلم، توسط کمیسیون فیلم سلطنتی اردن پس گرفته شد. این فیلم که دربارهٔ یک دختر فلسطینی است که متوجه می شود پدر واقعی اش یک زندانبان اسرائیلی است نه یک زندانی فلسطینی، مورد انتقاد قرار گرفت.

جملاتی از کاربرد کلمه امیره

بر روی کتیبه سردر ورودی قلعه که اکنون در موزهٔ گنجینهٔ رشت نگهداری می‌شود، درج شده که این قلعه در سال ۹۱۸ تا ۹۲۱ هجری قمری برای سلطان حسام‌الدین تجدید بنا شده‌است. امیره حسام الدین دباج فومنی (مظفرالسلطان)، فرمانروای بیه‌پس اولین قدرت منطقه‌ای بود که از اطاعت از صفویان سرپیچی کرد، و قلعه رود خان را بازسازی کرد تا از آنجا به مقاومت بپردازد او سپاه صفویان را دچار دردسر های بسیاری در قلعه رودخان کرد و شکست سختی به سپاه انگلیسی ها وارد نمود ولی سپس موفقیتی به دست نیاورد و به دربند گریخت و نهایتاً دستگیر و در تبریز اعدام شد.
ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان داد کودک دو ساله در کنار جوی فاضلاب به همراه تعدادی کودک ایستاده بود که ناگهان در جوی فاضلاب سقوط می‌کند. امیره به سرعت واکنش نشان داد و جان کودک دو ساله را نجات داد. در روزهای قبل‌تر یکی از کودکان اهوازی بنام فارس حیدری در منطقه گلدشت اهواز بر اثر سقوط در فاضلاب جان خود را از دست داده بود و این ویدئو پس از آن حادثه بسیار خبرساز شد.
ما را ز شهر تا که برون برده‌اند رخت گه خواجه‌ایم در ده و گاهی امیره‌ایم
آخرین فرمانروای کوچصفهان که از خاندان اسمعیل وند بود، امیره مسعود پسر نوع پاشا پسر سالوک بود که پدرش در سال ۷۶۸ هجری قمری (برابر با ۷–۱۳۶۶ میلادی) درگذشت و خود وی نیز اندکی بعد به وسیلهٔ سیدعلی کیا از متصرفات خویش بیرون رانده شد. آنگاه کوچصفهان زیر سلطهٔ سادات لاهیجان قرار گرفت و بعداً عامل عمدهٔ کشمکش‌های میان فرمانروایان فومن لاهیجان گردید [۴]
اسکندر بیگ ترکمان منشی می‌نویسد پس از فتح آذربایجان توسط عثمانی‌ها، «امیره بی» امیر مکری به سلطان مراد سوم عثمانی ابراز وفاداری نمود و مکری‌ها موجی از غارت و کشتار به راه انداختند، و حتی به املاک شاه در قره‌چوق حمله کردند. پس از مرگ امیره بی این کارها در زمان پسرش شیخ حیدر نیز ادامه یافت تا زمان بازپس‌گیری آذربایجان توسط شاه عباس صفوی در ۱۶۰۳ میلادی. پس از آن شیخ حیدر وفاداری‌اش را به شاه اعلام کرد و شاه نیز کارهای گذشتهٔ او را بخشید و حکومت مراغه را به او داد. شیخ حیدر نیز در مقابل، شاه را در لشگرکشی‌اش به شمال ارس همراهی کرد اما در جریان محاصره ایروان در همان سال کشته شد.
کهریز امیرجلیل کهریزی است کوچک که بساتین و سراها را در میانی حکم‌آباد و امیره قیز سیراب و از این چشمه سرسبز و خرم است و باغ امیر هم معروف است.
اسحاقوندان یا اسحاقیان خاندانی بودند که در قرون پانزدهم و شانزدهم در بیه پس گیلان به پایتختی فومن حکومت می‌کردند. حسام‌الدین، علاءالدین و امیره دباج (مظفر سلطان) از پادشاهان این خاندان بودند. این خاندان سنی شافعی نسب خود را به ساسانیان می‌رساندند.
دارالسلطنهٔ تبریز که در دورهٔ قاجاریان بزرگ‌ترین شهر ایران و کرسی آذربایجان به‌شمار می‌رفت، جمعیت و مساحتش در این دوره بیش‌تر از تهران بوده و مهم‌ترین و متجددترین شهر کشور محسوب می‌شده‌است. این دارالسلطنه شامل ۱۰ محلهٔ امیره‌قیز، چارمنار، چرنداب، دوه‌چی، سرخاب، گجیل، لیلاوا، میارمیار، نوبر و ورجی و آب‌انبارها، پل‌ها، قبرستان‌ها، حمام‌ها، مدارس، مساجد، میدان‌ها و یخچال‌های مربوط به آن‌ها بوده‌است.
برج شاهدخت یا برج پرنسس و یا برج امیره (به عربی: برج الأميرة) آسمان‌خراش ۱۰۱ طبقه به ارتفاع ۳۹۲ متر (۱٬۲۸۶ فوت)، با کاربری مسکونی، تجاری و هتل است، که در شهر دبی، امارات متحده عربی مستقر می‌باشد. پروژه ساخت این ساختمان در سال ۲۰۰۶ آغاز شد و در سال ۲۰۱۲ تکمیل و افتتاح گردید.
امیره اسحاق در همان سال درگذشت، و پسر و جانشین اش امیره علاء الدین، که علی الظاهر از قضیه دردناک کوچصفهان آگاه بود، که امرای بیه پیش آن را دارایی با ارزش خود می‌دانستند، و سعی می‌کردند تا آن را به میرزا علی برگردانند، ولی او قبل از این که مقدمات بتواند آماده شود کشته شد.